ASUS ROG Gladius II

av Fredrik Olsson

En tid tillbaka så recenserade vi Asus tidigare inkarnation av Gladius. Nu kommer vi till den andra generationen när ROG Gladius II kliver fram. En mus som i mångt och mycket liknar föregångaren väldigt mycket. Därför är frågan huruvida dess olikheter och eventuella förbättringar gör att det blir ett stort framsteg, eller en gigantiskt försämring.

Design, Ergonomi & känsla

Återigen har vi en mus (som rent formmässigt är identisk föregångaren i måtten) som är lång och aningen kurvad för att passa högerhänta personer. Dess höjd och bredd är riktigt bra även de, och ligger väldigt bra under handen. Likt föregångaren har den även en gummibeklädd höger- och vänstersida som verkligen ger ett bra grepp. Det är en gedigen hårdplast musen är gjord av, och känns verkligen solid ”all-around”. Dess form (och aningen större tyngd än gemene mus) gör dock att den ligger mer fast på bordet; och det är då blicken förs mot undersidan av musen.

Dess ”gliders” är nämligen aningen mer bromsande än vad jag skulle önskat. De känns alltså sträva på ett sätt som gör att musen inte rör sig allt för snabbt på underlaget, utan att du verkligen får dra den till skillnad från många andra möss som lättsamt glider över allehanda ytor.

Vad de fört in i denna nya modell, är däremot RGB belysning (något jag faktiskt anmärkte på i recensionen av föregående mus) och en ytterligare tumknapp. Här kan jag inte annat än applådera Asus för ett bra jobb. RGB belysningen är verkligen diskret (du har en ljusslinga längs med botten, samt upplysning i scrollhjul och logotyp) för den som vill ha det så; men kan även ge en riktigt bra ljusshow för den som önskar det. Färgerna är klara och tydliga och gör sitt jobb väldigt väl.

Den adderade tumknappen ligger riktigt bra placerad och nås intuitivt och framförallt enkelt, vilket är kul att se, då många lätt kan få detta dåligt. Det rör sig ändå om ibland millimeter i fel riktning för att det ska kännas fel.

Själva konstruktionen är som sagt så pass lång att musen klarar både helhandsgrepp och klo-grepp utan problem. Det finns därför en stor variation för spelarna där ute i hur de vill spela med denna mus.

Hårdvara & hållbarhet

Om vi sedan lyfter upp skalet och kollar på lite av de mer tekniska aspekterna, så ser vi en del skillnader rakt av. Till att börja med så har dpi nivån höjts med det dubbla i jämförelse med föregående generation. Denna gång stoltserar musen med att kunna ha upp till 12000 dpi (i jämförelse med föregångarens 6400 dpi); en markant skillnad som kommer gillas av spelarna som vill ha det snabbt med små rörelser. Märkligt nog så har däremot polling rate dragits ner; från 2000  till 1000, något som betyder att precisionen av dina dragningar med musen blir aningen sämre. Å andra sidan är det inte märkligt med tanke på att dpi-nivån höjts, men i.o.m. att polling rate fastställer hur ofta musen skickar information till datorn, så kan det leda till lagg för de som är extra känsliga inför sådant.

Det är även värt att nämna att denna mus har blivit aningen lättare (6 gram) mot föregångaren. En liten detalj förvisso; men som faktiskt ligger till fördel för musen med tanke på hur dess gliders funkar.

Sedan kommer vi till knapparna; där huvudknapparna (vänster och höger) är av brytartypen Omron. En brytartyp vars klick känns responsivt och direkt och som framförallt håller länge. Enligt tillverkarna ska de hålla för 50 miljoner klick(!), vilket verkligen inte är fy skam. Då bör det även tilläggas att Asus även valt att lägga med ytterligare två Omron brytare i förpackningen; så om du senare vill byta kan du lätt göra det.

Ytterligare ett par roliga detaljer är att det medföljer två USB kablar (musens kabel är nämligen avtagbar); en 2 meters tvinnad USB kabel, och en 1 meters gummibelägd kabel. Bara det faktum att man får dessa kablar samt en liten tygpåse gör hela upplevelsen betydligt mer exklusiv och lyxig.

Programvara

När det kommer till programvaran fortsätter Asus med i princip samma som tidigare; dvs en enkel programvara i sitt utseende och uppbyggnad, men som gör sitt jobb väl. Här kan du ställa in inställningar i tre olika profiler, kalibrera upp musen mot dess underlag, samt ändra dpi-nivåer, göra makros, och ändra mellan en stor mängd förinställda ljuseffekter. Det hela är enkelt att ändra och tydligt, även om programvaran kan vara aningen ”klonky” och i vissa fall bugga ur. Men överlag så är det en kompetent programvara.


Specifikation

Datormus –  Sensor: Optisk Funktioner: 7 programmerbara knappar – justerbar uppdateringfrekvens – 1 meter gummikabel USB – Broderad 2m lång kabel – Upplösning: Upp till 12000 DPI. Max Acceleration: 50G USB report rate: 125, 250, 500, 1000 Hz, RGB LED belysning   Kontakt: Usb 2.0 Krav:  Windows 7 (32-Bit) / Windows 7 (64-Bit) / Windows 8 (32 Bit) / Windows 8 (64 Bit) / Windows 10.

Prisbild ca 900 krRecensionsexemplar tillhandahållen av ASUS

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar