Innehållsförteckning
Vi är många som låter omvärlden så sakteligen susa förbi under våra promenader. Gåendes försjunkna in i en god podcast eller härligt medryckande musik kan detta vara den andaktsstund vi behöver. Det är därför just Jabra, med deras nya in-ear-hörlurar Elite 10 Gen 2 vill vara toppvalet för de som söker isolerande lugn…
Jabra har länge varit ledande – åtminstone utifrån de tester vi gjort – när det kommer till trådlösa ’in-ear’-hörlurar. Denna gång vill de ännu en gång fresta oss med en ’top-of-the-line’-pryl, som lovar att skänka oss drivor av förbättringar. Något som stämmer till viss del åtminstone …
Vad är faktiskt nytt?
Det var under senare delen av 2023 vi recenserade dess föregångare: Elite 10. Komfort, lättanvändhet och god ljudkvalitet var ledorden då, men det snubblade på mållinjen av en till synes tarvlig anledning; priset. Då låg priset på runt 3 000 SEK – något som idag i ökats till hela (i snitt) 3 500 SEK! Pressen är alltså hög för dessa lurar, då de verkligen behöver bevisa sitt värde. Något som för oss till skillnaderna mellan denna och föregångaren.
Till att börja med är detta Jabras första ljudprodukt, där själva fodralet kan anslutas till din dator eller mediaenhet (eller rentav till 3.5 port på flygplan!) och hittas som ljudkälla. Detta innebär att du kan få samma långvariga batteritid medan du sitter vid datorn – men med komforten som ett ’in-ear’-headset kan erbjuda. Men det främsta skälet är att du kan styra din audiella upplevelse via mobilappen ’Sound+’ i realtid. Detta innebär att du kan justera EQ-nivåer, spatial ljudbild… Allt medan du fortfarande kan ta emot samtal – och medan du sitter vid din dator. Oerhört smidigt, särskilt då du får med en kabel, som består av USB-C och 3.5 mm-adapter. Med hjälp av dessa kan du plugga in själva fodralet till allt från dator, konsoler, TV-apparater och ljudanläggningar. Själva fodralet blir alltså en ljudkälla i datorn och tar du ut öronsnäckorna kan de användas för att lyssna på vad som nu spelas upp. Det finns en fiffig knapp på fodralet, som du trycker på för att aktivera det som aktiv ljudkälla (annars laddas de bara upp).
Därefter har vi ANC-funktionaliteten (Active Noise cancellation), som automatiskt utesluter mycket av omvärldens surrande. Denna gång har Jabra tydligt uppgraderat denna teknik, då den anpassar sig avsevärt mer utifrån de ljud som du omringas av. I bilen gör den hummandet från fordonet till ett lågmält nästan tyst ljud medan personers röster lättare kommer igenom. Denna mer avancerade ANC är ärligt talat oerhört imponerande, även om den inte kan utesluta allt ljud, så blir det ändå en väldigt isolerad ljudbild, vilket jag uppskattar enormt. Självklart finns även den så kallade ”Hearthrough”-tekniken kvar, vilket utnyttjar de sex mikrofoner som finns i hörlurarna att plocka upp omvärldens ljud istället. På detta sätt kan du snabbt växla mellan ANC och ”Hearthrough” beroende på vad du behöver i stunden.
Under användning
Alla dessa tekniker gör att helheten känns väldigt teknologiskt imponerande – precis som själva upplevelsen i sig självt med. Men hur är den faktiska ljudkvaliteten? Över förväntan är det korta svaret – åtminstone sett till det du hör. Direkt ur boxen är det en fyllig ton över hela registret, även om basen kanske tar över aningen mycket. Tack vare mobilappen ”Sound+” kan du däremot justera dess EQ-band och därmed öka exempelvis diskant, mellanregister och bas. Jag lät testa att öka basen och mellanregister, vilket jag känner var till hörlurarnas fördel. Det må vara lite övertagande i de lägre frekvenserna (det mer basala), men en ökning visade sig kännas mer distinkt i basen och kom på så sätt att inte längre ta över ljudbilden allt för mycket. Paradoxalt jag vet, men det var min upplevelse. Poängen är i alla fall att Elite 10 Gen 2 har en utomordentlig ljudbild, som från start är toppen och kommer serva dig som användare riktigt väl. Förvisso finns det en viss kompromiss när du aktiverar ANC – då detta mer eller mindre filtrerar ljudbilden något – men även då fann jag den alldeles utmärkt.
Att ta emot samtal visade vara något som inget in-earheadset kan överkomma sin storlek. Dess sex mikrofoner plockar upp din röst väl och förstärker den automatiskt, vilket gör att du kommer höras adekvat. Själva ljudkvaliteten är dock av typisk telefonkvalitet, menat att den är tunn, hög på diskanten och som bäst duglig. Men jag vill poängtera att detta mer eller mindre är standard för alla typer av mobilheadset av denna sort, så det är inget som drar ner dess helhetsintryck.
Ser vi istället till dess batteritid är det en god sådan med cirka åtta timmar om du inte använder ANC. Med ANC aktiverat blir det snarare runt 6 timmars konsekvent lyssnande. Tacksamt nog för öronsnäckorna, kan du utöka detta rejält då bara fem minuters laddande i laddningsfodralet ger en timmas lyssning till. Total tid med hjälp av fodralet gör därför att du kan lyssna på musik (med ANC igång) i runt 26-27 timmar. Inga problem för långflygningar det vill säga!
Att faktiskt ha på sig hörlurarna under många timmar för oss till komfort, vilket är exceptionell. Det följer med så kallade ”Eargels”. Detta är de silikonhöljen vilket förs in i öronkanalen, ytterst ute på öronsnäckorna. Dessa kommer i totalt fyra storlekar, så att hitta en som passar just dig – och framförallt dina öron är lätt som en plätt. De sitter oväntat väl i öronen och känns verkligen inte som att de hux flux bara ska ramla ur. Visst, om du går på hårdrockskonsert där ’headbanging” står på agendan kan de falla ur, men under normalt användande krävs det betydligt mer för att de ska ramla ur. De upplevs oavsett som komfortabla och med en god vikt – det vill säga en som känns markant men inte för tunga.
Fluff, flärd och prisvärdhet
Idén om att du kan koppla in fodralet till din dator som en ljudkälla visade sig fungera ypperligt. De enda två baksidorna var att du fick ett tydligt sting av lagg när du gjorde detta – samt att om du gick genom denna väg kunde du inte använda öronsnäckornas mikrofoner via datorn (men det gick däremot att koppla samtidigt till telefon, där mikrofonerna istället kunde användas). Allt detta är en lyx bör sägas och lär inte vara huvudfokus för alla potentiella användare av Elite 10 Gen 2. Vad det däremot gör, är att de har anledning att vara ditt huvudsakliga headset oavsett om du är ute och går eller sitter framför datorn, vilket är både lyxigt såväl som högst funktionellt.
Du kan förvisso koppla öronsnäckorna direkt mot din dator via blåtand, om du vill skippa ”omvägen” med laddningsfodralet som ljudkälla. Detta visade sig däremot sänka ljudkvaliteten avsevärt. Förvisso kan denna upplevelse potentiellt variera för olika användare då en bättre blåtandsversion på din dator kan öka kvaliteten. I mitt fall blev ljudbilden oavsett avsevärt sämre och att använda blåtand för att ansluta direkt till öronsnäckorna skulle jag skippa helt. Förvisso kan du använda mikrofonen på lurarna om du gör detta, men dess telefonliknande ljudkvalitet är servicebar som bäst här.
Vilket då för oss till dess pris. Runt 3 500 SEK är för de flesta en ansenlig mängd slantar att hosta upp, men ett som Jabra denna gång verkligen gått in för att validera. Ljudkvaliteten sett till lyssnandet är exceptionell, ANC-funktionen är den bästa jag hittills testat och multifunktionalitet med dator och mobil är väldigt välgenomfört. Det är för en gångs skull ett par lurar vars goda ljudkvalitet övertygar en datoranvändare som mig att faktiskt använda dessa simultant som datorhörlurar samtidigt som jag kan ta emot samtal. Problemet med föregångaren var att det fanns en för stark konkurrens inom till och med Jabras stall av produkter. Denna gång står ANC, ljudkvalitet och användningsområdena ut tillräckligt mycket för att jag faktiskt ska rekommendera dessa helhjärtat. Bara det faktum att du kan få Dolby Atmos surround och att de är ljudisolerade redan innan ANC sätts igång – utan att det ska kännas konstigt i mina stackars gubböron gör att jag ändå rekommenderar dessa varmt!
Hörslurstyp | In-ear, True Wireless |
---|---|
Aktiv brusreducering | Ja |
Frekvensomfång | 20-20000 Hz |
Känslighet | 117 dB |
Mikrofon | Ja |
Akustisk konstruktion | Sluten |
Bluetooth version | Ja – 5.3 ( LE Audio, AAC, SBC ) |
Element typ/storlek | 10 mm – Dynamic driver |
Transparency-läge | Ja |
---|---|
Vattentät / Rating | Ja – IP57 |
Röststyrning / Services | Inbyggt – Google Assistant |
Dedikerad application | Ja – Jabra Sound+ app |
Teknologier | Dolby Atmos |
---|
Recensionsex tillhandahållet av Jabra.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
Jabra Elite 10 Gen 2. Lägsta pris 3 499 kronor enligt Prisjakt.nu 2024-07-02.