ASUS ROG Cetra

av Danny Larsen

Denna gång blir det att ta mig an ett par trådade in-ear lurar från ASUS. Alltid spännande att testa på nya saker och se hur väl de fungerar, häng på så ska vi se hur ljudet är i hörlurarna.


Det första som slår mig är att jag inte har använt trådade lurar till mobil på jättelänge, knappt ens när jag sitter vid min dator eller någon av konsolerna. Det kommer såklart att vara lite ovant att ha en sladd hängandes nedanför mitt huvud. Men med det sagt, låt oss hoppa in och se vad vi får i lådan.

I Cetras låda kan vi plocka fram, först och främst, in-era lurarna. Det är en lång sladd som lurarna har, ca 1 meter innan sladden splittrar till de båda lurarna, vilket är perfekt då min mobilficka på byxorna sitter mitt på låret, så sladden räcker gott och väl till om man behöver det. På baksidan av hörlurarna har vi i lysande i röd färg ROG loggan. Vi får även ett etui där vi kan förvara lurarna och allt tillbehör om vi ska bege oss någonstans, väldigt smidigt.

I etuiet har vi en liten påse där vi hittar tre stycken extra pluppar för att sätta in i öronkanalen i olika storlekar, det sitter redan ett par på lurarna, så allt som allt får vi fyra olika storlekar att välja mellan. Påse två innehåller vingar som används för att få lurarna att sitta kvar i öronen, här får vi tre storlekar att välja mellan. Sist följer det även med en sladdklämma, här kan man fästa sladden på baksidan och sen fästa den i dina kläder.

Om vi ska kolla in lurarnas utseende går de i en mörkgrå nästan svart plast. På den högra lurens sladd sitter mikrofonen. Nästan precis under brytpunkten på sladden sitter kontrollen för hörlurarna. Här kan du höja/sänka volymen, pausa/starta, samt att du har en liten knapp på sidan som är för de olika ljudlägena (mer om det strax). Sladden är en standardsladd i gummi som gör sitt jobb, varken mer eller mindre.

Cetra marknadsför sig som gaming, musik och annan media hörlurar. Hörlurarna har stöd för att kunna användas på PC, mobil, Mac och Nintendo Switch. Problemet som blev för mig att testa lurarna på mobilen var att jag har en Samsung S9, vilket du kan använda hörlurarna för att lyssna med, men de fungerar inte för ta emot eller ha samtal med dem (vilket det står på deras hemsida om vilka mobiler som har stöd för hörlurarna). Om vi ska kolla in hur väl de fungerade till PC, gör de det väldigt väl… D.v.s. om du har stöd för det på datorn. Jag hade inget sätt att plugga in hörlurarna i min dator för att testa dem, tills Fredrik påminde mig att det följde med en USB-C till USB 2.0 adapter till ASUS ROG Theta 7.1 som vi recenserade i slutet på förra året. Då blir det att leta igenom lagret tills jag hittar dem… så, nu kan jag testa vidare.

Bara för att testa pluggade jag in hörlurarna i mitt Playstation 4, med adaptern var det inga problem. Fick dock höja ljudet till max för att man skulle höra tillräckligt bra. Problemet är mest att jag var tvungen att sitta på golvet framför min tv för att testa, så för mig är det ett nej, men det fungerade med adaptern.

När jag pluggade in i datorn blev de direkt mina förvalda lurar för ljud och mikrofon, snabbt och smidigt. Ljudet på dator (precis som på mobilen) är väldigt bra, du kan lätt urskilja nyanser av det du lyssnar på utan problem. Det är en härlig bas i lurarna som inte tar över som så många andra hörlurar tyvärr gör. Mellanregistret och diskanterna är mjuka och fina i sitt ljud och även fast jag har prövat så gott det går har jag inte fått ljudet att spräckas. På ljudbilden har jag absolut inget att klaga på. Om vi tar och kollar in mikrofonen är det väldigt rent ljud som vi får ur den. På min testinspelningar är det väldigt rent ljud, det är ett väldigt lågt bakgrundsbrus om man är tyst, men inget som märks av när man pratar. Väldigt många mobila mikrofoner är väldigt svaga och tunna, men på dessa är det bättre ljud än på många som jag har använt eller lyssnat på.

Ett problem som jag har märkt efter långtidsanvändning är att vingarna börja skava i mina öron, och ja, jag har testat så att det är de som passar mina öron bäst. Men man kan komma runt det, man behöver inte ha på vingarna om man inte vill.

På datorn kan man använda dess programvara ROG Armoury Crate om du vill gå in och ändra på dina inställningar, är bara EQ som man kan välja mellan förgjorda ljudprofiler eller skapa sin egna. Du kan också slå igång Virtual Surround Sound. Egentligen finns det inte så mycket att prata om där, det viktigaste finns. 

Om vi ska hoppa tillbaka till de olika ljudlägena som jag pratade om tidigare, här har vi två olika som vi kan gå igenom. Först har vi Active Noise Cancellation (ANC) och Ambient Mode. ANC säger sig självt, du slår igång det på sidoknappen på kontrollen och vips så hör du mindre utav omvärlden. Detta är perfekt om du sitter ute och vill lyssna på något utan att störas av omgivningen, slå bara på och avnjut. Ambient mode är nästan lite raka motsatsen till ANC, för när vi slår på Ambient mode så stängs ANC helt av och vi kommer direkt att höra omvärlden omkring oss bättre utan att vi tar av oss lurarna. Detta är perfekt om du t.ex. är uppe på stan och rör på dig. Man vill kunna höra om någon plinga eller skriker på dig om du är på väg att kliva ut framför något fordon. Något som jag dock märkte när jag testade på de olika lägena var att jag ibland fick ett väldigt stort brus på höger lur när jag körde Ambient mode. Ibland kom och gick det och jag vet ej varför, kan vara måndagsexemplar.

ROG Cetra är ett väldigt smidiga hörlurar om man tycker om sladd, för mig var det svårt att gå tillbaka att ha en sladd hängandes (men det är en smaksak). Lurarnas ljud var riktigt bra och mikrofonen på datorn var bättre än förväntat. Det största problemet är att jag måste ha en adapter till nästan allt jag vill använda den på, hade jag inte haft en på lager hade jag fått punga ut mer pengar för att kunna använda hörlurarna. Samt att de ej hade stöd för samtal på min mobil gör att det för mig personligen är en stor dealbreaker. Visst den har stöd för mycket, men hälften försvinner för att det är USB-C den har. Har du många plattformar som har USB-C är det här hörlurar för dig, om ni är som mig och sitter på få som har stöd för det finns det en lösning – men det kostar extra. Jag tycker väldigt mycket om lurarna, de har bra lösningar med ANC och Ambient Mode, de sitter riktigt bra i öronen och jag gillar designen på dem. Men man bör kolla upp och testa på dem innan man gör ett köp.


Specifikation

Headphones

 • Style
  In-ear (öronsnäcka)
 • Usage Scenario
  Gaming
  Active-noise-cancelling
 • Anslutningskontakt
  USB-C

General Info

 • Plattform
  PC
  MAC
  Mobile device
  Nintendo Switch

Headphones

 • Högtalare
  Högtalarstorlek : 10.8 mm
 • Microphone
  Omni-directional
 • Impedans
  16 Ohm
 • Frequency Response (headphones)
  Hörlur: 20 ~ 40000 Hz
 • Brusreduceringsprestanda
  Aktiv :

  Passiv (störningsisolering) :

Microphone

 • Pick-up Pattern
  In-line Microphone:
  Omni-directional
 • Frekvensomfång
  In-line Microphone:
  Hörlur: 50 ~ 10000 Hz
 • Känslighet
  In-line Microphone:
  Hörlurskänslighet : -40 dB ± 3 dB

General Info

 • Kabellängd
  1.25 meter
 • Vikt
  26 g
 • Notera
  Package Contents:
  -ROG Cetra gaming in-ear headphone
  -Carry case
  -Cord clip
  -Ear fins in 3 varying sizes
  -Silicon tips in 3 varying sizes
  -Foam tips (one pair)
  -Quick Start Guide

ASUS ROG Cetra. Lägsta pris 1087 kronor enligt Prisjakt.nu 2020-10-09.

Recensionsex tillhandahållet av ASUS.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar