Hem RecensionerTillbehörsrecensionerTangentbord Razer BlackWidow Tournament Edition Chroma V2

Razer BlackWidow Tournament Edition Chroma V2

av Fredrik Olsson

Razer är kända för att ge gamers det de vill ha. Bra kvalitativa prylar som är värda sin slant flera gånger om. Men denna gång med Razers BlackWidow Tournament Edition Chroma V2 (en riktig handfull bara sett till namnet) så vill de rikta sig mot e-sports spelare med ett tenkeyless tangentbord som kostar som ett normalt. Frågan är om det är värt pengarna och tillräckligt för de mer krävande spelarna där ute på de digitala slagfälten.

Känsla & Design

Ser man på designen så känns den igen från merparten av Razers tangentbord. Ett koncist svart utseende med tydlig RGB profil på tangenterna. Förvisso har tangenterna en något högre profil, som säkerligen härstammar från dess mekaniska tangenter; till skillnad från t.ex. Razer Ornata Chroma som har något lägre och en semi-mekanisk lösning. I just detta tangentbords fall så finns det dessutom bra svängrum, då den kommer i tre utföranden. Razer Green brytare (mer klickig och taktil), Razer Orange brytare (Taktil och tyst) och slutligen som det recensionsexemplar vi fick till oss, Razer Yellow brytare (linjära och tysta). Skillnaden mellan dessa tre är förvånansvärt stor; Green påminner om Ornata Chroma, med en klickig brytare som uppenbarligen har en brytpunkt på några millimeter. D.v.s. som ett litet motstånd innan tangenten går hela vägen ner. Likaså har Razer Orange fast med skillnaden att den är tyst. Och slutligen har vi (som i det tangentbord vi fick till oss) Razer Yellow, som följsamt går ner utan uppehåll på ett tyst och smidigt sätt.

Dessa tre olika utföranden är egentligen en av tangentbordsseriens största fördelar, då du som spelare verkligen kan hitta ett utförande (utan att tumma på utseende och funktionalitet) med en brytartyp som passar just dig. Och då just detta tenkeyless tangentbord (d.v.s. ett tangentbord utan numlock siffror/tangenter) är riktat åt en mer e-sports publik så är det extra förståeligt. Spelare vill ha val, men är även vanemänniskor, så att kunna få samma formfaktor och inställningsmöjligheter, men kunna välja hur ens tangenter ska kännas, kan vara en riktigt stark anledning till köp.

I övrigt så är dess tangenters höga profil tillsammans med det handledsstöd i konstläder en riktigt bra kombination. Dina händer vilar bra över knapparna, och handledsstödet är mjukt samtidigt som det känns hållbart. En kul detalj är att tangentbordets handledsstöd fästs på tangentbordet magnetiskt; smidigt så det förslår. Att sedan dessa Razer Yellow brytare är riktigt sköna, med ett bra motstånd (slaglängd) samtidigt som de är väldigt tysta (för denna typ av brytare) gör det hela till en väldigt bra upplevelse.

Om vi tittar på RGB belysningen, så går det snabbt att se att den är klar och tydlig. Men märkligt nog så har de valt att enbart låta siffrorna bli genomlysta. Specialtecken som befinner sig på sifferknapparna är ”bara” skrivna på tangenternas yta, vilket innebär att dessa inte lyses upp. Så för de som mot förmodan inte har koll på vilken specialtecken som finns vart, så kan fortfarande det bli ett letande; särskilt i mörker, som ändå ska vara en av RGB belysningens stora fördelar.

Ergonomi

Som redan nämnt så har tangentbordet en relativt hög profil, men trots det så går det alldeles ypperligt att spendera en ansenligt stor mängd speltimmar framför det utan att man får någon form av ömhet, värk eller dyl. Mycket har att göra med att dina händer inte rör sig lika mycket över ytan, då hela formfaktorn har snävats in något. Men framförallt är det på grund av (i detta fall) dessa gula brytare, vars accentueringskraft är låg samtidigt som den är bekväm. Du kan med andra ord registrera knapptryckningar enkelt och effektivt med väldigt lite kraft, vilket gör det hela till en skönare upplevelse.

Interface, Användning & installation

Vad gäller extrafunktioner, så skulle man lätta tro att det saknas sådana i.o.m dess lilla utformning, men inte då. Du har möjlighet att ställa in makros, tillgång till mediaknappar (i kombination med FN knappen) och kan även ändra ljudvolymen på datorn. I mitt fall så föredrar jag dedikerade knappar separata från F-tangenterna, så man inte måste kombinera FN + valfri F-tangent, men med tanke på den lilla formen så är det ändå löst smart, samt att det bibehåller estetiken som finns i de flesta Razer tangentbord idag. Programvaran Synapse som finns tillgänglig, fungerar även den smidigt, och det är lätt att både ändra mellan befintliga RGB-belysningsscheman, skapa makros eller växla mellan olika profiler.

En sista detalj är att i.o.m. att tangentbordet är tenkeyless, och mer riktat åt en kringflackande e-sportspublik, så har den en avtagbar USB kabel. Så den är alltså lätt att stuva undan och ta med sig på resan. Smidigt och smart. Jag hade dock gärna sett att den försetts med en USB hubb eller liknande, då man i denna prisklass ändå vill förvänta sig mer. För att inte tala om att det i många mer resande gamers, faktiskt kan vara smidigt att plugga in mus eller annat direkt i tangentbordet, då det redan verkar vara riktat mot denna publik. Jag vet att dess storebror Razer BlackWidow Chroma V2 har USB hubb och kommer även den i flera brytartyper, men då vi inte haft möjlighet att recensera den ännu, så får vi återkomma till eventuella jämförelser längre fram. Vad som oavsett står klart är att detta tangentbord ändå gör ett bra jobb.

Det bör nämnas att tangentbordets riktpris befinner sig på cirka 1200 kronor. Då den inte riktigt kommit ut i handeln än (i skrivande stund) så kan det vara värt att kolla över vad priset landar på i svenska butiker.


Specifikation

Razer™ Mekaniska Brytare med 50g accentueringskraft, 80 miljoner “keystroke”. Razer Chroma inställningsbar backlighting med 16.8 miljoner färger, Ergonomiskt handledsstöd, Razer Synapse programvara, 10 key roll-over anti-ghosting, 1000 Hz Ultrapolling, Instant Trigger Technology, Avtagbar tvinnad fiber kabel
Riktpris från Razer – ca $140 (1100-1200 kronor).
Recensionsex tillhandahållet av Razer

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar