Razer Ripsaw X

av Fredrik Olsson

Att på ett enkelt sätt upplyfta inte bara enkelheten i hur du syns på bild som streamer/youtuber, men framförallt kvaliteten, är något som Razer vill hjälpa till med, i och med ’capture’-kortet för systemkameror; Ripsaw X. Om det i slutänden är värt det… det återstår att se.


Lätthet i en liten förpackning är ledorden, när den lilla rektangulära instickskortet förs in i närmsta USB 3.0-port. För sedan in en HDMI-kabel som kommer från din DSLR eller handhållna systemkamera, och vips får du en hejdundrande bild på dig själv under streamen. Denna enkelhet gör att ’capture’-kortet dyker upp i diverse program som valbar bildkälla, exempelvis i allt från Streamlabs OBS till Discord, och gör att du utan problem får upp till 4K 60 fps genom ett snabbt anslutande. Ingen programvara behövs heller, vilket gör det än mer strömlinjeformat, och du kan därför justera i exempelvis din DSLR kamera och dess inställningar snarare än på datorn om så önskas.

Möjligheterna staplar på varandra, när vi sedan ser att du kan köra FullHD (1080p) i 120 fps, och att det officiella stödet för DLSR-kameror är högt, även om vi sett gärna ännu fler äldre modeller. Dock är det viktigt att påpeka att HDMI-uttag på din kamera är ett måste (eller adaptermöjligheter) – då detta är signalen som går in i Ripsaw X dosan. Har du inte detta, är det mer eller mindre onödigt (läs kört) att ens skaffa detta ’capture’-kort. Hur som helst, går det utan problem att använda med de flesta stora märken; Panasonic, GoPro, Fujifilm, Sony, Canon och Nikons kameror, så du lär egentligen inte få något hinder.

Några saker värt att påpeka är dock att även om USB 2.0 stödet finns, rekommenderas vi att du använder USB 3.0 uteslutande, för att försäkra dig om bästa kvalitet, och bästa tillförsel av data. Det går med USB 2.0 men du kan komma att behöva dra ner på upplösning. Sedan har vi priset på runt 1 400 kronor som utan tvekan är en slant, för en produkt som uteslutande används för en specifik sak. Användningsområdet för Ripsaw X är specifikt för kameror – och även om den gör det på ett utmärkt sätt, är det ändå en slant som kräver en extra tanke innan ev. köp, då egentligen dagens webbkameror mer och mer närmar sig kvaliteten här. I alla fall om du gör stillastående små videos (gameplay exempelvis), där du bara syns i ett hörn av skärmen. Här blir det lätt ’overkill’ överlag, då all stor upplösning, ändå behövs dras ner. Sedan att den även kommer utan programvara, för de som gärna justerar mer ingående, drar ner betyget en aning, även om detta som sagt kan justeras i systemkamerorna du ansluter till den; men ändå värt att påpeka.

Ser man till vad Ripsaw X primärt riktar sig mot, är det framförallt de Youtubers som pratar in i kameran, potentiellt även podcasts eller annan Vloggrelaterad content som är fokuset. Här är enkelheten i att få igång din DLSR kamera, och att göra den tillgänglig i merparten av videoprogram ett stort plus. Det kräver dock en sådan kamera redan inköpt, vilket i sig är en betydligt mer kostsam historia…

Nåja, till syvende och sist, går det inte annat än att rekommendera Ripsaw X för sin enkla installation och användning, då den utan några problem fungerar minst lika bra för veteraner som nybörjare.


Specifikation
MAX CAPTURE RESOLUTION 3840 x 2160 @ 60fps, 1920 x 1080 @ 120fps
CONNECTION TYPE
  • HDMI 2.0
  • USB 3.0
VIDEO INPUT HDMI 2.0
AUDIO INPUT HDMI 2.0

Recensionsex tillhandahållet av Razer. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

Produkt finns i skrivande stund ej tillgänglig i Sverige, men kan köpas på Razers hemsida för €139.99.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar