Fractal Design Torrent

av Fredrik Olsson

Ibland har storlek betydelse, vilket sannerligen stämmer in på Fractal Designs nya chassi; Torrent. Detta fulltower chassi erbjuder inte bara stort utrymme, utan även kylpotential utav helsicke! Att Fractal Design dessutom har tagit fram en ny ’look’ adderar bara ytterligare till dess unika aspekt… Frågan är om det enbart är ytliga skillnader, och likartat slentrianmässigt innehåll… Dags att öppna upp chassit och leka rövare!


Design & Formfaktor

Fractal Designs nya Torrent är en bjässe, där dess mått utan tvekan imponerar de flesta – 54,4 x 24,2 x 53 cm och en vikt på strax över 11 kg. Med dessutom hela fem medföljande fläktar står en sak säker; denna främjar luftflöde först och främst. Av dessa fläktar är för övrigt tre stycken på 140 mm och två stycken på hela 180 mm! Och väljer du RGB versionen är detta även lågmälda regnbågsfärgade fläktar dessutom.

Designmässigt har det hänt mycket, och med en någorlunda kurvad toppplatta, får du framförallt en industriellt påminnande frontpanel, där RGB-fläktar lyser igenom på ett fräckt sätt genom den grill som sitter där. Det känns verkligen som att Fractal Design vill uppnå något nytt sett till det utseendemässiga och det lyckas de med riktigt bra. Den står ut på ett härligt subtilt sätt, och ger en modern känsla – särskilt i paritet med den mängd upplysta fläktar som medföljer.

Ser man till plats för nätaggregatet, ses det även där en tydlig utveckling. Inte nog med att topppanelen lätt kan tas av – du har här en tydligt isolerad (med perforeringar för luftflöde) plats för nätaggregatet, och allt dessutom med förgjorda hål för bättre kabelhantering. Detta öga för detaljer, och främjande av användarvänlighet är ärligt talat ett av de bästa vi sett. Enkelheten i att förse sitt system med nytt nätaggregat servas inte bara av själva konstruktionen, utan även den väldigt tydliga manualen. Som vi sett gång på gång, står Fractal Design ut, i det att det alltid handlar om dig – kundens upplevelse. Här är den öppna grillen, den tydligt utsatta platsen för nätaggregat och en fenomenal kabelhantering under höger sidokåpa, något som i sig kräver prisande.

Användning, installation & unika egenskaper

Självklart är det tacksamt med fulltower chassin, om man ser till installation av komponenter. De stora ytorna ackompanjeras av ett öppet moderkortsgolv, med gott om gummiförsedda hål, där kablar kan dras igenom. För att inte tala om de enorma fläktar som vi redan nämnt, som består av tre stycken i botten av chassit och två stycken enorma sådana i frontpanelen.

Och när vi ändå är inne på fläktarna, så måste vi ta upp luftflödet. Inte nog med att chassit har strömlinjeformat nätaggregatsplatsen till att vara undanskymd – dess öppna natur och de enorma (och tystlåtna) fläktarna kyler verkligen ner komponenter utav bara den. Just på grund av storleken på fläktarna lyckas vi även få ner ljudnivån, vilket också det är ett plus – då vi i Nördliv premierar tystlåtna effektiva chassin. Att chassit sedan även bjuder på lätt borttagna sidopaneler utan skruvar, en stor front som lätt tas bort för att nå det dammfilter som finns där, och mycket mer, gör att vi nära nog drunknar i välgjorda funktioner, alla med målet att hålla ditt system både tyst och nerkylt gör att det står ut ännu mer.

Ser man till frontpanelens portar, ser vi ljudkontakter, en USB 3.1 Gen 2 Typ-C och två stycken USB 3.0 portar. Här känner jag ärligt talat det var lite snålt – särskilt då chassit redan kostar runt 2 200 kronor! Jag hade gärna sett minst en till USB 3.0 port, eller egentligen två, dels för att storleken definitivt klarar av dessa adderingar, men också för att när man väl betalar dessa summor borde man få med hela konkarongen.

I övrigt bjuder Torrent på en kabelhantering, både under höger sidokåpa och till och med på baksidan (du kan klämma fast strömkabel och annat) finns en skåra där du lägger kablar, gör att användarvänligheten går hand i hand med prydlighet. Dessutom kommer det med en fläkthubb, som trots initiala releaseproblem, nu är fixad, och fungerar ypperligt. Denna Nexus fläkthubb har stöd för hela nio fläktar, vilket gör att möjligheten för även en AIO kylare knappast blir ett hinder.

Vad allt detta resulterar i är ett oerhört lättarbetat chassi, som riktar sig lika mycket mot entusiaster som alldagliga ’gamers’; alla samtidigt som är ute efter ett chassi med ett mer säreget utseende. Att det sedan bjuder på vad som egentligen är vanligt i fulltower chassi segmentet; stöd för långa grafikkort (461 mm långa), 420 mm långa AIO kylningslösningar, 188 mm höga processorfläktar och allt i ett snyggt förpackat paket, gör bara att Torrent står ut ännu mer.

Men är detta då något för alla datorbyggare?

Det korta svaret är, som ni säkert redan förstått… ja! Det utomordentliga luftflödet, det goda utrymmet för ett välmanagerat kabelsystem och distinkt utseende gör detta till lite av ett unikum. Lägg därtill ett designtänk som inte bara främjar redan nämnda luftflöde för komponenter som moderkort och CPU, men också ett där nätaggregatet får en egen plats, utan att tumma på dess egna luftflöde. Allt känns strömlinjeformat, genomtänkt och framförallt tillgängligt för alla! Visst hade jag gärna sett fler USB portar, särskilt till slanten du betalar – men trots det är det ändå i mitt huvud ett luxuöst och samtidigt otroligt funktionellt fulltower chassi, som kommer fungera för de flesta. Egentligen är de enda som bör undvika detta, de personer som uttryckligen vill ha ännu mindre ljudnivå och framförallt ett litet eller mindre chassi. Det är stort, och kommer ta plats… men oj vad det är värt det!


Specifikation
 • Dedicated 3.5″ drive mounts
  2 (included)
 • Dedicated 2.5″ drive mounts
  4 (included)
 • Expansion slots
  7
 • Front interface
  1x USB 3.1 Gen 2 Type-C, 2x USB 3.0, HD Audio
 • Total fan mounts
  7x 120/140 mm or 4x 180 mm
 • Front fan
  3x 120/140 mm or 2x 180 mm (2x Dynamic GP-18 included in standard version, 2x Prisma AL-18 included in RGB version)
 • Rear fan
  1x 120/140 mm
 • Bottom fan
  3x 120/140 mm or 2x 180 mm (3x Dynamic GP-14 included in standard version, 3x Prisma AL-14 included in RGB version)
 • Dust filters
  Front, Bottom
 • Fixed cable straps
  Yes
 • Cable routing grommets
  Yes
 • Tool-less push-to-lock
  Both side panels
 • Captive thumbscrews
  HDD brackets, SSD brackets, Top panel, Bottom fan bracket
 • Left side panel
  Steel or Tempered glass (RGB version: Tempered glass only)
 • Right side panel
  Steel or Tempered glass (RGB version: Tempered glass only)

Compatibility

 • Motherboard compatibility
  E-ATX / ATX / mATX / ITX / SSI-EEB / SSI-CEB
 • Power supply type
  ATX
 • PSU max length
  230 mm
 • GPU max length
  461 mm total, 423 mm with front fan mounted
 • CPU cooler max height
  188 mm
 • Front radiator
  Up to 360/420 mm, including 360×180 mm
 • Rear radiator
  Up to 120/140 mm
 • Bottom radiator
  Up to 360/420 mm (458 mm max length)
 • Cable routing space
  32 mm

Dimensions

 • Case dimensions (LxWxH)
  544 x 242 x 530 mm
 • Case dimensions w/o feet/protrusions/screws
  525 x 242 x 495 mm
 • Net weight
  11.1 kg except for Solid (10.4 kg) and White TG (10.8 kg)
 • Package dimensions (LxWxH)
  640 x 343 x 674 mm
 • Gross weight
  13.7 kg except for Solid (13 kg) and White TG (13.4 kg)

Recensionsex tillhandahållet av Fractal Design. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar