Logitech Streamcam

av Fredrik Olsson

Dags att förbereda ditt streamingprogram, för med Logitechs Streamcam, lovas det hög uppdateringsfrekvens, skärpa och bra fokus. Frågan är bara om den något dyra webkameran faktiskt håller vad den lovar!


Känsla & Design

Sett till design har Logitech på riktigt gjort förändringar här. Denna vita kamera vars kamerahuvud nu kan flippas (för att få bredbild horisontellt eller vertikalt) har verkligen en mer unik look (kommer för övrigt även i svart). Den vita versionen som vi recenserar har en matt tygbeklädd front i grått och en välutvecklad konstruktion, då den känns robust och har en god tyngd. Just att valen finns sett till färg samt i hur du positionerar den på det vertikala eller horisontella läget gör att det blir lika enkelt att spela in ”vanlig” video, såväl som video direkt för exempelvis Instagrams händelsebilder (9:16 format). Pluspoäng för att man kan vika själva kamerahuset framåt, för de stunder man behöver rikta mer exakt.

Det jag däremot saknar – särskilt med tanke på dess prisbild som närmar sig 1700 kronor – är ett medföljande stativ. Till empelvis Logitechs C922 medföljde ett sådant och om nu fokuset är på streamers/youtubers, då skadar det inte med fler alternativ. Med det sagt finns det egentligen väldigt få rent estetiska eller designmässiga saker att ”slå” ner på i övrigt, även om funktionaliteten dragits ner lite i och med avsaknaden av en ”tri-pod”. Dess fot är annars anpassningsbar och kommer utan tvekan kunna sättas på din monitor, även om jag gärna sett att de gjort fronten aningen kortare, då den går ner över skärmen. Här är det snarare en fråga om vilken typ av skärm du har, för att detta ska bli något form av hinder.

Foten som medföljer är bra och kan vikas ut ytterligare.

Ljud- och video & kompatibilitet

Prestanda är däremot A och O, särskilt när man ser till denna prisklass och där lyckas Streamcam på det stora hela alldeles utmärkt. Kameran bjuder på 1080P i 60 fps (78° field of view), vilket märks direkt vid användning. Rörelser i kameran känns omedelbara och färgmässigt får man en fyllig om än aningen dimmad bild sett till skärpa. Visserligen kan man ställa in skärpa och andra inställningar i Logitechs tilläggsprogram som lämpligt nog heter ”Logitech Kamerainställningar” men jag hade gärna sett en större skärpa direkt från start. Om man vill leka med färgsättning, scener eller ljudinställningar kan man använda ”Logi Capture” som även det finns tillgängligt på deras hemsida. Det är också här som just Streamcam kommer till sin fulla rätt, då du kan förse din bildström med textöverläggningar, vattenstämplingar och två fördefinerade scener.

Som webkamera duger den alldeles utmärkt, även om den aldrig når upp till systemkamerors omfång sett till det visuella. Vid motljus lyckas dock Streamcam fokusera på det närmsta föremålet (d.v.s. dig själv) så på det stora hela är det en angenäm upplevelse. Vad som annars står ut med just denna kamera, är dess USB-C kontakt. Detta möjliggör ovan nämnda 1080P med 60 FPS, men gör kameran alltmer lätt att koppla ihop med mer moderna datorer då denna typ av kontakt mer eller mindre börjar bli en ny standard. Visst, det medför paradoxalt nog samtidigt ett problem med support. För även om USB-C börjar bli alltmer vanligt är det inte allt för många som har en sådan port på sin dator och då dataströmmen som krävs för att få en ordentlig signal (för 60 FPS/1080P)  är det mer eller mindre ett krav för den prestandan – även om det finns adaptrar om du nöjer dig med mindre FPS eller upplösning. Om du nöjer dig med mindre, tappar kameran hela sin idé egentligen.

Flippa kameran!

Interface, Användning & installation

Sett till installation och användning är det däremot som vanligt – förstklassigt. Programvarorna som finns tillgängliga (Logitech G-HUB, Logi Capture och Logitech Kamerainställningar) är allt bra på att ändra i ljusstyrka, färg m.m. Även om det bör påpekas att Capture programmet drar extra mycket resurser. På det stora hela är det en lätt och elegant lösning för de som vill börja strömma lite sköna videos från kammaren. Om du har USB-C kontakt på datorn, samt pengar över och framförallt är i funderingar kring att börja streama, då bör du åtminstone kika på denna modell.

Värt att avsluta på är ljudbilden, som kommer i mono eller stereo. Visst får du en rumskänsla i den omnidirektionella (alla riktningar) mikrofon som sitter i kameran, men det duger bra för samtal med kollegor eller vänner i spel. För streams rekommenderas dock en riktig mikrofon likt Blue Yeti X eller liknande, även om kamerans mikrofon kan komma att fungera.


Specifikation
 • Utan montering:

  • Höjd x bredd x djup:
  • 66 mm x 58 mm x 48 mm
  • Vikt: 150 g

  Med monitorfäste:

  • Höjd x bredd x djup:
  • 85 mm x 58 mm x 48 mm
  • Vikt: 222 g

  Sladdlängd:

  • 1,5 m USB – C3.1-sladd

  SYSTEMKRAV

  Kompatibel med:

   • Windows 10® eller senare
    macOS 10.14 eller senare
    7:e generationen Intel® Core i5 eller senare
    USB 3.1, 1:a generationens typ-C direktanslutning
 • SPECIFIKATIONER

  Maximal videoupplösning: 1080p/60 fps i MJPEG

  Upplösningar som stöds:

  • 1920×1080, 1280×720, 960×540, 848×480, 640×360, 320×240

  Bildrutehastighet som stöds:

  • MJPEG: 60 fps, 30 fps, 24 fps, 20 fps, 15 fps, 10 fps, 7,5 fps, 5 fps
   YUY2, NV12: 30 fps, 24 fps, 20 fps, 15 fps, 10 fps, 7,5 fps, 5 fps

  Objektiv:

  • Högklassigt glasobjektiv i Full HD-format 
   f/2.0 – fokuslängd 3,7 mm 
   Bildvinkel: 78 grader (diagonal)

  Fokus:

  • Autofokus (10 cm till oändlighet)/ansiktsbaserat autofokus med Logitech Capture

  Inbyggt ljud:

  • Dubbel omnidirektionell mikrofon med filter för brusreducering 
   Kanal för stereo eller dubbel mono

  Live-indikatorlampor:

  • Vit indikatorlampa (LED)

Logitech Streamcam. Lägsta pris 1690 kronor enligt Prisjakt.nu 2020-11-16.

 

i samarbete med PriceRunner

Recensionsex tillhandahållet av Logitech.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar