Innehållsförteckning
Efter att ha fått testa på Fifine Ampligames A8 USB-bordsmikrofon, har vi nu fått till en USB/XLR mikrofon. Hur står denna mikrofon mot andra där du här kan gå mellan USB och XLR sömlöst, är den värd att införskaffa om du har planer på att i framtiden uppgradera din streamingsystem?
Fifine Ampligame A8 vilket var den vår första erfarenhet av tillverkaren Fifine visade sig vara en mikrofon som gav mer problem med att försöka hitta det perfekta avståndet du behövde sitta med för att få bästa ljudupptagning. Detta är inte längre ett hinder med denna nya AM8 modell, då dess dynamiska uppbyggnad på vissa sätt kräver en närmre ansats – till skillnad från tidigare nämnda kondensator (studio) mikrofonen A8.
Överblick av mikrofon
Som jag skrev i början har denna mikrofon stöd för både USB och XLR. Om du därför är en nybörjare inför streaming eller poddande, kan det aldrig gå helt fel med en USB-mikrofon som kommer med ’plug and play’ likt denna. Vill du dessutom senare uppgradera ditt streamingsystem med t.ex. en pre-amp och därmed få mer flexibilitet i ditt ljud kan du lätt då göra det med exakt samma mikrofon.
Lite hastigt om vad som medföljer denna nya AM8 mikrofon är dess mikrofonsfot (som känns en aning lättare än förväntat i kontrast till mikrofonens storlek) och sedan även en USB-C kabel. Tyvärr medföljer det ej någon XLR-kabel, men jag kan förstå att det ej gör det då mikrofonen troligtvis införskaffas för att användas som en USB-mikrofon först och främst.
Mikrofonens utseende påminner väldigt mycket Logitech Blue Sona, med dess rektangulära tvådelade form där den övre halvan är täckt av ett popfilter. På dess front sitter två volymreglage, en för mikrofonens volym och den andra för medlyssning. Ovanför volymreglagen finns en rörelsekänslig knapp där du kan ändra eller stänger av den RGB-slingan som finns på mikrofonens botten. Baksidan har även den en rörelsekänslig knapp, med vilket du smidigt kan slå av eller på dess ljudupptagning. Du kan lätt se om du har ljudet på eller inte, då det finns RGB-belysning som lyser rött om den är avstängd och grönt om den är igångslagen. På undersidan har du uttag för USB-C, XLR och 3.5mm. Uttaget för 3.5 mm är dels till för att få medlyssning, med vilken du kan höra hur hög din upptagningsvolym är utan att behöva gå in i datorns inställningar eller helt sonika om kan du använda det som din ljudkälla på datorn. Medlyssning fungerar genom att bara ansluta ett headset i mikrofonen och prata in i den; nu kan du direkt höra dig själv och kan ändra volymreglaget via mikrofonen tills du tycker att du låter bra och tydligt. Medlyssning som för övrigt är ögonblicklig, och inte kommer med någon form av fördröjning. Detta innebär att medlyssning uppmuntras via den, för att du ska ges bättre kontroll över din utgående ljudnivå.
Något som är värt att påpeka är det är en dynamisk mikrofon vilket innebär att du bör sitta ganska nära mikrofonen för att få den bästa ljudbilden, men om du sitter en bit ifrån kan du behöva att höja ljudupptagningen (gain) på mikrofonen. Dock riskerar det då att den plockar mer upp av din omgivning. Mikrofonen är toppmatad, d.v.s. du måste prata in i toppen på den och inte från sidorna som det går på väldigt många andra mikrofoner. Om du inte riktar toppen mot dig kommer mikrofonen plocka upp din röst, men betydligt sämre och de du pratar med kommer ha svårt att förstå dig. Detta i sig är inget nytt, särskilt inte för dynamiska mikrofoner, men kan ändå vara värt att nämna för de av er som är ovana användare.
Ljudkvalitet
Sång & instrument
Om du ska spela in musik eller sång får du tänka på att testa dig fram med volymen du ska ha på mikrofonen. Bäst är att använda medlyssning och lyssna på dig själv medan du test sjunger lite för att se så att din röst inte ska bli för stark på inspelningen. Att använda XLR för sång skulle vara min rekommendation då du får en mer fyllighet i hur din röst plockas upp och ger rösten en större bredd, samma sak blir det om du ska spela in instrument är att ha mikrofonen på rätt avstånd och använda medlyssningen för att få bästa resultat. Överlag lyckas mikrofonen förmedla en god kontroll, och är därför adekvat för musik, om än inte direkt perfekt (med tanke på avståndet som krävs). Sång är att föredra, kanske inte lika mycket instrument.
Podcasting och ’spoken word’
Om vi ska kolla på skillnaden på hur min röst tas upp mellan USB och XLR märker jag av en stor skillnad. Medan XLR har en varmare fyllighet i hur min röst plockas upp, håller sig USB sig på ett mer neutralt plan och passar väldigt fint till om du bara ska samtala. Att XLR får det bättre ljudet där du kan plocka upp mer nyanser mjukar upp hur din egna röst låter är egentligen inte så förvånande.
Sett till ljudbilden, när du har den inkopplad till datorn via USB är en väldigt bra sådan. Du har ett rent ljudspår, men den plockar upp lite av rumskänslan om du inte sitter nära mikrofonen och hade ett svagt brus som jag märkte av på mina testinspelningar. Men för att vara en USB-mikrofon tycker jag att den är ett väldigt stort kliv upp över från vad vi fick i Ampligame A8 som var utannonserad som en streamer och podcast mikrofon, vilket den verkligen inte var. Men här kan jag säga om du bara använda dig av USB-kabel på mikrofonen kan du lätt använda den till både streaming och poddande. Bara här har vi en bra mikrofon för dig som är ny för streaming eller poddande, den har bra ljud och är enkel att använda och du kan lätt ändra din volym direkt på mikrofonen.
Upptagning – känslighet för slag/knuffar
Om mikrofonen står på ditt skrivbord bör du vara medveten om att den kommer plocka upp vibrationer, t.ex. från ditt tangentbord när du skriver eller om du trummar med fingrarna på skrivbordet. Här kommer jag återigen att rekommendera starkt att du införskaffar en mikrofonarm med vilken du kan hänga upp mikrofonen i. Dels får du upp den från bordet och kan därigenom minimera vibrationer som kan plockas upp, men också att den hamnar på ett bättre avstånd till din mun.
Mikrofonen har ett popfilter som sitter på redan från start, men även med denna på (särskilt med tanke på det korta avstånd som krävs), bör du vara medveten om att det kan uppstå lite lätta explosiva konsonantljud (t.ex. P- eller B-ljud). Men de blir bara uppmärksammade om du verkligen sitter och lyssnar efter dem – vilket jag gör när jag sitter med mina testinspelningar och lyssnar – men när du sitter med vänner är det inget någon direkt tänker på. Snarare skulle jag säga att Fifine ändå lyckats väl med att maskera dessa ’plosive’-ljud, och att AM8 mikrofonen därför känns behaglig att lyssna på, om du är på andra änden; oavsett om det är i poddsammanhang eller rent Discordsnack.
Om du då tar klivet upp och vill uppgradera ditt streamingsystem genom att köpa in en pre-amp, ja då kan du tacksamt ngo bara behålla mikrofonen och helt enkelt plugga in en XLR-kabel. Bara det att det är väldigt smidigt att kunna ha både USB och XLR inkopplade samtidigt; dels för dig som gillar RGB på dina prylar kan få avnjuta av den (RGB fungerar bara när du har USB inkopplad). Tack vare XLR får du nu ett större och bättre omfång på ditt ljud och med en preamp kan du lättare ratta in det perfekta ljudbilden för dig. Det är en ganska bra skillnad mellan ljudbilderna av USB och XLR. Det finns en större fyllighet i din röst med XLR och den plockar inte upp någon rumskänsla eller ambiance från din omgivning (d.v.s. om du sitter nära den för bästa ljudbild).
Det är en intressant kombination att ha både USB och XLR samtidigt i en plug-and-play-mikrofon där du har valet om du bara vill kunna snabbt plugga in och köra, eller om du vill få ut maximal ljudkvalitet från mikrofonen genom att använda dess XLR-anslutning istället. Det är en smart lösning som jag tror att många som letar mikrofon skulle kunna uppskatta, vill du bara ha den för att sitta och spela ihop med kompisar fungerar det helt okej. Vill du streama och få den bästa ljudbilden du kan få av mikrofonen ska du köra på XLR, vilket uppskattas att få valet av här. Sen att vi kan ha båda inkopplade samtidigt och problemfritt byta mellan dem beroende på om du ska streama, podda eller bara sitta och hänga med kompisar på Discord göra att den verkligen fyller sitt syfte.
Köpa eller inte köpa?
Nu bör det påpekas att den här mikrofonen har ett rent och bra ljud, dock ligger den lite i lä om vi tittar på genuina XLR mikrofoner som t.ex. Blue Blackout Spark XL som jag själv sitter på. Till skillnad från Blackout får den inte den riktiga fyllighet som en riktig XLR-mikrofon har, men det ljudet vi får från AM8 är inte att fnysa åt. Kollar vi på prisbilden ligger AM8 på ca 750 kr och Blackout på ca 2 000 kr som billigast, vilket säger en del då kvalitet och bra ljudbild kostar.
För den summan som du betalar för Fifine AM8, där du får stöd för både USB och XLR och har valet vilken del som du vill använda är väldigt bra. Ljudbilden på både XLR eller USB är väldigt rena och det är när du kör med XLR som mikrofonen verkligen börja skina. Jag var skeptisk till en början efter att ha fått testa på Ampligame A8 som inte levde upp till vad Fifine utannonserat att det var för typ av mikrofon, men AM8 imponerar på mig stort. Det är en bra mikrofon för dig som vill börja streama, podda eller bara sitta med vänner online och kunna ha möjligheten att uppgradera ditt streamingsystem med t.ex. pre-amp och kunna utnyttja den förbättring du får med XLR.
Anslutning | USB, XLR |
Kompatibilitet | MAC, PC, PS4, PS5 |
Färg | Svart |
Mute-knapp | Ja |
Höj & sänkbar | Nej |
Garanti | 2 års garanti |
Typ | Dynamisk |
Frekvensomfång | 50-16000 Hz |
Känslighet | -50±3dB dB |
Samplingshastighet | 16-bit/44.1k-48k Hz |
Polärt mönster | Kardioid |
Recensionsex tillhandahållet av Fifine. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
Fifine AM8 Streaming Recording Microphone. Lägsta pris 749 kronor enligt Max Gaming 2023-05-24.