Innehållsförteckning
Få chassis har skapat en sådan förväntan som NZXT:s H1. Dess 13 liter stora Series X-liknande chassi kommer redan från start utrustad med inte bara nätaggregat, utan även fördragen vattenkylning. Ambitionsnivån är därför hög, men just därför även vår förväntan (uppenbarligen!). Dags att installera moderkort, grafikkort, rubbet — och låta datorn köra igång på högvarv, så vi ser vad den går för på riktigt!
Design & Formfaktor
När det kommer till det estetiska är H1:an antingen i vitt eller svart utförande (recensionsexemplaret kom i vitt) med raka fina linjer, perforerade sidopaneler och härdat glas. Det är en prydlig pjäs som i vitt utförande kan upplevas härligt modern, och i svart som ett bra ackompanjemang till din tv, dataskrivbord eller rentav i en hörna i din sommarstuga. Dess 39 cm höga form för tankarna till Xbox Series X, även om den är tydligt större — men inte allt för mycket dock. Den kommer med en vikt av 6.53 kg och en mängd portar och fördragna kablar. Allt för att dels göra installationen smidig, men även luftflöde som lätt går via ena sidopanelen och ut genom den andra… även om dess extremt kompakta innandöme kan ses vara i vägen.
Trots detta är det alltså ett 650W SFX-L nätaggregat från NZXT (80 Plus Gold) som medföljer, även vattenkylning för CPU, vilka båda lätt kan aktiveras och installeras via den tydliga manual som medföljer. För att inte tala om den tillhörande PCI-e Riser-kabel som medföljer. Den möjliggör att du drar kabel mellan moderkort och grafikkort, istället för att behöva koppla direkt på moderkortet. Genom att ha en sådan ser du till att utnyttja innandömet ännu mer, och NZXT har därför lyckats effektivisera upp både luftflöde (i den mån det går) och hanteringen av utrymme.
Hela chassit är dessutom oerhört väl utmärkt med klistermärken som inte bara berättar vad som ska tas av först, men även ger mer insikt i vad som är vad där inne i chassit. Den 140 mm stora vattenkylningsfläktanordning som medföljer är dessutom förapplicerad med kylpasta, vilket gör att installationen görs än mer enkelt.
På det stora hela är detta en oerhört söt liten historia, som verkligen bjuder på ingenjörskap av högsta rang — även om just H1:an som släpptes redan i våras, hade tydliga problem när det begav sig (som med PCI-e riser kabel) — men detta är tydligt åtgärdat med denna nya iteration.
Användning, installation & unika egenskaper
När det just kommer till installation kunde man lätt tro att H1:an, på grund av sin storlek, skulle vara ett besvär att arbeta i — men det är nästan tvärtom. Dess tydliga manual ackompanjeras av ett väldigt tydligt chassi och placering av olika drivebays och förallokerade ytor, som tydligt berättar vad som ska vara var. Visst är det trångt, särskilt runt vattenkylningen, då dess slangar behövs ses efter ordentligt, så du inte klämmer dem. Följer du bara anvisningarna kommer det gå alldeles utmärkt. NZXT har verkligen lyckats bli väldigt tydliga överlag med detta chassi, kanske på grund av de fadäser som hände i våras, men för vår del kan vi bara utgå från de intryck vi fått här och nu. Det är ett oerhört ambitiöst chassi, som lämpar sig åt både designers såväl som rediga ”gamers” (det klarar grafikkort upp till hela 305 mm längd). Jag hade förvisso önskat lite fler frontpanelsportar (det har en USB 3.2-port, en USB-C 3.2 Gen 2 och ljudutgång), med åtminstone nån eller några USB kontakter till, men med tanke på kompaktheten i H1, kan jag förstå att man drog in på detta, i alla fall sett till utrymmet.
Vad som imponerade mest är hur väl chassit faktiskt presterade under både hård belastning av systemet, såväl som under normal användning. Under normala förhållanden låg medeltemperaturen på runt 29 grader (Intel i5), och under hög belastning bara runt 45-46 grader som mest! Med andra ord var det en oerhört bra hantering av värme, i alla fall om man ser till processorkylning. När hela systemet var igång i spel — exempelvis Forza Horizon 4 — låg ändå datorn på rimliga 45-50 grader, vilket jag ändå känner är oerhört bra, särskilt när man tar in det lilla utrymme som än då finns där inne i chassit. Mycket har med de inbyggda komponenterna som inte bara tillför en enkelhet vid installation, utan framförallt kvalitet — sett till hur de presterar. Det 650W nätaggregat som medföljer är riktigt stabilt, och vattenkylningen fungerar inte bara finfint, utan är samtidigt väldigt tyst.
Men är detta då något för alla datorbyggare?
H1:an är dock en nischad produkt på ett sätt, och framförallt en saftig historia sett till priset. Dess fokus är Mini-ITX moderkort, där du manglar in ett härligt litet moderkort och låter de medföljande komponenterna skina. Men det är också varför just detta chassi hoppar upp i prisnivå ganska rejält mot andra chassin. Är det då egentligen dyrt om man tar med vad som faktiskt ingår? Egentligen inte, då det dels har ett alldeles utomordentligt nätaggregat på 650W, med 80 Plus Gold standard, och därtill ett redan fördraget vattenkylningssystem, som snabbt och ledigt ger dig möjlighet att få ner värmen i chassit.
Visst är nackdelen att entusiastbyggare gärna förses med fler val och här tas valen i mångt och mycket bort, då NZXT väljer åt dig. Men det är tack och lov väldigt kvalitativa komponenter (för att inte tala om konstruktionen av chassit i sig, som känns väldigt genomtänkt) och därför kan jag ändå tycka att priset blir legitimt. För fem-sex månader skulle vi säkert gett ett helt annat betyg, men i detta nu är det mer ros än ris. Det vackert skapade chassit bär upp mängder av datorkomponenter utan problem, och allt för ett rimligt pris (sett till vad som medföljer), för att inte tala om lyckan i att bara ha något oerhört modernt och lyxigt… som en Xbox Series X-liknande dator.
Mått
-
Höjd
388 mm / 15,28 tum
-
Bredd
187mm / 7.36 tum
-
Djup
188mm / 7,4 tum
-
Vikt
6,53 kg / 14,4 lb
Kompatibilitet och klarering
-
Max GPU Clearance
305 x 128 mm – 265 x 145 mm
-
Max GPU-tjocklek
Upp till 2,5 platser
-
Minneshöjd
45mm
Främre I / O-portar
-
USB 3.2 Gen 1 Typ-A
1
-
USB 3.2 Gen 2 Typ-C
1
-
Ljuduttag för headset
1
Expansionsplatser
-
Standard
2
Drive Bays
-
2,5 ”
2
-
3,5 ”
–
Pump
-
Mått
65 x 65 x 27 mm
-
Motorhastighet
4200 ± 420 RPM
-
Kraft
12V DC, 0,3A
-
Anslutning
3-stift
Radiator
-
Mått
139 x 174 x 22 mm
-
Material
Aluminium
Kompatibel uttag och CPU
-
Intel
Uttag LGA 1200, 115X
-
AMD
AMD Socket AM4, FM2 +, FM2, AM1, AM3 +, AM3, AM2
Fan Specifikationer
-
Modell
Aer P 140mm
-
Hastighet
500 – 1800 ± 300 RPM
-
Luftflöde
27,27 – 98,17 CFM
-
Statiskt tryck
0,21 – 2,71 mm-H20
-
Ljud
21 – 38 dBA
-
Fläktanslutning
4-stifts PWM
Specifikationer för strömförsörjning
-
Modell
NP-S650M
-
Formfaktor
SFX-L
-
Modul
Full
-
Wattal
650W
-
Överensstämmelsestandard
SFX 12V V.3.3 / ATX 12V V.2.4 kompatibel med Intel V.1.31
-
Energieffektivitet
80 Plus Gold 20% belastning: 87%, 50% belastning: 90%, 100% belastning: 87% @ 115Vac
-
Fläkt
120mm FDB-fläkt
-
MTBF
100 000 timmar vid 25 ° C. exklusive DC-fläkten
Recensionsex tillhandahållet av NZXT. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
i samarbete med PriceRunner