Hem RecensionerTillbehörsrecensionerMus & Musmatta Logitech Pro X Superlight | Gamingmus

Logitech Pro X Superlight | Gamingmus

av Fredrik Olsson

Med Pro X Superlight önskar Logitech på riktigt hota giganter som Steelseries Aerox 3 eller Cooler Master MM711 med en lätt vikt, precis kontroll och simplicitet. Där deras konkurrenter går med perforerad design satsar istället Logitech på en mer avskalad och len ’look’… Hur står den sig därför mot dess konkurrenter och framförallt… går den ens att få tag på?


Pro X Superlight är en smäcker slät trådlös gamingmus i svart utförande (finns även i vitt) – utan någon RGB. Dess logotyp och skrollhjul har vita inslag, men i övrigt är det en mörk historia… i alla fall sett till det estetiska. Dess lätta vikt på bara 63 gram, får musen att glida fram över bordet som om den var jagad för glatta livet – på ett bra sätt. Det hjälper givetvis till att den försetts med riktigt flyhänta ’glides’ på dess undersida också men ändå.

Dess lena yta matchas likaså med en oerhört responsiv reaktionstid – allt som allt utan att någon adderad acceleration gör sig påmind i anslaget. Dess sobra exteriör bjuder totalt på fem knappar – vilket idag kan ses som aningen snålt, men i detta sammanhang fungerar alldeles utmärkt. Musens lätta vikt, strömlinjeformade design och härliga huvudknappar (höger- och vänster) riktar sig mot e-sportsanvändare till stor del, även om musen utan tvivel kommer fungera bra för gemene kvinna och man också. Det är en mus som jag personligen blev van vid tämligen omgående, vilket är ett gott tecken i sig. Musen har dessutom helt löjligt hög DPI – ända upp till 25600 DPI (vilket också är varför priset är högre). Nu är detta en nivå som extremt få spelar vid, men är du en av dessa individer… då finns denna mus nästan ensam på DPI-tronen! Wowsa!

Än är inte miraklets tid över!

Med många trådlösa möss, brukar batteritid vara ett tveeggat svärd. Spelare vill ha lätta gamingmöss som lyder minsta vink, men batterier väger. Man kan ha väldigt små batterier – men då riskerar man att få en påtagligt sämre batteritid. I fallet med Pro X Superlight däremot lyckas de på båda fronter istället! Gamingmusen bjuder på uppåt 70 timmars aktivt användande – vilket tillsammans med en smart ’idle’-funktion, låter musen leva riktigt länge. Vad som däremot är lite underligt är att musen är försedd med micro-USB kontakt, när många andra gått över till USB-C. Nu är det förvisso inga konstigheter egentligen – huvudsaken är att musen är bra, men att just den universella standarden som USB-C börjar bli saknas gör att jag gärna sett att de ändå försett musen med det.

Detta för mig till ytterligare en potentiell svaghet – placering av musens tyngd. Vad det verkar har batteriet placerats överst i musen, d.v.s. där du pluggar in kabeln. Även om musen på det stora hela är en lättviktare, kan det därför vara värt att poängtera att den största mängden vikt ligger längst upp. Är man mer van vid möss med en mer centrerad vikt – då kan detta med all sannolikhet kräva vana.

Musen har dessutom ingen dedikerad DPI knapp – men då den givetvis är lätt att ’mappa’ om i Logitechs eminenta programvara G HUB så blir detta inget problem. Man kan alltså placera DPI knappen på exempelvis en sidoknapp om så önskas. Tråkigt ändå…

Slutligen cirklar vi tillbaka till dess glatta och lena yta. Fördelen med detta är givetvis en strömlinjeformad och skön upplevelse rent komfortmässigt, men samtidigt kan det upplevas inexakt. Jag hade gärna sett åtminstone gummiförsedda sidor eller några andra små områden med en mer texturerad känsla. På det sättet hade musen hållit sig än mer på plats under min hand. Nåja, trots detta fungerar det alldeles utmärkt, vilket är ett tecken på kvalitet i sig självt.

Mina tankar!

Pro X Superlight ligger bra under handen – oavsett din handstorlek vilket är ett starkt plus. Dess glatta yta kan få vissa att backa undan, men överlag är även detta ett välkommet inslag. Den främsta nackdelen i nuläget är dock tillgång samt pris. Dess trådlösa överföring är mer eller mindre felfri, men med ett pris på cirka 1600 kronor kräver det ändå en rejäl slant. Särskilt när konkurrenters möss (om än trådade) finns att tillgå med samma vikt. Givetvis är det viktigt att jämföra mot andra trådlösa gamingmöss – men även inom detta segment är Pro X Superlight ändå tämligen dyrt. Förvisso får man en obestridligt laggfri upplevelse – som framförallt är oerhört precis trots trådlösheten… men det kan ändå få många att backa som sagt… och med rätta.


Specifikation
FYSISKA SPECIFIKATIONER
 • Höjd: 125,0 mm
 • Bredd: 63,5 mm
 • Djup: 40,0 mm
 • Vikt: < 63 g
TEKNISKA SPECIFIKATIONER
 • POWERPLAY-kompatibel
 • Trådlös LIGHTSPEED-teknik
 • Inbyggt minne För avancerade funktioner krävs Logitech G HUB-programvara
 • Återfjädringssystem för knappen
 • PTFE-tassar utan tillsatser
 • 5 knappar
AVLÄSNING
 • Sensor: HERO™
 • Upplösning: 100–25 400 DPI
 • Maximal acceleration: > 40 G 
 • Maximal hastighet: > 400 IPS 
 • Ingen utjämning/acceleration/filtrering
REAKTIONSSNABBHET
 • USB-rapporteringsfrekvens: 1 000 Hz (1 ms)
 • Mikroprocessor: 32-bitars ARM
BATTERITID 
 • Oavbruten rörelse: 70 h

Logitech Pro X Superlight. Lägsta pris 1590 kronor enligt Prisjakt.nu 2021-01-26.

Recensionsex tillhandahållet av Logitech.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar