Innehållsförteckning
Cirkeln återknyts med Astro A50 – denna gång i dess fjärde generation. När vi recenserade Astro A50 Gen 3 för tre år sedan så var det en av sajtens första tillbehörsrecensioner, som dessutom stod ut som en av de tidigaste produkterna som erhöll vår utmärkelse ”Bra Köp”. Men tiden har en tendens att komma ifatt även den till synes lyxiga gamingpryl – så nu ska vi se (eller höra snarare) hur vi med mer erfarna öron anser om den nya generationen av Astro A50!
Astros numera (nära nog) patenterade känsla för svulstig lyx är något som inte bara representeras i dess prisbild (standardpris runt 3400 kronor!), utan det genomsyras i allt. Paketering, strävan efter komfort och ljud och framförallt hållbarhet. Trots sitt yttre – där hård böjbar plast ses finnas i överflöd, så är det en förvånansvärt slitstark konstruktion. Visst är det tråkigt på ett sätt att headsetet inte evolverat mer sedan vi testade det under 2016 – men å andra sidan, om något är bra, varför ändra…?
Men är det då lika bra idag som vi kände då med Gen 3 – och klarar det av att göra rättvisa av det höga priset? Hmm…både ja och nej är det tråkiga svaret. Men låt oss nu gå in på detta i olika segment. Först…
Utseende
I mångt och mycket har designen i headsetet behållits – visst ser vi några utseendemässiga skillnader i knappar. Men sett till funktioner känns allt igen. Denna trådlösa variant är denna gång mer sparsmakad i sitt utseende till skillnad från föregångaren. Astro A50 kommer i en blank-svart version för Playstation och Xbox One – där numera är väldigt lite skillnad dom emellan. Till skillnad mot föregående generation som hade blå eller grön färg på vissa platser på headsetet, så saknas dessa bitar helt nu. På ett sätt saknar jag detta, men samtidigt så uppskattar jag Astros nya mer distinkta och sobra utförande. Det känns mer som ett rent headset som inte uppfattas lika flamboyant, utan kan med säkerhet stå diskret och fint vid din dator eller spelkonsol.
Jag skulle förvisso gärna sett att Astro A50 gick i spåren av lillebror A40; där en mängd olika utseenden finns att välja mellan. Men med det sagt, så går det lätt att modda dessa lurar med delar från Astro – även om du då får vara beredd att betala lite extra. Och Om du gör det – se då till att ta modkit för rätt Astro A50 version!
Funktioner
Som det trådlösa headset det är, så kan dess basstationen leverera Dolby surround, headsetet kan reglera din egna mix av chatt kontra spel samt att du får med en nerfällbar mikrofon från start. Som stängs av när du drar upp den.
Utbyte eller rengöring av exempelvis öronkuddar sker enkelt – då de fortfarande är fästa mot lurarna med magnetism, och kan ”ploppas” ur enkelt och utan någon större kraft – utan att de för den delen känns taffliga eller lätta att ramla av.
Denna gång så har för övrigt basstationen (som signal skickas till) blivit tacksamt mindre, och visar vilken ljudprofil du använder samt om du har PC eller PS4 läge aktiverat (eller motsvarande på Xbox One versionen). Så trots att den blivit mindre, så är tydligheten även en faktor här – plus det faktum att vi upplever att headsetet laddas bättre då öronkåporna trycks samman mer, vilket även bibehåller spänsten i själva headsetkonstruktionen över tid, till skillnad från den tidigare som snarare sköt ifrån öronkåporna från varandra när headsetet laddades. En klar förbättring skulle jag säga.
Ljud, mikrofon och tydliga skillnader
Men än så länge så har jag svamlat om många detaljer, så varför inte komma till kärnan i vad som gör ett bra headset – ljudet. Det vi finner i Astro A50s nya generation är en underbart välbalanserad ljudbild, trots sin trådlöshet, där basen upplevs varm om än något svag (även efter EQ:ande), men med ett mellan- och högt register som verkligen sätter en bra stuns i alla låtar, spel eller allmänna ljud som spelas upp. Allt med möjlighet att växla mellan Surroundljud enkelt, och få en riktigt skön spelupplevelse i den mest actionfyllda förstapersonsskjutaren. Ljudläckage har dessutom eliminerats väldigt mycket (sett till när man använder headsetets mikrofon) vilket är ett stort plus – och trots att headsetet med sin öppna konstruktion släpper ut ljud, så är det alltså inget som märks i mikrofonen. Ljudkvalitet och mikrofonkvalitet är något som dessutom märks lika väl på PC som på konsol vilket även understryker kvaliteten i detta bygge.
Mikrofonen är för övrigt mer ren i ljudet denna gång, och har framförallt en påtagligt bättre latens – där inspelning eller snack över Discord/TeamSpeak etc. är betydligt rappare.
Sedan har vi även batteritid som ökats från ett snitt av runt 13 timmar till 17-18 timmar, med även en halvering av laddningstiden (om man använder micro-usb kabel), vilket visar att det verkligen skett några skillnader under skalet.
Men jösses, detta måste vara det ultimata headsetet… Eller?
Men sett till svagare delar, så har vi dels priset som egentligen inte kan rättfärdigas helt. För programvaran eller headsetet innehåller inga makromöjligheter eller mer finlir. Och även om skillnaderna från föregående generation finns där, så skulle jag nog ändå säga att ni ska avvakta inköp om ni sitter på den föregående generationen av dessa lurar. Priset kontra de nyheter som medföljer är inte riktigt upp till par med varandra helt enkelt.
Jag tycker även att för detta pris, så borde inställningar och möjlighet för kompressor, noisegate etc, funnits – då vi ser det i en del andra headset i denna prisklass. Särskilt nu när Logitech köpt Astro – och själva har just detta implementerat i sina headset.
Men med det sagt, om ni inte har en tidigare generation och är ute efter att skaffa ett hållbart och välljudande trådlöst headset, så är det få som når den kvalitet och genomtänkta designen som finns i Astro A50. Visst är dess utseende kanske inte för alla – men för er som sitter med en konsol eller PC, och vill ha en fenomenal ljudupplevelse där komfort framförallt står i främsta rummet, ja då kan jag inte annat än rekommendera detta headset.
FYI
Efter tre år av tester av Gen 3 (som har samma design och konstruktion) så går det inte att förneka att headsetet är extremt pålitligt/hållbart och kommer serva användare väl – då föregångaren funkar minst lika bra idag, trots enormt mycket användande.
A50 WIRELESS HEADSET
SPECIFICATIONER
- Microphone: 6.0 mm uni-directional, voice isolating
- Ear Coupling: Over-Ear
- Drivers: 40 mm Neodymium Magnet
- Wireless: Up to 30ft
- Weight w/o Cable: 0.83 lbs (380g)
- Transducer Principle: Open Air
- Frequency Response: 20 Hz – 20,000 Hz
- Characteristic SPL: 118 dB @1 kHz
- Windows 10
- Windows 8.1
- Windows 8
- Windows 7
- Mac
- Power Supply: USB Micro-B (USB 2.0 compatible)
- Wireless: Up to 30ft
- Inputs and Outputs: Optical Pass-through, USB Power & Soundcard, USB Charging Port, AUX In / Mic out (TRRS 3.5 mm)
- Weight w/o Cable: .70 lbs
- Dimensions: 8.5”/4.25”/1.15”
- Output: 5.0 V, 180 mA
- Windows 10
- Windows 8.1
- Windows 8
- Windows 7
- Mac
Astro A50. Lägsta pris 3299 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-11-12.
Recensionsex tillhandahållet av Astro Gaming.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.