Hem RecensionerTillbehörsrecensionerKringutrustning (annat) Deltaco USB-hubbar – USBC-HUB1 – USBC-HUB200 – USBC-HUB201

Deltaco USB-hubbar – USBC-HUB1 – USBC-HUB200 – USBC-HUB201

5 - 10 Gbit/s är inget att fnysa åt!

av Fredrik Olsson

Hur många chassin har vi inte recenserat, där de bevingade orden ”Om det ändå haft fler USB-portar!” sagts? Fler än jag kan räkna i alla fall. Just därför har vi denna samling av tre USB-hubbar, specifikt utformade för att utöka portåtkomsten för oss vanliga dödliga, som bara har en eller två USB-portar i frontpanelen! Ja, ack och ve!


Förord

Jag må skoja om det i ingressen ovan, men sanningen är att fler och fler chassitillverkare går mot en mer strömlinjeformad och återhållsam design i sina chassin. Och just på grund av detta, kände vi att det skulle vara intressant att ta fram ett par alternativ – som utökar inte bara mängden med portar, men även andra aspekter (port-typ, kortläsare etc.). Nedan hittar ni därför tre exemplar av USB-hubbar från Deltaco, frågan är bara; Är de värda att skaffa? Oavsett om du har dåligt med USB-portar eller ej?


Vit Deltaco USB 3.1 Gen 1 hubb (USBC-HUB1)

Först ut kommer Deltacos vita USB-hubb, som i sig står ut mest på grund av sina fyra USB portar – alla med support för 5Gbit/s överföringshastighet. Den kräver dock att du har en USB-C port, och givetvis en sådan som klarar samma hastighet via USB 3.1 Gen 1. Dess sex cm långa kabel är aningen kort, och här hade jag gärna sett två kablar – en kort och en lång – bifogat i paketet. Men då själva USB-hubben kan hittas för under tvåhundra kronor är det ändå helt överkomligt.

Under tester av USB portar – och i förlängningen USB-minnen så maxades samtliga inom vad deras specifikationer klarade av. Det finns med andra ord gott om utrymme uppåt sett till bandbredd skulle du exempelvis vilja ha flertalet USB minnen inkopplade samtidigt – men ändå önska bibehålla likartade hastigheter dem emellan samtidigt alla USB-portar används.

Att enheten är vit, och utan problem kan användas till både PC eller Mac gör denna till en bra USB-hubb för vem som helst egentligen, och är den mest ”vanliga” hubben av de tre vi täcker här. Pris och hastighet gör detta till en bra hubb för vem som helst.


Specifikation
Bredd 8 cm
Djup 4 cm
Färg Vit
Gränssnitt 4 x USB 3.1 Type A
Höjd 1.4 cm
Medföljande kablar 1 x USB-C-kabel – 6 cm
Modell Skrivbordsmodell
Portar 4 x USB 3.1
Standarder som följs USB 3.1
Typ av enhet Hubb – 4 portar
Undertyp USB
Vikt 35 g

Recensionsex tillhandahållet av Deltaco. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

 

i samarbete med PriceRunner


Silver/grå Deltaco USB hubb med SD/MicroSD kortplatser (USBC-HUB200)

Även med denna silvergråa USB-hubb finns det goda möjligheter att förse din dator med avsevärt fler möjligheter att överföra data. I detta fall kommer denna hubb med tre USB-portar, alla även här med stöd för överföringshastighet på 5 Gbit/s. Även denna kopplas till din dator med USB-C kabel dock, så du behöver en sådan port på din dator för att denna ska fungera (om du inte har en adapter).

Det som dock särskiljer denna är dess stöd för SD och MicroSD kort. Du kan ha sådana lagringskort på upp till två terabyte, men sedan tar stödet slut ovanför det. I dess fall, visade det sig att samtliga USB-portar presterade utan problem oavsett vilket USB-minne eller extern hårddisk/SSD. Bandbredden möjliggör ändå att du kan slänga på vad som helst här i minnesväg och allt kommer vara maximerat sett till dess högsta hastighet. I fallet med SD/MicroSD kort däremot, finns det variationer på dess marknad, så det gäller att ni först och främst dubbelkolla ert korts hastighet. USB-hubben kan givetvis inte göra underverk och förse er med snabbare hastighet än vad ert SD kort klarar.


Specifikation
Färg Grå, silver
Gränssnitt 3 x USB 3.0 Type A
Inbyggda enheter microSD-kortläsare, SD-kortläsare
Medföljande kablar 1 x USB-C-kabel
Modell Skrivbordsmodell
Operativsystem erfordras Apple MacOS, Android, Apple iOS, Microsoft Windows 7 / 8 / 10
Portar 3 x SuperSpeed USB 3.0
Prestanda Dataöverföringshastighet: 5 Gbit/s
Service och support Begränsad garanti – 5 år
Standarder som följs Plug and Play
Typ av enhet Hubb – 3 portar
Undertyp USB

Recensionsex tillhandahållet av Deltaco. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Lägsta pris 267 kronor enligt Prisjakt.nu 2022-02-17.


Rymdgrå Deltaco USB-Hubb (USBC-HUB201)

Den sista USB-hubben står mer ut för dess stöd av hastighet, och att den kommer med två USB-A portar (d.v.s. av ordinarie variant), men även två USB-C portar. Detta öppnar upp denna hubb till att vara ännu mer flexibel – särskilt när vi ser till dess hastighet. Här är det hela 10 Gb/s som utlovas – och mycket riktigt fungerar samtliga portar utomordentligt i både hastighet och mångsidighet.

Fördelen med USB-C är hur mångfacetterad dess användning blivit. Visst precis som med de övriga USB-hubbarna behöver du först ha en Typ-C port på din dator – men om så är fallet kan denna USB hubb utan problem snabbladda både mobiltelefon, surfplatta och dessutom klara av mer tyngre externa hårddiskar. De fyra USB portarna delar på bandbredden och framförallt voltantalet – här med 5 V per port. I våra tester kunde den inte driva mer avancerad utrustning, som kräver fulla 20 V om inte den är singulär ingång på hubben. Jag skulle därför inte fullt ut rekommendera denna hubb om du söker att driva exempelvis en nyare monitor (via USB-C), men för alla andra ändamål är verkligen denna effektiv som få. Att få två USB-C och två ordinarie USB-portar är en bra tillökning för vem som helst egentligen, särskilt om de håller denna hastighet.


Specifikation
Bredd 8 cm
Djup 4 cm
Färg Rymdgrå
Gränssnitt 2 x USB Type A
Gränssnitt 2 x USB-C
Höjd 1.3 cm
Operativsystem erfordras Apple MacOS, Android, Apple iOS, Microsoft Windows 7 / 8 / 10
Portar 2 x USB-C + 2 x USB
Service och support Begränsad garanti – 5 år
Standarder som följs Plug and Play
Standarder som följs USB 3.1 Gen 2
Typ av enhet Hubb – 4 portar
Undertyp USB
Vikt 45.5 g

Recensionsex tillhandahållet av Deltaco. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Lägsta pris 301 kronor enligt Prisjakt.nu 2022-02-17.


Alla tre – och deras slutgiltiga bedömning.

De tre USB-hubbarna är alla goda rekommendationer. Alla gör exakt vad de utger sig för att göra – men inte så mycket mer. Ej heller finns det någon ny eftertraktad teknik i sammanhanget som höjer de ytterligare… men å andra sidan, ibland är det bara skönt med överkomliga produkter som vem som helst kan få nytta av. Inga krusiduller liksom!

Prismässigt och sett till tillgänglighet skiljer sig de tre åt dessutom från varandra (varav varför en finns på Pricerunner men ej de två andra). Skulle jag höja någon över de andra är det främst den vita USB-hubben med fyra portar eller den rymdgrå med 2 USB-C + 2 USB-A. Den första för att fler portar överlag aldrig är något att fnysa åt, och den rymdgrå för dess hastighet. Dock är enbart den vita modellen tillgänglig under tvåhundra kronor, medan de andra kan kräva inte bara en högre slant men även letande (då de kommer och går lite i nuläget). Pålitligt, överkomligt i pris och med bra hastigheter, inget fel alltså!


Du kanske också gillar

Lämna en kommentar