Hem RecensionerTillbehörsrecensionerKringutrustning (annat) Cooler Master Oracle Air | USB-C M.2 SSD Enclosure

Cooler Master Oracle Air | USB-C M.2 SSD Enclosure

Allt på en plats, i alla lägen!

av Fredrik Olsson

Vi rör oss alltmer in i framtiden, en plats där komplexitet bland hårdvara mer och mer bytts ut till lättfattlighet och smidighet. Det är där som den inhägnad, gjord att rymma en NVMe SSD kommer in i bilden. Förr var det krångligt att själv sätta samman en extern hårddisk – men nu har det blivit så lätt att en femåring utan problem kan fixa det själv. Särskilt med Cooler Masters nya Oracle Air; en NVMe enclosure redo att frälsa massorna!


Smidigheten i att ta med sig sin data varhelst du beger dig – och dessutom i att möjliggöra valfriheten sett till valet av lagringsstorlek, samtidigt som du får med enorma hastigheter finns nu hos Cooler Masters Oracle Air. En metallförsedd inhägnad gjord för att med ett enkelt klick öppnas, och därefter på ett otroligt habilt sätt bara trycka i en M.2 NVMe – och vips är du klar!

Vad som medföljer är egentligen bara två ’thermal pads’ (d.v.s. termiska dynor), gjorda för att leda värme ut till inhägnadens metallhölje med målet om att hålla den värmealstrande NVMe SSD:n så kyld som det bara går. De två dynorna är dock det enda (utöver en egeninköpt NVMe SSD förstås) som du behöver tänka på.

Ser vi till inhägnadens utseende är det en robust sådan, i sin nära nog silverfärgade metallkonstruktion. Designen i sig är kanske inte så uttrycksfull och ’flashig’, men å andra sidan är det en extern lagringslösning; det är inte riktigt en produkt gjord för att visas upp. Men dess hårdhudade konstruktion ger dock ett gott intryck på det stora hela, och skänker det en tydlig hållbarhet under lång tid; något som verkligen går hand i hand med dess mobilitet och storlek.

Storleken för övrigt är tämligen återhållsam, med sina dimensioner på 12 x 4 x 1,8 cm lär den inte ta allt för mycket plats, varhelst du har den. Om det så är i jackfickan, bakfickan, datorväskan eller rentav redan ditsatt på din dator.

Användarupplevelse och hastighet

När det kommer till användarupplevelsen är den god, även om dess USB-C-kabel på 25 cm känns aningen för kort. Då den kräver USB 3.2 Gen 2 Typ-C-port blir det aningen mer selektivt, i vilka datorer som faktiskt kan nå den utlovade hastigheten här. Cooler Master Oracle Air lockar med över 1 000 MB/s läs- och skrivhastighet – men bara med den typen av USB-port. Har du dock en relativt ny dator från 2022 och framåt lär det definitivt finnas, men äldre datorer är då istället en fråga om hur ’high-end’ ditt system är. Det fanns givetvis denna typ av redan för tio år sedan, men utrullningen av portarna har sipprat ut i en spridd skur under åren därefter. Idag lär du dock se merparten av bärbara datorer från ett par år tillbaka med denna port – och likaså via moderkortens baksida på stationära datorer, så det kommer nog inte vara ett problem. Men om du är intresserad av hastigheten, och vill säkerställa att du faktiskt kan utnyttja Oracle Air till fullo innan ett köp – skulle jag rekommendera att du dubbelkollar ditt moderkorts (eller bärbara dators) manual först. Bara för att vara på säkra sidan att du har ovan nämnda USB-port.

Med allt där där sagt, kan jag bara instämma i att hastigheterna nås utan problem med en sådan USB-port tillgänglig. I våra tester imponerade hastigheten direkt, och med sin flexibla och lättanvända konstruktion kan du smidigt byta till större NVMe M.2 SSD:er när som helst. I vårt fall testade vi den med en WD Blue SN570 NVMe på 1TB, och det fungerade någorlunda felfritt.

Jag säger någorlunda för att vår testdatorns frontpanel inte lyckades hitta Oracle Air. Utan det var först när vi kopplade in den via moderkortets i/o-panel som den direkt hittades och kunde installeras. Vad detta säger är antingen att vår frontpanel som huserade enbart en USB 3.1 Gen 2-port bara inte fick kraft nog att starta upp NVMe-inhägnaden, eller att chassit har någon felinställning. Chassit i fråga är ett Fractal Design Torrent, så trots efter det att vi använt moderkortets i/o-portar för att formatera NVMe SSD:n, kom den aldrig att hittas. Trots att vi utan problem har kunnat använda andra Typ-C-enheter i fronten.

Men än en gång, det kan vara en fråga om stöd – och framförallt krav på ström, så lägg inte för mycket vikt på det. För väl isatt i en USB 3.2 Gen 2-port på baksidan fungerade M.2 NVMe inhägnaden felfritt ögonblickligen. Därför skulle jag bara råda er att än en gång dubbelkolla vad ni har för portar i fronten av er stationära dator – eller för den delen vilka portar er bärbara dator har, ifall det är dess hastighet som hägrar mest.

Men hastigheten dikteras av den SSD/NVMe M.2-disk som huseras i den. I vårt fall kunde vi testa den med Western Digitals Blue SN570 – en disk som egentligen klarar av hela 3 500 MB/s i läshastighet och 3 000 MB/s i skrivhastighet – men som här hölls tillbaka till Oracle Airs högsta hastighet av 1 050 MB/s. Vad detta säger är att du säkerligen kan skaffa synnerligen billigare NVMe-diskar, och ändå nå Oracle Airs högsta hastighet utan problem. Med andra ord kan du spara en ytterligare slant om så önskas…

Hastigheterna stämmer överens med vad som utlovas. Förutsatt att du har en NVMe SSD som når dessa hastigheter d.v.s.

Värd att köpa?

För alla som vill ha med er en lättanvänd och snabb extern SSD är denna guld. Dess konstruktion vittnar om att den kommer hålla länge och väl, och med NVMe-SSD:er som i nuläget sjunker i pris nära nog dagligen, är det en synnerligen stor lagring som kan hållas här. Det enda som kanske är värt att tänka på för användare är hur många TBW de NVMe SSD har som de funderar på att inhandla. Terabytes Written avser detta och anger hur mycket som kan skrivas på disken innan den lägger av – och listas på de flesta större elektronikaffärer. För är du en person som konstant sparar dokument eller filer av alla slag, vill du så klart få ut det mesta av inhägnaden – och givetvis SSD:n i sig.

Sett till inhägnaden (enclosure) som är Oracle Air, är jag inget annat än positiv i slutänden. Den är ett ypperligt val för både entusiaster såväl som nybörjare – trots att du behöver förse den själv med en NVMe-SSD. Dess tydliga instruktioner och lättanvända uppbyggnad gör den till en finfin accessoar för de som konstant är på språng, eller rentav om du bara är en person som vill slänga med några sköna filmer över till dina vänner. Oracle Air kommer rymma mången fil, och få plats varhelst du vill. Precis som sig bör med denna typ av extern inhägnad!


Specifikation
Produktnummer SOA010-ME-00
Exteriör färg Gunmetal
Material Aluminium
Mått (L x B x H)
128,5 x 42 x 18,5 mm
Volym 0,09L
Gränssnitt – Anslutning
USB 3.2 Gen 2 Typ-C
Gränssnitt – Bussgränssnitt
M.2 NVME PCIe
Drive Bays M.2 (MKey)
Officiell hastighet
10 Gbps (läs/skriv)
Real Speed ​​
1054 MB/s (läs/skriv)
SSD-storlek
2280, 2260, 2242, 2240, 2230
Anslutningstyp
Typ-C, L=250mm
Garanti 2 år
Förvaringstyp M.2 SSD

Recensionsex tillhandahållet av Cooler Master. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Lägsta pris 749 kronor enligt Prisjakt.nu 2023-05-16. Produkt ännu ej tillgänglig på bred front, vid tiden för recension.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar