Creative T100 Högtalare

av Maxx Löfström

Nej det är inte en Terminator som ses glida in på recensionsscenen – det är faktiskt istället ett par högtalare. Visst, det är knappast lika ”sexigt” som den gamla T100 roboten, men med den fräna lilla specifikationsruta som bifogas, där bluetooth 5.0 stöd möter högupplöst och ’lossless’ ljud – så kan det mycket väl kännas som en produkt från framtiden. Men det enda sättet att ta reda på hur väl denna fina lilla ljudlösning funkar är att ta på de metaforiska svarta solglasögonen och säga ”Hasta la vista baby”!

Det diskreta yttre…

Nu efter att mina märkliga Terminator referenser dött ut, så kan vi istället fokusera på dessa högtalare, vars främsta syfte givetvis är att leverera en bra ljudupplevelse oavsett om du ansluter från din telefon eller om du rentav kopplar mot din bärbara dator eller valfri blåtandsenhet.

Om vi hoppar till utseendet av högtalarna, så är det ett tämligen traditionellt sådant – där den perforerade framsidan möts upp av glansiga sidor, allt i ett svart diskret utförande. På toppen av den ena högtalaren hittar vi ett par gummibeklädda knappar (på/av knapp, volymkontroll och knapp för att byta källa). På det stora hela känns högtalarna lite onödigt stora, särskilt då kraften i de på det stora hela är lite tamare än man förväntar sig. Med det sagt (som vi kommer in på strax) så är det ändå en bra ljudbild.

Nåja, vad gäller design så fyller den sitt syfte – poängen är ändå att lyssna förbehållslöst, så även om design och utseende är aningen tråkigt, så går det inte att förneka att den gör sitt jobb, även om jag gärna sett att de dragit ner på dimensionerna ytterligare.

Blåtand…schmåtand…

De marknadsförs mest för sin blåtandsfunktionalitet, och här hittar vi både dess styrka och svaghet. Vad gäller ljudbilden så är den för övrigt väldigt ren och klar, och framförallt diskanten och mellanregistret upplevs väldigt distinkt och särskiljande. Särskiljande på det sättet att exempelvis att musik verkligen separerar de olika instrumenten fenomenalt, och att du som lyssnar verkligen märker av nyanser i musik. Svagheten här är basen som trots möjlighet att växla mellan olika EQ lägen, aldrig riktigt lyfter. Den existerar men är mer eller mindre svältfödd.

Vilket för oss in på tidigare nämnda blåtandsfunktionalitet, som i sig funkar relativt bra. Problemet är framförallt (och detta var extra tydligt när högtalarna parats med en dator) att ett tydligt lagg sker konstant. Det är en sak och om du lyssnar på musik, från t.ex. Spotify – men om du tittar på Youtube där mycket dialog förekommer (för att inte tala om filmer), då blir det ett irritationsmoment som bara ökar ju mer du tittar/lyssnar – för ju mer du tänker på det, desto värre blir det.

Med det sagt, så har högtalarna även 3.5 mm kontakt som kan kopplas till valfri enhet, men då tappar du till viss del hela idén med högtalarna. Visst kan du ändra källa (samt EQ och annat) med den medföljande fjärrkontrollen, men på det stora hela känns hela utförandet lite ofärdigt ärligt talat. För när man t.ex. ändrar källa, så verkar högtalarna enbart gå till senast parad enhet – så även om du t.ex. först parat din telefon och sedan din dator, så kan du inte byta källa och hoppa mellan de två. På detta sätt måste du aktivt ställa in varje gång du byter källa, vilket gör att fjärrkontroll och knappar på ena högtalaren mest gör det mer bökigt än det borde vara.

Å andra sidan, har du exempelvis redan ett par 2.1 högtalare, så kan du med hjälp av dessa högtalare smidigt addera de genom att t.ex. koppla in de i frontpanelen, och vips så får du en 4.1 ljudupplevelse. Bra…även om det knappast är intentionen från tillverkarna att dessa ska användas som ”extra”-högtalare.

Om vi nu tittar på några av högtalarnas än mer unika aspekter, så ser vi dels en USB kontakt på ena högtalaren, vilket möjliggör lyssnande av exempelvis mp3, flac och wav filer. Och även en optisk-ingång, så att man kan koppla till ens PS4 om så önskas – vilket kan serva som ytterligare en källa vilket är smidigt.

Men vad gäller USB kontakten och möjligheten att lyssna på ljudfiler, så är detta nära nog förlegat idag – då de flesta ärligt talat strömmar sin musik. Men å andra sidan, är du en person som gärna kör lossless när det kommer till din digitala musik, då kan du åtminstone få ut mer av din musik.

Mina tankar

På det stora hela har ändå Creative lyckats få fram ett riktigt välljudande högtalare, som dras med dåliga beslut sett till dess användning. De skulle behöva strömlinjeforma hela designen, göra den mindre och framförallt implementera bättre multiplattformsstöd (och även enklare hantering för när du byter källor). Creative T100 är inte en dålig produkt, tvärtom – men med tanke på att den har en prisbild runt tusenlappen, så måste man kunna förvänta sig mer. Särskilt när det kommer till gränssnitt och användarvänlighet. Men å andra sidan har de stöd för lossless, bluetooth 5.0 och en bra ljudbild – så jag lämnar det i era händer om detta är något för er.


Specifikation

SPECIFIKATIONER

Mått (H x B x D)
Vänster satellit: 216 x 90 x 123 mm (8,5 x 3,5 x 4,8 tum), höger satellit: 216 x 90 x 123 mm (8,5 x 3,5 x 4,8 tum)
Kabellängd
3,5 mm AUX-in-kabel: Ca 1,5 m / 4,92 ft, nätadapterkabel: Cirka 1,5 m / 4,92 ft, höger till vänster satellit: 2,0 m (6,56 ft) kabel gjuten till vänster satellit
Vikt
Vänster satellit: 1,0 kg (2,2 pund), höger satellit: 1,0 kg (2,2 pund)
Uteffekt
2 x 20 W RMS, Total systemeffekt: Upp till 40 W RMS, Peak Power 80W
Drivers
2 x 2,75 ″ Full-Range Driver
frekvens~~POS=TRUNC
50 Hz ~ 20 kHz
Systemkonfiguration
2.0-system
Signal-till-brusförhållande (SNR)
≥ 72 dB
Bluetooth- driftsfrekvens
2402 – 2480 MHz
Driftsområde för Bluetooth- enheter
Upp till 10 meter (mäts i öppet utrymme. Väggar och strukturer kan påverka enhetens räckvidd.)
Bluetooth ® -version
Bluetooth 5.0
Bluetooth- profil
A2DP (trådlös stereo Bluetooth )
Stödda codecs
SBC
Anslutningstyp
Bluetooth , AUX-in, Optisk-in
Färg
Svart
Fjärrkontroll
Infraröd
Design
BasXPort
Andra funktioner
Kompatibel med USB-masslagringsenheter på upp till 32 GB, FAT32-format, stöder optisk ingång (för TV)

Creative T100. Lägsta pris 1669 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-02-03.

Recensionsex tillhandahållet av Creative.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar