Vad kan man egentligen begära av ett gaming headset för fyrahundra kronor? Det var en fråga jag tampades med medan jag arbetade med detta headset. Det finns uppenbarligen nackdelar såväl som fördelar, men frågan är om nackdelarna kan ursäktas på grund av det låga priset. Nåja…vi tar och går igenom detta från början, så får ni själva bestämma om detta är något för er.
Känsla, Ergonomi & Design
När det kommer till design så blev jag faktiskt överraskade. Firestorm är en serie hos ADX, och detta headsets syskon H06 var faktiskt betydligt värre under långa spelsessioner på grund av dess låga djup. Med detta Firestorm H07 så har vi faktiskt förbättrat komforten avsevärt. Öronkuddarna är bestämt mjuka och har ordentligt djup såväl bra storlek för att kunna hålla inne även de största öron. Utseendemässigt så funkar det som bäst; det är inte pråligt, men inte heller dåligt. Dess svarta plast känns aningen fladdrig, särskilt huvudbygelns två plastbågar som känns extra bräckliga.
Men vad gör det, när headsetet faktiskt fungerar väl och sitter utan problem på mitt huvud under många och långa speltimmar. Dock bör det nämnas att denna bräckliga konstruktion mycket väl kan ha en kortare livstid, vilket är något man bör ha i åtanke innan ett eventuellt köp.
Ljudbild & kompatibilitet
Men vad får man då för enbart fyrahundra kronor när det gäller ljudkvalitet? Jo, faktiskt förvånansvärt bra även här. Förvisso kan de mer höga tonerna (diskant) smälta samman i mellanregister och basen är svag och smetar ut ljudbilden, men på det stora hela så funkar det väl för musik och spelande. För mer finlir och audiofiler, så är det dock ett stort nej. Inte utifrån dess frekvensomfång (20 – 20000 Hz) eller känslighet (98 + 3 dB); det är i det fallet snarare ljudbilden i sig som inte klarar det hela. D.v.s. över hela registret. Men om du sänker kraven och bara vill ha ett headset med okej ljudbild för spel och film, då lär det funka alldeles utmärkt.
För övrigt så fungerar det smidigt med såväl konsoler, mobiltelefon som dator, i.o.m. att det medföljer en y-kabel. Samt att det har ett volymreglage direkt på dess 2 meters kabel för de som vill ändra därifrån.
Mikrofon
När det kommer till mikrofonen, så går det inte att undgå det faktum att den producerar en ren och klar ljudbild, som dessutom tar upp bättre runt om användaren på grund av dess ’omnidirektionella’ mikrofon. Mikrofonen höjs och sänks i små klickiga steg (något som känns extra billigt dessvärre) och gör att det kan vara aningen omständligt ibland att sänka mikrofonen. Det gäller även att tänka på att mikrofonen stängs av enbart på volymreglaget på kabeln; då den även tar upp ljud uppfälld. Många gaming headset har avstängningsfunktion när mikrofonen är uppfälld, men alltså inte här. Så vill ni undvika höra snack utanför röstkommunikationsprogrammet, så kan det vara extra värt att hålla koll på ”mute” funktionen.
Interface, Användning & installation
Som helhet, så är det givetvis en enkel historia när det kommer till installation, då detta ändå är ett headset med 3.5 mm kontakt. Plugga in i din konsol, dator, mobil etc. och sen är det bara att köra loss. Här kom vi till ytterligare ett bevis till dess begränsade ljudkvalitet; för inte ens med ett dedikerat ljudkort, så förbättrades ljudet nämnvärt. Det är än en gång helt funktionellt, men absolut inte en av headsetets främsta kvaliteter.
Färg: Svart, Kompatibel: (plattform) PC/Mac/PlayStation 4/Wii U/Xbox One (3.5 mm), Anslutning: 3.5 mm mini-jack, Mått & vikt: Höjd (cm) 21,70, Bredd (cm) 19,60, Djup (cm) 10,00, Vikt: (g): 485 g
Cirkapris – 400 kr
Recensionsex tillhandahållet av Elgiganten/ADX
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.