Creative Sound BlasterX Kratos S5

av Fredrik Olsson

Det är få gånger som man verkligen tänker på hur ens högtalare faktiskt låter. Hur hanteras egentligen diskanten (det högre tonomfånget)? Hur väl representeras filmers actionfyllda pistolskott via mellanregister och bas? Men som recensent så väcks dessa frågor upp, och jag finner mig själv peta på alla olika delar av Creative Kratos S5 för att se mer exakt hur de urskiljer sig från övriga dator högtalare på marknaden. Så frågan är; har jag höjt min ljudstandard och hur skiljer det sig på övriga områden, såsom utseende och installation? Detta kommer jag gå igenom nu… så häng med!

Känsla & Design

Det första man inser är att Creative nu hoppat på RGB-tåget. Detta då de med detta högtalarset även inkluderat möjligheten att låta högtalarnas nedre del av fronten lysa i över 16 miljoner färger. En gimmick enligt många, men som ändå höjer mysfaktorn när man faktiskt befinner sig i spel eller helt enkelt bara lyssnar på musik. Dessutom så är deras så kallade ”Aurora Reactive” (vilket är namnet på RGB belysningen hos Creative) inte bundet till enbart dessa högtalare. Det finns även representerat hos deras mus Siege M04 och tangentbord Vanguard K08; vilket innebär att du inte bara kan ha en komplett skrivbordsmiljö som alla lyser vackert. De kan även synkas tillsammans och ge en mer unison upplevelse. En enkel, men effektiv idé, som kommer tilltala de mer estetiskt lagda.

Ser man annars på utrustningen i övrigt, så är det ett ganska standardiserat 2.1 system. De två satellithögtalarna är förhållandevis stora, och kräver verkligen sin plats. För att inte tala om basen som visade sig vara nästan dubbelt så stor ( 30,6 x 22 x 26 cm) som den föregående produkt jag använt. Lägg därtill att det följer med en ljudvolym dosa som har en väldigt mjuk hantering; d.v.s. att när man snurrar på dess volymhjul, så är det väldigt följsamt och gör även att du kan stänga av hela högtalarsetet med ett tydligt ’klick’ om så önskas. Det hela doftar kvalitet rakt igenom.

Överlag så kan man inte klaga allt för mycket på designen. Det är ändå ett högtalarset, så det är svårt att kringgå gängse norm; d.v.s. två halvstora satellithögtalare och en massiv bas.

Volymdosan är responsiv och snygg att se på!

Ljudbild & Anslutningsmöjligheter

Men som jag var inne på i introtexten, så är det just ljudkvalitet som är det viktiga i detta sammanhang. Här ger Kratos S5 en varm ljudbild överlag; även om dess höga tonomfång kan vara aningen skralt. Dess diskant kan nämligen kännas odefinierad från och till; som att den inte riktigt lyckas differentiera varje separat ljud. Bättre är det dock i mellanregister och basgång. Det är här som värmen i ljudbilden verkligen märks; då mellanregister sköts bra och basen är tydlig men inte överväldigande.

Dock bör det påpekas att detta högtalarset har ett antal kontakter på baksidan av baslådan. Samt en ratt för basstyrkan. Så som jag beskriver basen ovanför, är när jag har dragit upp basstyrkan avsevärt. Du kan även få en skön, om än mer diskret basgång, om du lägger detta reglage på sin rekommenderade mittenplacering. Själv föredrar jag att dra upp den för att verkligen känna av när man t.ex. i spel/film hör explosioner, vapenskott och andra ljudeffekter.

Högtalarsetet ansluts f.ö. till din dator via USB kontakt, och gör att du kan få en 24-bitar kvalitet via en ljud-exakthet på 96khz. Inte direkt studiokvalitet; men det räcker väldigt långt för gemene användare.

Om man även ser till kontaktmöjligheterna så finns här RCA-till-stereo adapter för att kunna koppla in högtalarna i din TV eller mediaspelare. Men även en standard 3.5 mm stereokontakt och ytterligare två 3.5 mm kontakter på ljudvolym dosan; en för headset och en för mikrofon.

Installation & Funktion

Vad gäller installationen så är det en enkel historia. På kartongen (och i den medföljande manualen) finns tydliga instruktioner för hur du sätter samman det hela; något som för övrigt går snabbt att göra. Tänk dock på att samtliga högtalare och bas kräver sin yta; så se till att ha gott om plats.

Om vi sedan ser till hur högtalarsetet fungerar i praktiken så har det dock en del brister. Jag har märkt att den märkligt nog ibland inte startar upp ljudet ibland. Trots att den via Spotify kan spela upp ljud, så går det inte med en mp3 fil. Himla märkligt! Ljudbilden har dessutom konstant ett svagt surrande ljud som kan bli irriterande för de som stör sig på lågfrekventa ljud. Men då man kan stänga av högtalarna med ljudvolym dosan så är det lätt ur vägen de gånger du inte behöver lyssna på något. Och när du väl lyssnar eller spelar något, så märker du inte av detta ljud ändå.

Slutligen kommer vi till programvara. Här har jag verkligen haft problem! Efter att ha först gått till hemsidan och tagit ner de drivrutiner som specifikt gäller detta högtalarset, så slutade ljudet att fungera helt. Programvaran har därefter aldrig fungerat heller vilket är ett stort minus så klart. Dock så bör det nämnas att när jag avinstallerade drivrutinen och kopplade in dess USB kontakt igen, så hittades högtalarna och de gick igång utan problem. Det kan alltså vara en fråga om optimering av programvara; något som jag verkligen hoppas åtgärdas inom kort. Men i nuläget kan jag inte säga allt för mycket om programvaran, då den helt enkelt inte kunnat testas helt och hållet.


Specifikation

Systemkonfiguration 2.1-system,  Satellit: 198.5 x 118 x 120 mm, Subwoofer: 306 x 220 x 260 mm, Vikt Subwoofer: 3.4kg, Satelliter: 0.8kg x 2 Anslutningstyp USB, Analog, Färg Svart

SYSTEMKRAV – Windows, Intel® Core™2 Duo eller AMD®-ekvivalent processor (2,8 GHz eller snabbare rekommenderas), Intel, AMD eller 100 % kompatibelt moderkort, Microsoft® Windows® 10 64-bitars, Windows 10 32-bitars, Microsoft® Windows 8.1/8.0 32/64-bitars, Windows 7 32/64-bitars 1 GB RAM, >600 MB ledigt utrymme på hårddisken, Tillgänglig USB 2.0-port

Cirkapris – 1400 kr
Recensionsex tillhandahållet av Creative

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar