LIFX Z LED Strip

av Fredrik Olsson

LIFX fortsätter lysa upp tillvaron – denna gång genom den LED strip som vi ska kika närmre på. Och ja, hur sexigt är det egentligen att recensera ett LED band? Ja, inte särskilt mycket om jag ska vara brutalt ärlig. Men ändå sitter jag här med ett gäng timmar och dagar av användning, för att se om tiden är inne för denna pryl, eller om det bara är att släcka lyset och gå och lägga sig! Detta är LIFX Z LED Strip!


I jämförelse med de övriga LIFX prylar som recenserats så är detta första gången vi tar oss an en belysning som jag tror spelare än mer idag förknippar med RGB belysning. Vi har sett under en längre tid denna typ av produkt leta sig ut i handeln – ja, herregud till och med IKEA har LED strips idag. Så frågan är snarare, varför ska man köpa just denna, då den ändå kostar ett gäng hundralappar mer?

Det första är att precis som med LIFX Beam som tidigare recenserades, så har detta LED band flera adresserbara zoner. Ja, upp till åtta påverkbara delar om man så säger, som du kan reglera över Wifi, och precis som med övrig line-up hos LIFX, så går det bra (via appen) att skapa grupper med andra LIFX prylar eller genom att koppla med mer kända produkter/appar – exempelvis Razer, Logitech Harmony och IFTTT för att nämna några.

Visst har för övrigt appen lite av samma styrkor och svagheter som vi sett i övriga LIFX recensioner. Den är enkel att navigera med, och ger en liten genomgång när du startar den första gången. Men när LED bandet eventuellt krånglar, så står inte mycket i vare sig manual eller i appen om hur man nollställer den, eller framförallt vad man gör på ett bra sätt – om man t.ex. byter router där LED bandet går igenom. Här kan det krävas lite finlir. Å andra sidan är det inte så ofta man kanske köper ny router, så det blir inget man gör hela tiden direkt.

Sedan att ljusstyrkan på 700 lumen per strip (det medföljer 2 strips i starter paketet som detta är), gör att du får en ordentlig styrka från start. Allt med ett omfång av färgtemperatur mellan 2500K – 9000K och 16 miljoner färger. Ja du kan ställa in olika färger och nyanser jäms med LED stripsen, allt efter eget behag.

Men vad är då användningsområdet?

Ja, uppenbarligen klarar den att lysa upp det mest mörka rum – men framförallt är det ett atmosfärsskapande tillägg för de gamers som vill piffa till sin ”battlestation”. Då LED stripsen kommer med dubbelhäftande undersida, så är det lätt att sätta fast de i ett skrivbord, hyllplan eller egentligen vad som helst. Och då LIFX appen till och med kan skapa scheman, så kan du tidsinställa för när LED bandet ska tändas och släckas.

Skulle du dessutom vilja utöka längd i framtiden, så är alla LED band försedda med en kontakt där du enkelt kan plugga in ytterligare en LED strip. För att inte tala om livslängden, som med normalanvändning bör hålla i över tjugo år. Smidigt och genomtänkt.

I slutänden handlar det precis som med de övriga LIFX prylarna vi recenserat om ditt behov eller rättare sagt smak. Nackdelen med lysena är att de inte är för alla. Särskilt när de kommer i detta mer specialiserade utseende. För tar man t.ex. A60 eller Mini Color, så ser de mer ut som vanliga glödlampor och kan ställas in att lysa på samma sätt. Men ett LED band som detta blir då betydligt mer nischat – ungefär som de mer dyra (och avancerade) LIFX Beam.

Men det är väl där som vi kommer åt kärnan i vad dessa kan leverera. För LIFX Beam kan skapa olikfärgad atmosfär i nuet – till skillnad från LED lamporna (A60 och Mini Color) som kan bara visa en färg i taget. Där kommer LIFX Z in som ett billigare alternativ till BEAM – då de kostar nära nog 1200 kronor mindre.

Skulle ni sätta dessa t.ex. under ert skrivbord, eller hyllplan – ja då är effekten mer eller mindre detsamma, men till en mindre kostnad. Och där LED band (mer eller mindre) ute i affärerna enbart ger ett ljus på hela LED bandet åt gången, så har detta med sina åtta zoner och wifi-styrbara gränssnitt något utöver det vanliga. För att inte tala om att styrkan kan dimmas upp och ner efter behag. Så vill man med enkla medel finjustera sin belysning (både ljus- och färgmässigt), ja då kan LIFX Z definitivt vara något att kolla in.


Specifikation
ljusstyrka 700 lumen per strip upp till maximalt 2800 lumen per strömförsörjning.
Wattanvändning 17 watt per 2 meter
Wattage på standby <0,5W
Spänningsområde AC 100-240V 50/60 Hz
Färgtemperatur 2500K till 9000K.
Strålvinkel 120 grader
Dimming Mjukvarudimning 1% – 100%
LED-livslängd 22,8 år
Krav på Wi-Fi-router 802.11b, g, n-standarder
Säkerhet WPA, WPA2
Produktdimensioner LxBxH 1000 x 12 x 4 mm per remsa
Kabellängd 0,5 m kabel från strömkontakt till styrenhet. 2,0 m kabel från Controller Unit till LED Strip.
Vikt för en enhet 360 g
Förpackade dimensioner LxBxH 130 x 130 x 108 mm

LIFX Z LED Strip. Lägsta pris 749 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-12-02.

 

i samarbete med PriceRunner

Recensionsex tillhandahållet av LIFX.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar