Bomber och granater, det händer saker hos Sennheiser. Med GSP 600 så vill de ge sina kunder en upplevelse av lyx, komfort, bra ljudbild för ett rimligt pris. Men väger prislappen på nästan 2400 kronor för tungt för de fördelar som Sennheiser skryter med. Jag drar på mig de vräkiga lurarna, och lyssnar efter både min inre nörd; kommer han älska eller hata upplevelsen?
Känsla, Design & Ergonomi
Initialt så är det tydligt att Sennheiser gjort en del ändringar bara i utseende. Den mer diskreta och återhållsamma designen i tidigare gaming headsets, är nu mer pråligt, bastant och fylligt. Med det menar jag att headsetet känns tungt med sina tjocka mockaimiteringar till öronkuddar och metalliska konstruktion. Den känns inte bara väldigt gedigen och hållbar, men luktar verkligen kvalitet…och det är bara i det första intrycket.
Designmässigt så kommer det dock dela publiken; då detta headset inte kommer gillas av alla. Dess mer industriella estetisk i rött, svart och grått känns dock väldigt väldesignat i min smak och det går inte att förneka att tyngden och komforten infinner sig snabbt.
Dess öronkuddar som har en mockaliknande yta ser till att hålla ljud inne…men märkligt nog tar mikrofonen upp ljud om du har en högre volym. Detta är självfallet helt uppåt väggarna dåligt, då headsetet för sin prisklass inte ska ha detta problem. Det ska inte ens finnas på kartan.
Vad gäller komforten, så finns den som sagt där…men räkna med att headsetet inledningsvis känns extra tryckande över öronen. Dess robusta konstruktion tar ett tag på sig att anpassa sig för användarens huvud; men det går snabbt innan du utan att tänka finner dig själv sittandes dagar i ända med headsetet på skallen. Så i slutänden så går det att konstatera att långtidsanvändning är utan konstigheter, och att konstruktionen ökar hållbarhet väsentligt. Sedan att du har ett stumt volymhjul på högra sidan av headsetet ökar känslan av kvalitet ännu mer.
Ljudbild, kompatibilitet & Mikrofon
Detta är ett trådbundet gaming headset (3.5 mm kontakter) som självklart står och faller till viss del på vilket ljudkort du har. Men i vårt fall så har vi testat det på både inbyggt ljudkort på moderkort, som ett dedikerat externt ljudkort (Creative SoundBlasterX G5) och kan säga att det levererar en bra ljudbild på båda platser, även om du kan få mer finlir på det externa ljudkortet.
Ljudbilden är inget annat än magiskt; med en bredd och fyllighet över hela registret. Extra tydligt i basfyllda poplåtar, där inte bara musiken poppar utan även headsetet. Överlag så är det en ljudbild som är kristallklar från diskant, mellanregister till bas. Det enda att potentiellt gnälla över är att ljudbilden kan kännas lite för digital, när värmen hos en analog signal försvinner i den höga bitrate som sköljs över headsetets drivelement. Men om detta härstammar från vilket ljudkort man använder är inget jag lyckats ta reda på; och dessutom så är detta en högst subjektiv sak, så många helt enkelt kan komma att föredra hur ljudbilden representeras på detta till synes mer digitaliserade sätt. Hur som helst, så går det inte att blunda för att ljudbilden är fenomenal.
Vilket för oss till GSP 600s mikrofon, som även den överraskar. Inte nog med att du får en relativt fyllig mikrofonupptagning, det är även väldigt bra i volym och väldigt tydligt. Du kommer definitivt inte ha några problem att höras; volymmässigt såväl som ljudmässigt. Dock så måste jag slänga in en brasklapp här; i det recensionsexemplar vi fick tillhanda, så åkte mikrofonen konstant ner från det upprättade läget (d.v.s det läget där man vinklat upp headsetet, vilket stänger av det). Om detta var för att vi fick ett måndagsexemplar, eller om vikten i mikrofonen helt enkelt gör att det tyngs ner och långsamt sänks, var svårt att avgöra. Men detta blev snabbt en irritationsfaktor, och om detta faktiskt är ett problem för GSP 600 eller ej, är ändå något som bör beaktas innan ett eventuellt köp.
Interface, Användning & installation
Om man ser till hur lätt headsetet är att använda; så är det bara att koppla in i din dator och köra. Dess 3.5 mm kontakter ger dig valfriheten att faktiskt optimera din ljudupplevelse, än t.ex. om en USB kontakt funnits i ställe. En aspekt som alltid ska premieras, då potentialen alltid är bättre i 3.5 mm kontakter.
Det är även värt att nämna att 3.5 kontakten in i headsetet är möjligt att plugga ur. Detta är bra, då det även medföljer en 1.5 m konsolkabel, så att du lätt kan byta ut de 3-poliga (2 x 3.5 mm) kontakterna mot en enkel 4-polig kontakt. Så på detta sätt kan du alltså lätt plugga in headsetet i din spelmaskin eller mobil/surfplatta om du så önskar. Smidigt och elegant.
Fotnot – Uppdatering.
Vi har förstått att felet som beskrivs i recensionen, där mikrofonarmen långsamt sänker sig enbart fanns på ett antal första utgåvor, och är nu åtgärdade i de som finns ute på marknaden. Skulle ni mot förmodan komma över ett sådant exemplar, så är det bara att höra med er återförsäljare, så löser de det. Detta medför att headsetet givetvis blir aningen mer åtråvärt för användarna där ute.
Impedance 28 Ω, Connector 2 x 3.5 mm (3-pole connectors) 1 x 3.5 mm (4-pole connectors), Frequency response (Microphone) 10–18,000 Hz, Frequency response (Headphones) 10–30,000 Hz, Sound pressure level (SPL) 112 dB SPL @ 1 kHz, 1V RMS, Ear coupling Over-Ear, Cable length 2.5 m PC cable / 1.5 m Console cable,
Högtalarprincip Dynamic, closed, Vikt: 395 g, Riktverkan Bi-directional ECM, Microphone sensitivity -47 dBV/PA
Sennheiser GSP 600. Lägsta pris 2349 kronor enligt Prisjakt.nu 2018-02-09
Recensionsex tillhandahållet av Sennheiser
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.