Elgato Wave Arm LP

av Fredrik Olsson

Återigen står vi inför en mikrofonarmsrecension (tidigare har vi exempelvis täckt Blue Compass) i form av Elgato Wave Mic Arm LP. LP som för övrigt står för ’Low profile’ ger denna arm en mer unik prägel, och ett mer effektivt sätt att använda den under inspelning av podcasts. Allt detta och mycket mer i recensionen nedan! Nu kör vi!


Som podcaster har jag testat ett gäng mikrofonarmar genom åren – alla med olika styrkor och svagheter. När det kommer till mikrofonarmar (eller Boom armar som de även kan kallas) är det egentligen tre saker man bör kolla efter enligt min mening.

  1. Längd och vilken vikt den klarar. Ju längre den når, samt ju mer vikt den kan bära desto bättre.

  2. Pris. Det finns många olika kvaliteter, men en tydlig sak är priset – särskilt då det i ärlighetens namn oftast skiljer lite mellan olika modeller av mikrofonarmar.

  3. Hantering! Är den lätt att svinga på, hur ser det ut med XLR kabelgång eller rentav medföljer det XLR kabel – hur lätt är den att manipulera, röra och ändra position på.


Ser vi till Wave Mic Arm LP och börjar med dess utseende, där dess raka former och industriella ’look’ går hand i hand med funktionalitet kan man lätt säga att det ser bra ut – om än konventionellt. Till skillnad från gängse mikrofonarm som sänks ner till en nivå som är läglig, kommer denna redan från start under både ansikte och mun. Mikrofonarmen går nämligen ut vågrätt och når i sin första arm (ca 34 cm lång) åt valfritt håll, innan en ny armled för vidare armens längd. Här blir det dessutom roterbart i 360 grader ytterligare igen och möjliggör en ännu större justering för de som vill, då den även kan justeras lodrätt i upp till 90 grader. På detta sätt kan du alltså få en mikrofon som kommer upp precis under din mun och därigenom aldrig bli ett hinder för ditt synfält, likt vad många andra mikrofonarmar kan göra. Att den dessutom är försedd med kabelkanaler som lätt nås då de döljs av magnetiskt förslutna metallkåpor gör att den snabbt visar sig vara än mer mångsidig.

Längd, vikt och allmän hantering.

Armen klarar mikrofoner med en vikt av 2 kilo vilket egentligen innebär samtliga mer ordinära ute på marknaden idag. Med en upphöjning över skrivbordet på 7 cm och sedan totalt 74 cm i längd är den dock inte den längsta mikrofonarmen på marknaden, men med tanke på att du inte behöver samma längd som andra (då denna inte måste ’droppas’ ner framför dig), kan jag ändå tycka att det är alldeles utmärkt. Dess metallkonstruktion är i rejält stabil metall som verkligen känns hållbar i långa loppet – och kan roteras utan någon ansträngning, vilket är väldigt uppskattat. En sista sak att ta upp är mikrofonhållaren – där du skruvar fast mikrofonen – som har en kulled, vilket möjliggör än mer justering i höjd. Just denna sista aspekt blir verkligen pricken över i:et i en väldigt välgjord, smidig och lätthanterlig mikrofonarm. Just att du kan justera svängarmarna på sätt som gör att du hittar en sittställning som passar just dig – och framförallt inte längre störs av nedhängande mikrofoner, gör att Wave Mic Arm LP står ut mot mängden på ett positivt sätt.

Priset av kvalitet…

Men är det då värt att investera i denna mikrofonarm? Utifrån dess byggkvalitet och ingenjörsskap så är det korta svaret; ja! Det är flexibelt och skapar en god arbetsmiljö skulle ni på ett professionellt plan arbeta med exempelvis ljudproduktion eller podcasting. Priset går dessvärre upp på grund av detta och ligger runt tusenlappen. Här blir det plötsligt aningen mer knivigt huruvida den står ut tillräckligt mycket för att rättfärdiga sitt pris – särskilt då det finns en myriad mikrofonarmar under denna slant, som många av de ger minst lika bra möjligheter. Nåja i den mån det går att jämföra i alla fall. Vad det i slutänden fallet på är huruvida du som användare behöver eller åtminstone strävar efter mer uppsyn över din dator eller skärm. Med den låga profil som denna kommer med är det ett faktum att du definitivt får det, men det är samtidigt lite av en lyxvara – för många andra mikrofonarmar kommer fungera ypperligt också. Är det dock ett hårt krav från din sida med en lägre mikrofonarm, då är egentligen svaret enkelt; köp denna. Elgato Wave Arm LP är i god stabil kvalitet som utan tvivel håller länge och väl. Därför är det i slutänden en stark rekommendation – särskilt om man i arbetet behöver använda denna typ av produkt konstant.


Specifikation
VÅGRÄTT RÄCKVIDD: 740 mm
LÄGRE ARMENS HÖJD ÖVER SKRIVBORDET: 70 mm
ÖVRE ARMENS HÖJD ÖVER SKRIVBORDET: 160 mm
VÄGRÄT ROTATION: 360 grader (fot och armbåge)
LORDRÄT ROTATION: 90 grader uppåt / 60 grader nedåt (armbåge)
SKRIVBORDSFÄSTE: Förlängningsbart upp till 60 mm
HÖGSTA BELASTNING: 2 kg (mikrofon och tillbehör)
I LÅDAN: Wave Mic Arm LP, Adaptrar för 1/4 tum till 3/8 tum samt 1/4 tum till 5/8 tum, Insexnyckel, Kom igång-guide.

Recensionsex tillhandahållet av Elgato. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar