Steelseries Rival 310

av Fredrik Olsson

Det finns en omedelbar mysighetsfaktor till Rival 310 – något jag inte först kunde sätta fingret på. Men sedan var det tydligt, den är närmast onödigt enkel på flera sätt. Men om detta gör den till en bra mus på det stora hela – ja, det återstår att se!

Design, Ergonomi, känsla & teknik

Idén är enkel, det är en simpel mus för ett specifikt syfte. E-sport och snabb musföring. Men med det sagt så finns det mycket här att hämta för oss ”vanliga” gamers. Musens något högre höjd än genomsnittet gör att den känns större än den är. Passformen är aningen krökt åt vänster, med gummibeklädda sidor som tillsammans med höjden och den förvisso under genomsnittet långa längd gör att musen känns väldigt bra i handen. Krökningen tillsammans med den aningen grova och matta ytan gör att den inte släpper handen i första taget. Det är helt enkelt en mus som placerar sig väl under handen oavsett om man spelar med helhandsgrepp eller klogrepp.

 

 

Sett till antal knappar så är det återhållsamt, med sex stycken – två sidoknappar, vänster- och höger, DPI knapp och skrollhjulsknapp. Där den senare har en gummiyta som passar perfekt med skrollhjulets stegrullning. De två huvudknapparna (vänster- och höger) använder sig av mekaniska omron switchar, som är tillfredsställande klickiga såväl som responsiva. På det stora hela, om man ser till design och utseende, så håller Rival 310 bra, då den är snygg utan att vara skrikig; särskilt med enbart Steelseries loggan lysandes i RGB prakt (om så önskas).

Om vi ser till musen ”in-action” så är heller här inte mycket att klaga på. Den har en optisk sensor som når upp till 12000 CPI (CPI används för att mer exakt mäta avstånd på skärmen – counts per inch), med en pollningsfrekvens på 1 ms. Visst, är det fina nummer, men faktiskt så levererar Steelseries med en låg latens, och en exakthet som är beundransvärd. Den är härligt precis i spel såväl som i redigeringsprogram, och underlättar väldigt mycket särskilt i e-sportssammanhang. Det är också där som dess låga vikt verkligen kommer till nytta; med bara 88 gram så tar den sig lätt över musmattor, och kommer med säkerhet tjäna sitt syfte ute på spelrundan. Sedan har vi även Steelseries programvara; där du med lätthet och god översyn kan ändra knapparna, CPI och accelerationen. Du kan inte ändra allt för mycket med RGB belysningen – men det finns ett par olika förutbestämda belysningslägen samt möjligheten att sätta samman egna färgsättningar. Alltid något för de som vill ändra själva.

Allt är inte guld som glimmar…

Visst finns det detaljer att peta på som inte är lika bra. Skrollhjulet har en tendens att råka tryckas ner för enkelt. D.v.s. den knapp som finns därunder aktiveras lite för lätt – vilket kan leda till dumma situationer i spel eller i arbetsflödet. Sedan återgår vi till den lätta vikten, som gör den luftiga musen att ibland flyga lite för långt över bordet, för min smak. Men detta är än en gång något som verkligen är en smaksak. Men sen har vi även muskabeln, där jag tycker att Steelseries inte skulle ha snålat – då de har en gummikabel, som gillar att fastna lite här och var. En trådad kabel har lyft musen endel, vilket är synd då det är en sån simpel detalj.

Men för att sammanfatta lite, så är helhetsintrycket bra för musen – och inte blir det sämre av att ha en prisbild på lägst 400 kronor (i skrivande stund), vilket verkligen gör den både prisvärd och kvalitativ. Visst gör den inget nytt kanske, men ibland så får man mycket för pengarna, och är det samtidigt välgjort så är det väl ändå allt man kan begära.


Specifikation

SPECIFIKATION

Sensor NameSteelSeries TrueMove3, Sensor TypeOptical, CPI100–12000 in 100 CPI Increments, IPS350+, on SteelSeries QcK surfaces, Acceleration50G, Polling Rate 1ms, Hardware Acceleration: Ingen (Zero Hardware Acceleration)

Design
Print Resistant Semi-Rough Matte, Core Construction Fiber-förstärkt plastc,Ergonomisk form, Högerhänt, Antal knappar: 6, Brytartyp Omron Mekaniskt gjord för 50 miljoner klick, Illumination 2 RGB Zoner, Weight88.3
g, Length127.6mm, Bredd 57.2mm (front), 62mm (mitten), 70.1mm (bak), Höjd 41.98mm, Kabel längd 2m.

Steelseries Rival 310. Lägsta pris 399 kronor enligt Prisjakt.nu. 2018-09-17.

Recensionsex tillhandahållet av Steelseries.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar