’Uthållighet’ sett till batteritid är bara ett av ledorden i Razers nya trådlösa spelmus; Deathadder V3 Hyperspeed. Att den dessutom har en maffig sensor som klarar 26K DPI gör det hela än mer anmärkningsvärt. Om dessa detaljer är ur en positiv eller negativ mening må däremot vara omstritt!
Få möss känns så omedelbara i sin enkla och tillbakalutade design som Razers – i synnerhet DeathAdder V3 Hyperspeed. Dess nätta kropp på 55 gram gör att den knappt märks av under handflatan. Att dess strömlinjeformade svarta kropp saknar RGB-belysning, och har ett stegbaserat skrollhjul, två sidoknappar samt huvudknappar med Razers ”Optical Mouse Switches Gen-3”, gör detta till ett synnerligen frestande paket – särskilt för e-sportare. Spelmusen bokstavligen flyger fram över bordet utan något som helst motstånd och är samtidigt oerhört precis i sin tracking. Detta märks verkligen när jag testat musen i spel. I allt från Star Wars Outlaws till Black Myth: Wukong och Children of the Sun har musen visat sig vara exemplarisk. Oavsett spelgenre bevisar den låga vikten och den goda tracking-förmågan sitt värde.
Den höga DPI som musen erbjuder känns däremot mer som säljsnack än något praktiskt användbart. Visserligen finns det säkert någon som efterfrågar 26K DPI, men för mig är användandet mellan 1 600–3 200 DPI mer normalt. Med det sagt kan upplevelsen av DPI-varierande intervall skilja mellan tillverkare; i detta fall upplevs DPI-intervallen som mer positiv. Den direkthet och precision som Deathadder V3 HyperSpeed erbjuder, även vid en så pass låg DPI, är riktigt god. Lägg därtill att denna högpresterande spelmus även är trådlös, utan märkbar fördröjning, och har en batteritid som når upp till 100 timmar, vilket gör att imponeringsgraden börjar nå febriga nivåer.
Apropå DPI, är det förvisso en aspekt jag känner är lite väl snål – även om det sannerligen är ett lyxproblem. För att växla DPI, trycker du på en knapp som är på undersidan av spelmusen. Uppenbarligen skulle du kunna mappa en av sidoknapparna eller skrollhjulsknappen till att växla mellan DPI-nivåer, men jag har alltid kännt att placera en sådan dedikerad knapp på undersidan känns kontraproduktivt. De flesta användare – särskilt e-sportare – kan jag tänka mig vill ha snabb och enkel åtkomst från start. Därför hade jag gärna sett en dedikerad knapp under skrollhjulet exempelvis för att hjälpa mot detta. Nåja, en detalj återigen då musen är väldigt flexibel sett till inställningsmöjligheter, men ack en i alla fall!
Dessutom har vi funktionen ”Hypershift” som medföljer spelmusen. Detta är en avancerad knappmappning som innebär att en knapp kan aktivera dubbla inputs. Med andra ord kan en enda knapp utföra flera funktioner vid behov. Detta är förvisso inget nytt för Deathadder V3 Hyperspeed, men det är ytterligare en funktion som bidrar till helhetsintrycket.
Utifrån ett rent fysiskt perspektiv är dess dimensioner (122,2 x 64,8 x 41,3 mm) oväntat tillfredsställande. Jag säger oväntat eftersom jag vanligtvis, på grund av mina större händer, dras mot större spelmöss. Tacksamt nog känns det som att Razer har hittat en storlek som är precis lagom, utan att kännas för liten, samtidigt som den drar nytta av sin mindre storlek. Man kan säga att den befinner sig i den åtråvärda ”Guldlocks”-zonen.
Rättframt enkel på ett härligt sätt!
Razer DeathAdder V3 Hyperspeed imponerar med sina specifikationer, men än mer när man faktiskt använder spelmusen. Dess optiska brytare har ett otroligt tillfredsställande motstånd och klick, vilket gör den till en mycket behaglig spelmus. Än mer är det dess lätthet och sköna ergonomi som imponerar mest på mig. Programvaran Synapse bidrar dessutom till detta, genom att erbjuda allt från HyperShift-inställningar, vanlig knappanpassning (ommappning), justering av upp till fem DPI-nivåer, kalibrering utifrån föredragen tracking-distans samt en intressant känslighetskurva som du kan se i realtid. Den senare är ett verktyg där du kan se och märka hur snabbt musen hanteras, och justera därefter. En intressant detalj, men relativt trivial.
Ser vi till konkurrenter inom samma prisklass blir det snabbt tydligt att detta är en hårt utsatt spelmus från alla håll. Prisbilden på cirka 1 100–1 200 SEK är aningen hög i mina ögon, särskilt med konkurrenter från Corsair och ROCCAT som ligger runt eller strax under denna prisklass. Där Razer däremot drar ifrån är den otroligt låga vikten, men framförallt känslan av gedigen precision och tillfredsställande ergonomi – faktorer som inte alltid går att hitta samtidigt. Att batteritiden sedan förbättrar mitt redan goda intryck gör att jag helhjärtat kan rekommendera Razer DeathAdder V3 Hyperspeed. Den känns som kulminationen av Razers arbete med spelmöss och kommer med all säkerhet sätta ribban för framtida prestanda. Det är en härlig känsla att vara gamer med denna under fingrarna!”
Recensionsex tillhandahållet av Razer.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
Razer DeathAdder V3 Hyperspeed. Lägsta pris 1 199 kronor enligt Prisjakt.nu 2024-09-04.