LIFX Beam Kit

av Fredrik Olsson

Återigen stiger vi in i belysningens illuminerade värld – där LIFX vräker på stort, med sitt Beam Kit. En paketlösning med sex stavar (om än förenklat) som med magnetism sätts samman i olika sätt – och genom mängder med färger, kan skiftas och skapa en atmosfär likt inget annat. Eller… ja det är vad LIFX i alla fall vill att du ska tänka… Men stämmer det?


Introduktion

Redan i den dubbelrecension som kom ut, som behandlade två LED glödlampor, så stod det klart att LIFX ville konkurrera med Philips Hue – då de gör liknande produkter. Men nu kommer vi istället till något mer unikt. De app och/eller röststyrda stavarna, sätts lätt samman, och med sin förgjorda dubbeltejp-liknande funktion på baksidan, så får du upp de lätt som en plätt. Starta appen, starta stavarna (så många du önskar använda dig av) och sök sedan upp de i appen. Allt sköts via Wifi, och när de sedan hittats, så är det bara att ändra färgpaletten av bara glatta livet.

Just hur LIFX närmar sig ett mer unikt boende, känns fräscht och lekfullt. Du kan använda de bakom en hylla, på din vägg, eller genom att föra samman och skapa bokstäver eller tecken. I alla fall i den mån det går, då startkitet innehåller sex stavar och en hörnbit – alla som lyser upp när de kopplas samman. Just den lilla hörnbiten är en fördelare, på det sättet att den kan agera mittpunkt, där stavarna fästs vid dess tre sidor. På detta sätt ges du mer möjlighet att skapa mer unika uppsättningar och former.

Till skillnad från t.ex. LIFX A60 eller Mini Color, så har en stav många olika beståndsdelar under ytan, vilket innebär att den kan visa regnbågens färger över hela staven. En stor mängd LED lampor finns alltså under ytan, och kan därför väljas individuellt på staven – ja du kan i appen, rentav måla var du vill ha olika färger placerade.

På detta sätt så kan du skapa en känsla eller ambiens, som just du vill få. Om det så är mörkblå/turkos kvällsljus, eller morgonrött ljus som växlar mellan orange och knallrött. Ja valet är ditt.

Så, allt som allt – du får sex stavar, en hörnbit, kabel (även den med magnetisk koppling) och sedan är det mer eller mindre att bara sätta igång.

Funktionalitet & Appen

Rent funktionellt, så är det smidigt. De tre steg som både manual och mobilappen föreslår funkar bra. Men skulle något knasa sig, så blir det värre. I vårt fall så provade vi att bara föra samma fyra stavar, och få de att lysa upp. Det funkade bra, men efter vi ställt in allt i appen för de fyra, så ville inte de ytterligare två sedan hittas i appen, eller ens lysa upp (när vi då adderade de enkelt med sin magnetiska koppling). Dessutom så gäller det att planera var man ska ha hela kitet, då dubbelhäftande tejp inte är något man kanske slänger upp på väggen i första taget – så ska man ändra konstellationen, så kan det nog bäst vara att man planerar bra i förväg innan uppsättning.

Om vi då går tillbaka till aktiveringen av flera stavar – så fick vi leta upp nollställningen även i detta fallet (se föregående recension), som inte gick att hitta i den medföljande manualen. Förvisso var det att hålla in en liten knapp på strömkabelns adapter – men då det inte var tydligt vad den gjorde, så tog det ett tag att söka upp hjälp på internet först… bara för att vara på den säkra sidan. Men när väl allt nollställts, och vi gjorde en ny sökning i appen, så hittades alla och tändes upp som de skulle.

Appen i sig har för övrigt samma problem som vi beskrev i A60 + Mini Color recensionen. Den har en tydlighet i hur man gör, men när och om något går fel så är det inte lika lätt. Dessutom, om du ska döpa om scener eller grupper (vilka du kan skapa i appen, för att styra flera lampor på olika sätt samtidigt) så är det plötsligt en jakt på webben som gäller. Detta kunde ha gjorts bättre – med mer tydliga manualer eller FAQ online.

Något för Streamers och spelare?

Nu är ju Nördliv först och främst en gaming och tech sida – så funkar denna för spelare och exakt vad får man i detta paket till skillnad från eventuella andra lösningar? Till att börja med är flexibiliteten i stavarna bra – både till hur du sätter upp de, men även i antalet färger de visar upp; till och med i en enda stav.

Som atmosfärskapande tillägg i din redan etablerade spelsoffa, uppsatta mer diskret bakom ditt skrivbord eller på väggen – ja, här lyser de som skarpast (hi hi). Då de innehåller 82 adresserbara zoner – alla möjliga att visa olika färger simultant, så är det något värt att ha för en streamer som vill skapa en specifik känsla eller ton i sina bilder. Eller varför inte bara en Youtuber.

De är dimbara mellan 1 – 100 procent, och med en livslängd på över 20 år, så kan de ändras om efterhand, och följa med både den ena flytten efter den andra. Sedan att du kan köpa extra kit, med fler stavar som lika lätt kan adderas – gör det till en mer flexibel lösning än man tror.

Överexponerat – men ett milt smakprov på Beam Kit på hög styrka.

Men allt har ett pris…och jösses vilket pris…

Men inget är gratis, och så är definitivt fallet med Beam kitet. I nuläget (i den svenska handeln), så kostar Beam strax över 2000 kronor. Självklart är det en kostnad som kan förstås – de är ändå väldigt justerbara, men i slutänden så finns det alternativ här. Om du som Streamer/Youtuber ändå ska skapa en viss känsla eller ton i den video du gör, så räcker säkerligen en ”vanlig” LED lampa från LIFX minst lika bra. Men om du vill skapa ett hem, där du nästan likt konst lyser upp din vägg eller dina möbler – då är Beam ensam i sitt slag. Vilket just är något du betalar för. Så i korthet, Beam Kitet är inte något för alla, men vad de gör, kommer göra någon väldigt glad.


Specifikation
Watt användning
27 watt (för 6 Beams) med full ljusstyrka
Watt på standby <1W
Spänningsområde: AC 100-240V 50/60 Hz
Maximal längd 8 individuella stavar och 2 hörn (82 adresserbara zoner)
Färgtemperatur 2500K till 9000K.
Mjukvarudimning 1% - 100%
LED Livslängd 22,8 år
Krav på Wi-Fi-router: 802.11b, g, n-standarder
Säkerhet WPA, WPA2
Produktdimensioner LxBxH Balk: 300 x 35 x 20 mm
Kabellängd 0,5 m kabel från strömkontakt till styrenhet. 2,0 m kabel från Controller Unit till Beam.
Enhetens vikt 96 g
Förpackad vikt 876 g

LIFX Beam Kit. Lägsta pris 2069 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-11-26.

Recensionsex tillhandahållet av LIFX.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar