Hem RecensionerTillbehörsrecensionerGamingstol/Kontorsstol ADX – AK Racing – Arozzi / gaming stolar

ADX – AK Racing – Arozzi / gaming stolar

av Fredrik Olsson

Om det så är för skojs skull eller rentav i e-sports syfte; så tillbringar vi väldigt mycket tid framför våra skärmar spelandes. Vi lägger stort värde på att ha de rätta tillbehören. De bästa mössen, tangentborden och headseten. Därför är det idag extra viktigt att sitta så bekvämt som möjligt, samtidigt som vi håller en god ergonomisk hållning. Det är här som gaming stolar kommer in i bilden.

Vad som tas upp!

Och med det sagt, så har vi här nedan tre olika gaming stolar, vars styrkor och svagheter kommer gås igenom men först lite genomgång av vad vi testar och undersöker vid recensionerna.

Följande områden kommer att beröras:
Montering & Manual:
Här får ni en bild av hur pass lätt stolen är att sätta samman, men också hur överskådlig tillhörande manual är.
Komfort & Ergonomi:
Denna del tar upp hur det är att sitta i stolen under längre tid samt dess ergonomi.
Funktioner & Inställningar:
Här tar vi upp de inställningsmöjligheter som finns tillgängliga och ev. andra funktioner.
Mina tankar:
Här summeras det lite om respektive stol.


ADX Gaming Chair

Montering & Manual

ADX ger en tydlig och rättfram bild från start. Med en tydlig manual och till synes enkel uppbyggnad av stolen. Det kändes bra initialt, men blev sedan mer jobbigt, när ryggen skulle skruvas samman med armstödet. För när det gäller denna stol; så är det den enda stol som har armstöd som är fastmonterade direkt mot både stolsdyna och rygg.

Detta var väldigt omständligt att sätta samman; även på två personer, vilket bör ses som ett minus. För även om manualen är tydlig, så hjälper det inte riktigt om stolen är svår att sätta samman i verkligheten.

För till skillnad från de övriga stolarna, så har denna stol alltså armstöd som sitter fast i själva stol konstruktionen; sittdyna ihopsatt med rygg. Och var i princip den enda del som var tvungen att ha hjälp till att sätta ihop. Det var när vi skulle sätta fast ryggen, som vi fastnade. Vi försökte verkligen trycka in armstöden in mot stolen så hårt vi kunde; för att kunna få de tillhörande skruvarna att fastna. Självklart gick det bra att löst skruva in på en sida, men när den motsatta sidan skulle monteras, så var det ett glapp mellan stol och armstöd, som gjorde det väldigt omständligt att sätta samman. Självklart kan detta vara röra sig om ett måndagsex, men som konstruktionen är tänkt, så tror jag inte det.

Komfort & Ergonomi

Rent komfort mässigt, så är denna stol väldigt standardiserad. Den har raka säten, och är utan extra kuddar och liknande som tillkommer på de andra stolarna. Men det är framförallt de mer tunna dynorna som vid längre sittningar tydligast märks av. Det är för all del inte dåligt, men jämförelser mellan kontorsstolar från ex. Jysk i 300-400 krs klassen gör att man lätt tappar sugen på en så pass dyr stol; prisbilden är på ca 1700. Dock så får man en stol som i sin konstruktion känns mer beständig än säg en av Jysks billigare stolar. Även materialet (konstläder) som stolen klätts in i känns mer beständigt än gemene stol på marknaden. Dessa två faktorer ligger till fördel för ADX gaming stol.

Frågan om dess hållbarhet faller även lätt på plats; då det mesta i stolen; basen (benen) och armstöd är gjorda i hårdplast, till skillnad från de övriga två stolarna som har basen i metall.

Funktioner & Inställningar

Iom att stolens armstöd skruvas fast direkt i stolen, så gör detta att de ej är höj och sänkbara. Och dessutom så gör detta att stolsryggen självt ej är tiltbar. Även om du kan tilta hela stolen i ca 15 grader, så känns det ändå väldigt snålt, med tanke på prisbilden.

Mina tankar

För summan av 1700 kr så är ADX stol väldigt spartansk. Jamenar du får ändå en betydligt mer anpassningsbar stol för ett par hundringar till. Dock finner du en stol med förvånansvärt bra komfort för slanten, och även då i imiterat läder, för de som föredrar det. Dock är den begränsad på många sätt vilket drar ner på dess slutgiltiga betyg. Den finns för övrigt i enbart en färgsättning, om man mot förmodan är ute efter sin egna personliga favorit färg.

Specifikation

Ergonomisk design
– Sätet, ryggdynan och armstöden är vadderade
– 360-graders rotation
– Stolen kan lutas bakåt i 15 grader

Dimensioner
– Klarar 110 kg


Arozzi Torretta Gaming Chair

Montering & Manual

Arozzis montering var förhållandevis smidig, även om det rekommenderas att man är två när man sätter samman stolen. Manualen var tydlig om än ganska kortfattad. T.ex. så fanns det inget parti som visade hur man monterade fast stolskuddarna. Förvisso ingen stor punkt, men extra tydlighet är alltid att föredra jämfört med motsatsen.

Komfort & Ergonomi

I Arozzis fall, och specifikt denna stol, så ges du en bastant konstruktion, med armstöd som är höj och sänkbara. Till skillnad från många andra stolar, så är det i detta fall armstöd med kortare längd och med en mer urgröpt design, vilket underlättar de som önskar sitta i en mer ”inlåst” position. Dessutom har armstöden stöd för att vinklas åt vänster och höger i olika instanser. Vilket innebär att om du önskar ha de två armstöden riktade exempelvis snett in mot skrivbordet, så går det att ordna.

Dock känns de iom detta aningen mer vobbliga, och ger inte riktigt en känsla av stabilitet. Men å andra sidan, så är de mer anpassningsbara, vilket alltid är ett plus i min bok.

Stolen är förhållandevis bred över sätet, och gör att stolsarmarna kan kännas långt emellan. Så om du är ute efter en mer tajt konstruktion, så kanske du ska snegla på någon av de andra stolarna.

Du har även med denna stol den bästa höjden, av de tre stolarna, då den kan höjas som mest till 53 cm. Och detta tillsammans med de höj – och sänkbara stolsarmarna, gör att du med säkerhet kan anpassa stolen att passa just dig och ditt skrivbord bättre.

För t.ex. om du vill ha armstöden gå rakt ut från skrivbordskanten i samma höjd, så är detta lätt åstadkommit genom lite ändringar.

Funktioner & Inställningar

Stolen kommer med tiltbart läge på ryggen, som du kan låsa där du vill, och med dess sköna design, så ger det dig som användare bra möjligheter för att hitta just din position. Förvisso tappar man lite på ergonomifaktorn om man ligger längre bak, men nog tusan är det skönt ändå att luta sig mer bakåt och lira med handkontroll till datorn.

Det medföljer som sagt även två kuddar; en nackkudde som man enkelt spänner överst på ryggen, och en ryggslutskudde, som man spänner fast runt ryggen. De båda är förhållandevis sköna, men anpassningsbarheten i ryggslutskudden blir aningen halvdan, då banden även ligger bakom stolsryggen och kan göra det väldigt segt att dra upp och ner. Det funkar faktiskt väldigt dåligt att dra upp och ner ryggslutskudden, då banden som håller kudden är väldigt motsträvigt.

Mina tankar

Arozzis Torretta serie kommer i ett antal olika färger, så variation och framförallt valfrihet finns här. Sitsen och konstruktionen känns gedigen, även om dess montering och manual känns både aningen svårhanterlig och sparsmakad. Det är även en viss skillnad i kvalitetstänk mellan denna och AK Racings stol. I konstruktion, och framförallt känsla i stolsdyna. Men utöver detta så är det en fråga om personlig preferens.

Specifikation

Ergonomisk design
– Sätet, ryggdynan och armstöden är vadderade
– 360-graders rotation
– Sätet kan justeras på höjden med en gasventil (45-53 cm)
– Tiltbart säte som låses i rätt position

Dimensioner
– Max. höjd 120 -128 cm
– Bredd säte: 52 cm
– Längd säte: 53 cm
– Höjd ryggstöd: 84 cm
– Klarar 120 kg
– Vikt: 22 kg


AK Racing Prime

Montering & Manual

AK Racings manual var väldigt tydlig och gav redan initialt ett väldigt kvalitetsdoftande intryck. Och likaså var monteringen smärtfri, med ett färre antal rörliga delar och en till synes väldigt gedigen konstruktion. Även här rekommenderas det att man är två personer, när man sätter samman stolen.

Komfort & Ergonomi

Stolsdynan är mer uppåtgående i fronten, vilket gör att man naturligt sluttar bakåt mot ryggen. Detta medför att man får en mer rak hållning och framförallt ger bra komfort. Konstruktionen i övrigt är väldigt gedigen, med hög rygg, bra material (stål konstruktion i den) samt hög komfort. Och sitter man med rak inställning av ryggen så får du en bra hållning och bra ergonomi.

Funktioner & Inställningar

Precis som på Arozzis stol, så är även denna med tiltbar rygg och höj och sänkbara armstöd. Dock så har stolen lägre ”högsta” höjd än t.ex. Arozzins, vilket gör att jag aldrig kunde ha mitt skrivbord jämsmed armstöden. Detta blir ett stort minus, då man då får hålla uppe axlarna konstant.

Men som det mesta, så handlar det om att först kolla upp hur just Ditt skrivbord är i höjd. Detta kan lika gärna ligga rätt för just dig; så se till att dubbelkolla sådant innan ett ev. köp. Och precis som på Arozzis stol så går även här band från ryggslutskudden bakom ryggen och upp genom stolen. Även här är det bra motsträvigt att försöka dra kudden till en bra position. Det är förvisso inte en stor nackdel, men det drar ner den större helheten i slutänden något.

Mina tankar

Rent utseendemässigt, så faller AK Racing Prime serien de flesta i smaken. De har en tydlig (racing) gaming stil, i ett par olika färger att välja bland. Tråkigt är att armstöden inte går att höja längre upp. Vilket är paradoxalt, då man ändå sitter ganska högt på stolen. Den har dessutom en större bas (ben), vilket är fördel för stolens balans, men nackdel beroende på platsutrymme.


Specifikation

Fler funktioner
– Justerbar höjd
– Justerbart ryggstöd
– Tiltbar (12 grader)
– Justerbar höjd armstöd
– Class 4 gaslyft som klarar 150 kg
– Hållbara hjul
– Tygklädsel

Dimensioner
– Min/max sitthöjd: 42-50 cm
– Höjd/bredd ryggstöd: 92/50 cm
– Djup/Bredd säte: 54/42 cm
– Min/max höjd armstöd från säte: 27-34 cm


ADX Gaming Chair – 1690 kr
Arozzi Torretta – Cirkapris – 2100 – 2200 kr
AK Racing Prime – Cirkapris – 2390 kr

Recensionsex tillhandahållet av Elgiganten

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar