SCUF Gaming Reflex

PS5 handkontrollern som ska ena spelarna?

av Fredrik Olsson

I de år som Playstation 5 funnits ute har det egentligen varit noll tredjepartstillverkare som kunnat mäta sig med original handkontrollen till spelmaskinen. Nu har däremot äntligen SCUF Gaming släppt sin nya Reflexserie som ska täcka detta behov. Huruvida det faktiskt mäter sig med originalet är dock en annan femma…


Denna tillhör en serie av Playstation 5 kontroller bestående av den ”vanliga” Reflexmodellen, Reflex Pro och Reflex FPS. Skillnaderna är små egentligen men består främst i avsaknaden av Sonys ’Adaptive triggers’ i FPS modellen (som istället har ’Instant triggers’ – där dessa knappar istället är kortare i nerslaget samt att kontrollen saknar vibration), medan grundversionen (Reflex) enbart saknar SCUF:s ’High performance grip’. Med andra ord en ytbeläggning som motverkar att handkontrollen ska glida ur händerna. Sedan har vi Reflex Pro som har just detta ’High performance’ grepp och automatiskt blir utan ’Instant triggers’.

Det är alltså lite av en soppa av olika versioner, och på det stora hela är de största skillnaderna huruvida kontrollen kommer med normala analoga triggers eller snabbklickande sådana. Samtliga modeller bjuder på paddlar på baksidan med vilka du lätt kan remappa dina knappar till fler sätt att nå dina favoritkommandos. Säg att du till exempel vill ha en skjutknapp på höger baksidas paddel – ja då är det bara att ställa in. Utöver detta medföljer ett extra par tumspakar vilket du kan byta ut på handkontrollerna. Du kan även spara upp till tre profiler på handkontrollen (vilket representeras av baksidans lilla ljusdiod) – och kan på detta sätt smidigt växla mellan olika knappmappningar om så önskas.

De ökända ”paddlarna”!

Det är alltså en mer utvecklad handkontroll som ger betydligt fler val till användaren, och som dessutom (om du vill) kan ändras i sitt utseende; allt via SCUF Gamings hemsida. Men tänk på att ändrar du utseendet så kommer du även påverka prisbilden. Ibland med ganska mycket!

SCUF Gamings customize-hemsida är i sig tydlig. Du kan välja mellan en hel drös färger och förgjorda designer och sedan på detaljnivå påverka utseendet av bumpers, triggers, färgkombinationer med mera. Vill man även slänga på ett bättre grepp så går det – oavsett modell. Allt går mer eller mindre ändra, men för varje del som påverkas så ökar priset. Skulle du mot förmodan addera rubbet plus sedan både skatt och frakt blir slutsumman en bra bit över 4 000 kronor! Givetvis är detta ett extremt exempel, men det visar ändå hur dyrt det kan bli – och att denna handkontroll definitivt är för en mer nischad del av publiken som söker det där lilla extra sett till design och extra funktioner. En mer sansad version landar istället på runt 2 500 – 3 000 kronor, vilket i kontrast till den senaste Xbox Elite Controllern inte är allt för mycket dyrare, och då får du direkt kontroll över dess detaljer.

Scuf Gamings beställningssida ger dig många val.

Under en längre tid har nu SCUF Reflex testats och från start kan jag säga att den på många sätt är identisk den originala handkontrollen från Playstation 5. Den haptiska feedbacken funkar finfint och passformen är likadan som originalet. Styrkorset och action-knapparna känns mer eller mindre likadant även de, även om de senare har en mer luftig känsla än original handkontrollen från Sony. Det är för många säkert försumbar skillnad men vad jag märkte är att dessa ändå kan komma att kännas tillräckligt olika (även om det handlar om marginaler) att en mer inbiten spelare kan störa sig på deras lätthet.

Baksidans paddlar och profilhanteringen är däremot de stora stjärnorna där framförallt enkelheten i att mappa om dessa specialknappar gör att du lätt kan effektivisera ditt spelande. Är det värt den stora slanten som du med säkerhet kan behöva hosta upp? Det överlämnar jag till dig då det är väldigt individuellt vad man har för behov, ekonomiska medel etc. Men utifrån vad du får här med ett anpassat utseende, inställbara extraknappar, profilhantering och utbytbara tumspakar så får du ändå en lika delar lyxig som funktionell handkontroll som passar de flesta. Priset är dock en vattendelare av större magnitud och jag ser inga konstigheter i att man skippar denna bara utifrån just detta. Det är ändå frakt från USA som gäller samt skatt på det. Det må vara en riktigt bra handkontroll, men just denna mix av minus och plus balanserar ut varandra och lämnar den någonstans i mitten.


Specifikation

Källa: SCUF Gaming

Recensionsex tillhandahållet av SCUF Gaming. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Handkontroll beställs via SCUF Gaming – Tre modellers grundpris (utan skatt och frakt):
Reflex – ca 2 300 kronor
Reflex Pro – ca 2 500 kronor
Reflex FPS – ca 2 800 kronor

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar