Razer Blade Stealth 13

av Joel Svahn

Den trehövdade ormen gör entré, men inte som ett tillbehör till din dator, utan som en medtävlande. Frågan är, vem kommer först i mål?


Om jag säger Ultrabook är nog inte gaming det första du tänker på, snarare någon som köpte en alldeles för dyr dator med alldeles för dålig prestanda alldeles för snabbt. Om vi för en kortare tid glömmer våra förutfattade meningar om vad en Ultrabook vanligtvis innebär, skulle du då tro mig om jag sa att det fanns en för avsedd för gaming?

Razer vill iallafall att du ska tro det, specifikt med deras nya ultrabook-flagskepp Razer Blade Stealth 13 – och det de har byggt är verkligen beundransvärt! Detta är en snorsnabb liten trettontummare. Det som glänser mest när jag slår på datorn är inte det razer-chroma interagerade tangentbordet, utan M.2 NVMe SSD hårddisken på 500GB. Är du en gamer på språng, och då menar jag kortdistanslöpning på elitnivå, kommer du bli helt omkörd av detta lilla paket då det tar mindre än två sekunder att gå från inloggad till startklar.

För att fortsätta på det snabba temat finns här också två mysiga USB-C uttag med thunderbolt 4 till förfogande, kanske för att koppla in ett externt grafikkort måntro? Eller mer troligt, en USB-adapter, för här finns det inte många uttag alls. Förutom ovan nämnda USB-C har du bara två vanliga USB uttag. Detta är mitt första minus för detta lilla kraftpaket, om jag tar med mig en laptop till skolan vill jag inte bära på en massa adaptrar för att kunna använda en HDMI-sladd (eller vilken föråldrad uppkopplingsmetod svenska skolor nu använder för att visa bilder). En adapter till min laptop är en adapter för mycket.

Men okej, du kanske inte vill ta med denna dator till skolan, utan sitta hemma och gejma? Då har jag goda nyheter, för här finns det ett grafikkort som heter lite mindre än duga. Nvidia Geforce GTX 1650 Ti är laptopmotsvarigheten på grafikkortet med samma namn. Här med en Max-Q inställning vilket gör den lite, men nästan inte nämnvärt, svagare. Med 4GB V-ram klarar du faktiskt av det mesta, inte på Ultra eller High, men står du ut med 30-60 fps har du ett solklart medium. Kortet gör det jag vill, men inga underverk. Samtidigt är det en ultrabook, och sett ur det perspektivet är det helt fantastiskt. Till hjälp för tunga strategispel har du en 11:e (!) generationens Intel-processor, vilken hålls imponerande kall även under tyngre arbetsförhållanden.

Sen var det det där med skärmen. Just denna stealth variant har en skärm med touch-funktion. Det ser coolt ut och känns riktigt bra att scrolla med, men jag förstår inte vad den gör där. På de 13-tum datorn har visas det väldigt mycket information väldigt tätt, för tätt för att jag ska sitta med mina klumpiga fingrar och vara lika precis som en muspekare. Förutom i coolhetssyfte använder jag inte touchfunktionen en enda gång under de veckor jag umgås med laptopen. Den är helt enkelt väldigt onödig, till och med opraktisk, och för en dator i denna prisklass är det inte ett ord man vill använda.

Istället använder vi styrplattan, och denna är väl tilltagen sett till plats, faktiskt lite för mycket. Jag vill sitta och vila händerna ibland när jag inte spelar, se på ett Youtube-klipp eller kanske något på Netflix. Tyvärr kommer jag åt styrplattan med tummarna och lyckas pausa det jag ser på. Detta händer också vid andra tillfällen så som när jag skriver jätteviktiga inlämningsuppgifter. Det är tyvärr inte en vanesak med denna enorma platta, för jag blev aldrig riktigt van. Jag kan förstå tanken med den stora styrplattan, men i praktiken blev den klumpigare än någonsin.

Den tunna och lätta konstruktionen gjorde att allt blev väldigt varmt väldigt snabbt. Detta är inte en laptop du kan ha i ditt knä, såvida inte du tycker om grillade lår. Allt som allt dock så osar denna laptop kvalité. Det märks att du har köpt en lyxprodukt. Tangenterna känns riktigt bra att skriva med, och musplattan (när du vill trycka på den) känns responsiv och precis. Den väger inte mycket mer än ett mjölkpaket och ser riktigt snygg och smidig ut. Samtidigt kan den leverera lika bra prestanda som en mellangod stationär dator. Men jag har två stora frågetecken när det kommer till denna dator. Det första är att den slukar batteri lika girigt som en mygga suger blod. Vi snackar 1-1.5 timmars batteritid när du sitter och spelar. Det andra är ett mycket större frågetecken, och det är vem denna datorn är till för.

I Ultrabook kategorin så hittar vi flera dator med samma prestanda till ett 5000kr lägre pris. Konkurrenterna har dock en stor skillnad, det finns inget dedikerat grafikkort. Det du betalar extra för är alltså ett grafikkort, ett tangentbord som kan byta färg och att det är Razer. Tekniskt sett är detta en helt fantastisk manick sett till vikt, storlek och prestanda, men jag har väldigt svårt att rekommendera denna laptop till någon med detta priset. Om ändå du vill ha Razer på din laptop så finns de större och tyngre Razer Blade 15 varianterna till förfogande. Samma prisklass, men med mycket bättre prestanda. Du kan öka prestandan på din Stealth med hjälp av en Razer Core, en extern grafikkortsbehållare. Men då ökar priset med 3000kr PLUS att du ska köpa ett bra grafikkort! Plötsligt betalar du 30.000 kr för något som du kan köpa tyngre till en tredjedel av priset.

Jag kan inte med gott samvetet rekommendera denna till någon som letar efter en ultrabook eller gaminglaptop. Kolla istället in tidigare nämnda Blade eller andra Ultrabooks. Jag lovar att du kommer hitta lika bra till samma (om inte billigare) pris.  Vi avslutar med lite benchmarks.

Här går det undan!


Benchmark från Strange Brigade.


Benchmark från Dirt 5.


Specifikation

PROCESSOR: 11th Gen Intel® Core™ i7-1165G7 Quad-Core Processor
OS: Windows 10 Home
DISPLAY: 13.3″ OLED Full HD Touch 60Hz w/ 4.9 mm slim side bezel
GRAPHICS: NVIDIA® GeForce GTX 1650 Ti Max-Q (4GB GDDR6 VRAM)
STORAGE: 512GB
MEMORY: 16GB dual-channel (fixed)
KEYBOARD: Single-zone RGB powered by Razer Chroma™
CONNECTIVITY: Intel® Wireless-AX 201 (IEEE 802.11a/b/g/n/ac/ax) Bluetooth® 5.1
BATTERY AND ADAPTOR: 53.1 WHr Compact 100W USB-C power adapter
TOUCHPAD: Microsoft Precision Glass Touchpad
INPUT & OUTPUT: USB 3.1 Gen 1 (USB-A) x 2, Thunderbolt™ 4 (USB-C™) + Power x 2
AUDIO: 3.5mm Combo-Jack, 4 Speakers + Smart Amp THX® Spatial Audio, 4 Mic Array
ADDITIONAL FEATURES: Razer Synapse 3 enabled with programmable keyboard
                                                   Intel® Platform Trust Technology (Intel® PTT) security embedded, TMP 2.0
                                                   Windows® Hello built-in IR HD webcam (1MP / 720P)
FINISH: Black with Tone-on-tone Razer logo
DIMENSIONS: 15.3 mm x 210 mm x 304.6 mm
WEIGHT: 1.41 kg

Razer Blade Stealth 13. Lägsta pris c.a 20.000 kronor enligt Razer 2020-12-18.

Recensionsex tillhandahållet av Razer.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar