Hem RecensionerTillbehörsrecensionerHeadset Turtle Beach Ear Force Stealth 450

Turtle Beach Ear Force Stealth 450

av Fredrik Olsson

När det kommer till tillbehörs marknaden, så är verkligen inte Turtle Beach en nybörjare. Men idag så är industrin kring gaming tillbehör bedövande tuff, så hur står sig då ett trådlöst headset? Det ska vi ta reda på nu!

Känsla & Design

När man först ser utförandet av paketeringen och headsetet i sig, så blir man inte så värst imponerad. Förpackningen är spartansk, och headsetet i sig är till synes väldigt plastigt. Det går i en svart matt plast uppbyggnad med vit Turtle Beach logga på kåporna. Designen är en öppen sådan, och det medföljer inga ytterligare muffar, i den händelse de befintliga skulle slitas av idogt användande eller för den delen bara skulle vara obekväma.
Känslan överlag, med de få accessoarerna (usb kabel och en extra 3.5 mm kabel för mobiler), gör att det känns sparsmakat och nästan snålt. Vilket jag kan tycka är tråkigt för ett headset i 1700 kronors klassen.

Ergonomi

Om vi sedan går vidare till komfort och ergonomi, så är detta verkligen en fråga om smak och passform. I mitt fall så satt dessa väldigt hårt strax ovanför öronen, vilket skapade ett tryck; som förvisso var tolererat under användning, men som precis efter användning gjorde att skallen kändes ömmande och ärligt talat blodfattig. Men här bör det understrykas att jag (Fredrik) har ett förhållandevis stort huvud, så detta kan variera från person till person. Därför rekommenderar jag de som funderar ska försöka få tillfälle att bära de en stund innan ett potentiellt köp. I övrigt så sitter de å andra sidan väldigt bra; då de sitter tätt nära hjässan och hela huvudet; så risken att de ska flyga av vid större rörelser känns inte aktuell. De sitter helt enkelt väldigt tajt på huvudet, på både gott och ont.

 

 

Ljudbild & kompatibilitet

Vad gäller ljudbilden så finns det en hel del att säga; först av allt så ska man inte luras av headsetets enkla utseende, då det faktiskt fanns många bra aspekter till dessa. För om vi börjar med det bashanteringen i lurarna så hanteras den förvånansvärt bra.

Initialt så fann jag det lägre registret i headsetet till att vara väldigt slätstruken och framförallt inte utmärkande. Men på headsetet finns en knapp mellan mic monitor reglaget och ljudvolymen där du klickar igenom fyra olika ljud förinställningar, ”Natural sound”, ”Bass Boost”, ”Bass & Treble Boost” och ”Vocal Boost”, (vilket också väldigt konkret sägs av en röstfunktion i lurarna) och dessa olika förinställningar ger ett bra sving upp i ljudkvalitet. Då särskilt bashanteringen får sig en skjuts upp och enkelheten i hanteringen gör det hela med tillgängligt.

Tillgången till knappen är alltså väldigt bra, och de övriga reglagen nås snabbt och smidigt, om det så är ljudvolym på headsetet, mikrofon mute eller dessa ljud förinställningar; allt finns tillgängligt direkt på headsetet.

Om vi då hoppar tillbaka till ljudbilden, så ökade alltså dess kvalitet, med dessa förinställningar; och även om basen inte direkt ger en –Wow! effekt, så räcker de till bra nog. Vad gäller mellanregister och diskant, så är de klara och helt överkomliga, även om de inte direkt får ens byxor att flyga av. Allt är precis lagom helt enkelt.

Headsetet har även stöd för 7.1 system; så det är bara att du tar dig ut till Turtle Beach hemsida och laddar ner drivrutiner. Enkelt till synes, men dessvärre gick det inte så bra för mig.

 

För drivrutinerna hade märkligt nog inte med någon dedikerad programvara, utan här får du gå in i Windows inställningar, och grotta ner dig för att hitta olika presets.

Eller rättare sagt ska finnas. För det gick dessvärre inte så bra för mig; även om jag följde manual punkt-till-pricka, så gick inte 7.1 systemet igång. Klart och tydligt var att drivrutinen var installerad, men det gick helt enkelt inte att välja någon av de presets som skulle gå att välja i den DTS meny som fanns under ljudinställningar.

Så 7.1 ljudet fick jag helt enkelt inte igång; vilket är tråkigt då jag inte kan ge en fullständig recension iom det.

Mikrofon

Detta för oss vidare till mikrofonen, som i sin tur uppvisar egentligen samma känsla av lagomhet. De ger likt många andra gaming headset ett ljud med hög peak i mellanregister och diskant och väldigt lite bas. Men samtidigt är de rena och utan brus, vilket är betydligt mindre förekommande bland trådlösa headset och ett klart plus.

Och detta tillsammans med Turtle beach mic monitoring, gör att man lätt kan bli varse om hur man låter skulle man så önska. Mikrofonen är dessutom avtagbar, så skulle man vilja ha den enbart för musik så är det lätt att ta bort den.

Mikrofonen är alltså helt okej, varken mer eller mindre.

Interface, Användning & installation

Installationen av headsetet, sker först efter du pluggat in den usb dongel som medföljer, och sedan tryckt in med ett gem för att starta para ihop den med headsetet. Knappen för att starta headsetet är på sidan av en av kåporna (på loggan), och det är bara att starta och vänta ca 10 sekunder. Allt som allt, alltså en helt adekvat process, som gick snabbt och smidigt.  Lägg även därtill att headsetet har en inbyggd timer, som känner av om du inte lyssnar på musik eller pratar, och automatiskt stänger ner headsetet efter fyra minuter. Bra sätt att spara ström där!

Det medföljde även manual (inte alla som gör), och den var tydlig om än kortfattad i sin beskrivning av headsetets funktioner och möjligheter, så på denna punkt är de även klart godkända.

Headsetet i sig laddas för övrigt med den tillhörande USB kabeln, och en laddning håller i ca 15 timmar.

Och på den noten, så bör det även nämnas att ladd-kabeln bara är 0,6 meter lång, vilket jag tycker är aningen för kort, då jag har erfarenhet av andra trådlösa headsets där betydligt längre räckvidd getts.

Vad gäller gäller just själva användningen av headsetet; så kan vi även nämna att de läcker en hel del ljud. Något som tas upp av mikrofonen har jag märkt och gör att t.ex. spelsessioner kan bli mer jobbiga för medspelare, då de kan få eko-effekter. Detta är verkligen tråkigt att se, då mikrofonens goda kvaliteter faller en del  iom detta.


Specifikation

Headset – 50 mm element – Over-Ear konstruktion – Vikt: 313g – Frekvens omfång – 20Hz – 20000 Hz / Mic – Omni-Directional – Frekvens respons – 50-18000 HZ – Output: -39±3dB – Trådlös räckvidd: Upp till 30fot – Kontakt: singel mini stereo 3.5mm kontakt – Taltid: ca 15 tim – Lanseringsår: 2015
Cirkapris – 1700 kr
Recensionsex tillhandahållet av Nordic Game Supply

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar