Innehållsförteckning
”High-fidelity på hög nivå!” har ASUS proklamerat utan skam i kroppen. Och det kan faktiskt vara sant i detta fall; Asus ROG Theta 7.1. Ett tungt gaming- och surroundljudsheadset där åtta separata drivelement ska producera skamlöst bra ljud. Ja, dags att sätta sig ner med dessa feta lurar och se var skåpet ska stå!
ASUS har länge velat komma in ordentligt i tillbehörssegmentet med varierad framgång. De hade det fantastiska ROG Delta headsetet, det mer banala ROG Strix Fusion 300 – och för att inte tala om Asus ROG Strix Wireless för ett par år sedan. Oy vey vilket stolpskott!
Men nu är det nya friska tag inom high-end sidan av ljudproducerande som gäller – och med ROG Theta 7.1 så har de fört samman ny teknik med ännu bättre tillgänglighet. Faktiskt kan du med detta headset koppla det direkt till din PS4, smarttelefon eller rentav din Nintendo Switch, och samtidigt njuta av dunderbra ljudbild. Den kommer nämligen med USB-C typ av kontakt (samt adapter till vanlig USB), som just möjliggör det senare där. Allt medan de stoltserar med ett större frekvensomfång (faktiskt upp till 40k), ljudreducering och utbytbara öronkuddar.
Men vi börjar därför där det (enligt många) viktigaste är; ljudet. ROG Theta 7.1 imponerar verkligen här. Det är en extremt kristallklar känsla som infinner sig – om det så är musik eller spel. Där det nu imponerande och välgjorda surroundsystemet (det finns som sagt fyra drivelement i varje öra, samt dedikerad förstärkare; DAC) säljer in varje explosion, trumpet, vokalist eller valfria ljudelement du utsätter det för. Ja, detta är verkligen en ljudbild som kommer tillfredsställa de flesta audiofiler.
Med ljudet i åtanke kommer vi därför naturligt vidare till mikrofonen; en plats där ASUS och många andra tillverkare kämpat. Tyvärr är inte resultatet lika imponerande här, trots att ASUS beskriver mikrofonkvaliteten som kristallklar och exceptionellt ’lossless’. Tyvärr är det inget som märkts här – även om det för den delen knappast är det sämsta vi hört. Problemet verkar att det istället snarare överkompenserar sett till mikrofonljudet, vilket resulterar i att distorsion uppstår. Allt detta medan du faktiskt i programvaran ROG Armoury II kan starta ”Noisegate” och/eller ”perfect voice”, som ska assistera. På det stora hela funkar den sett till kommunicerande – men med ett listpris på cirka 3000 kronor, så hade vi något högre förväntningar. Men men….som spelare, så kommer det duga alldeles utmärkt.
Till skillnad från den gamla ASUS ROG Strix Wireless, så har detta headset antagit en mer uppdaterad och i min bok, snyggare ’look’. Det robusta och svarta headsetet, med RGB belysning på sidorna ger ett bra intryck, och är lika mycket bombastiskt som det är ambitiöst. De väl tilltagna öronkuddarna fångar inne öronen totalt, och komforten går verkligen inte att klaga på – i alla fall sett till headsetet som sitter över huvudet. Värre är det med den enorma kabel som med y-split går ner under hakan.
Den upplevs väldigt otymplig och även om den är förståelig, med tanke på ljudkvaliteten som ska pumpas ut – så blir det ändå en prövning att sitta med de allt för länge. Självklart är det även en vanesak bör tilläggas i transparensens namn – men är något som måste poängteras, då många spelare idag gärna vill ha mer luftiga upplevelser.
Vad som däremot är luftigt, är just plattformsstödet som vi var inne på förut. Smidigheten i att koppla in i valfri enhet (nåja, mer eller mindre – förutom Xbox One) gör att du aldrig åtminstone behöver tumma på ljudkvaliteten. Sedan skulle jag gärna sett något sätt att skapa bättre profiler som förs över till konsoler – istället för att vara låst till PC.
Ja, för om vi ser på ROG Armoury II (ASUS programvara), så förser den dig med mycket av det man förväntas idag. EQ, profiler, makros eller justeringar av mikrofonen. Den duger, men jag hade gärna sett att den uppdaterats aningen mer – särskilt med tanke på vad detta headset ska klara av. Men den gör även den jobbet bra nog, så det är inte så mycket att orda om där.
Så slutligen…
Vad är då intrycket av ROG Theta 7.1 i sin helhet. Jo, det är ett välljudande headset, för de som vill ha det lilla extra. Surroundljud och ljudkvaliteten överlag är härlig, även om mikrofonens något mer svajiga kvalitet drar ner det lite. Och sedan att komforten är härligt omfamnande (bokstavligen – öronen sväljs hela med dessa enorma öronkåpor), men kablage förhindrar det hela att gå hela vägen till nirvana – ja, det innebär att det hamnar någonstans i mitten.
Allt detta är på ett sätt lite synd – då ”mitten” egentligen inte skulle vara var denna hörde hemma, men den gör vissa saker väldigt bra, och andra saker mer tvivelaktiga. Men men….allt kan inte vara guld och gröna skogar hela tiden…
Hörlurar
- Connector
USB
USB-C
Generell information
- Plattform:
PC
MAC
Mobil enhet
PlayStation® 4
Nintendo Switch
Hörlurar
- Förare
Förardiameter: Fram: 40 mm, Mitt: 30 mm, Sida: 30 mm, Bak: 30 mm
Drivmaterial: Neodymiummagnet - Mikrofon
Riktad
- Impedans
32 Ohm
- Frekvenssvar (hörlurar)
20 ~ 40000 Hz
- Brusavbrott
AI-brusavbrott
Mikrofon
- Upphämtningsmönster
Mikrofonbom:
enkelriktad - Frekvenssvar
Mikrofonbom:
100 ~ 12000 Hz - Känslighet
Mikrofonbom:
Känslighet: -40 dB ± 3 dB
Generell information
- Kabel
USB-C-kabel: 1,2M;
USB 2.0-kabel: 1M - Vikt
650 g
- Tillbehör
Avtagbar mikrofon
Användarhandbok
ROG Hybrid öronkudde
USB-C till USB 2.0 (Type-A) adapter
ASUS ROG Theta 7.1. Cirka 3000 kronor enligt ASUS 2019-12-06. Headsetet planeras att släppas i slutet av 2019.
Recensionsex tillhandahållet av ASUS.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.