AOC AG271UG

av Carl Holmer

Taiwanesiska AOC kryper försiktigt fram på den svenska marknaden. Denna gång äntrar de med en fullsmockad 4k panel som ämnar erbjuda gaminginriktade egenskaper så som G-Sync och låga latenser. Det låter ju onekligen lockande men frågan är om det håller hela vägen. Häng med så tar vid en titt på AOC AG271UG! 

Uppackning och installation

Skärmen levereras med panel, stomme och fot liggandes separat i hård frigolit. I kartongen medföljer även DisplayPort-kabel, HDMI-kabel och en extern likströms-adapter. Fot och stomme skruvas ihop med en häftskruv i fotens underkant och stommen skruvas sedan in i panelens 100x100mm VESA fäste med fyra medföljande skruvar belagda med gänglås. För att underlätta installationen så kan man skruva stommen på panelen först och sedan skruva in foten i stommen med skärmen liggandes nära en bordskant. Inte den enklaste installation jag sett då den kräver en skruvmejsel men samtidigt klarar man av det själv utan problem.

Storlek / upplösning 27 tum / 3 840 x 2 160
Panteltyp  IPS
Bildformat  16:9
Svarstid  4 ms
Uppdateringsfrekvens  60Hz
Anslutningar

1x Displayport
1x HDMI 1.4
4x USB
2x 3,5mm

Ljud  Inbyggda hötalare á 2 Watt
Medföljer i förpackning HDMI-kabel
DisplayPort-kabel
Extern strömadapter
VESA  100×100 mm
Justeringsmöjligheter  Rotation  ±20°
90° pivot
Lutning vertikal -3.5° / +21.5°
Höjdjustering 130mm

Design

Precis som lillebror AG241QX följer skärmen AOC’s sin egen robusta designspråk, som blivit ett signum för sin familj av gamingskärmar. Vi ser en bastant silvrig fot tillsammans med en panel i svart plast med röda inslag. Längs med panelens högra kant huserar en infällbar krok för att hänga ditt headset på. Om man blickar ner till kanten har vi fem knappar som används för att navigera i skärmens menyer. På stommen finns det även en markör för den höjd som skärmen är inställd, lite smidigt om man ska transportera skärmen och vill markera vilken höjd skärmen varit inställd på tidigare. På grund av sin storlek får skärmen att stort fotavtryck; något jag har inte haft några problem alls med att få plats men det är en aspekt man bör ha i åtanke.

Designen fallerar dock på en punkt, det finns nämligen inget vettigt sätt att dra ström och bildkabel till och från ingångarna. Lite av ett förbiseende i designstadiet, speciellt för dem som värderar en snygg kabeldragning kring sin battlestation. Personligen uppskattar jag designen starkt då den både kan hålla sig unik och urskilja sig från konkurrensen, samtidigt som formgivningen inte blir allt för skrikig som vissa av AOC’s konkurrenter har en förmåga att bli. Jag tänker på dig Asus…

Inställningsmöjligheter och anslutningar

Skärmens olika inställningar justeras med de fem tidigare nämnda knapparna som befinner sig i skärmens högra nederkant. Av/på, källa, pilknappar och slutligen en menyknapp. Gränssnitten är inte speciellt intuitivt designat och du kommer behöva testa dig fram tills du listar ut vad som gör vad. I inställningarna hittar vi bekanta egenskaper så som konstrast, ljusstryka, gamma, färgmättnad, färgtemperatur, blåljusstyrka och plus lite till. Rakt ut ur lådan upplevde jag fabriksinställningar som väldigt extrema och något överdrivna då ljusstyrkan satt på 90 procent och färgtemperaturen var väldigt varm. En sväng in i inställningarna senare så var bilden mycket mer behaglig att titta på, speciellt vid nattetid. Något som är viktigt att ha i åtanke här är att om man önskar ha sRGB färgspektrumet inställt kommer ljusstyrkan vara låst till 90 procent, vilket jag anser är för högt, speciellt på kvällen.

Baktill hittar man rätt och slätt en HDMI, en DisplayPort, USB hubb med fyra ingångar samt två 3,5mm ingångar. Huruvida man har användning av dessa extra ingångar är högst personligt då jag finner dem väldigt överflödiga, men de finns där för dem som behöver.

Bildkvalité och färgåtergivning

AG271UG är belagd med ett matt anti-reflex skikt för att motverka reflektioner i starkt ljus. Den gör absolut skärmen mer synlig i starkare ljus jämfört med t.ex. den blanka skärmen jag har på min laptop, men även denna skärm snubblar lite smått i det indirekta solljus som kommer in i mitt norriktade fönster. Visst skulle man kunna öka på ljusstyrkan men då måste man bråka med knapparna och menyn varje gång.

Som tidigare nämnt har skärmen officiellt stöd för sRGB färgspektrumet vilket gör den helt godkänd till att jobba med foto och och videoredigering. Det är är inga tio-bitars färgdjup, men i vardagligt bruk ser det fortfarande riktigt bra ut. Skärpan som UHD upplösningen ger är väldigt svår att slå och är något jag kommer sakna när det är dags att gå tillbaka till min ynkliga 1080p skärmar. Den högre upplösningen ger en också större arbetsyta där man kan få plats med mycket mer innehåll på samma area. Man ska dock ha åtanke att den höga upplösningen är lite bortslösad på en sådan ”liten” skärm, då du kommer behöva öka DPI skalningen i ditt operativsystem för att bekvämt kunna läsa text och se gränssnittselement.

Gaming

Nu tillhör jag den grupp som är oerhört kinkiga när det kommer till uppdateringsfrekvens och latenser. Jag kan inse att det inte är särskilt rättvist att jämföra denna skärm med den 1080p 144hz TN panel som jag brukar spela på. CS:GO var det spel som skillnaden var mest märkbar i fördröjning. Det kändes som att det fanns en märkbar ryckighet och fördröjning från där jag identifierade en fiende, sköt och fienden dog. Den följsamheten som jag är så van vid saknades helt. Men som sagt ska man inte lägga allt för mycket vikt på denna synpunkt då AG271UG slår min BenQ XL2411 på så många andra punkter med flera hästlängder.

Skärmen är fullt G-sync kompatibel och hjälper mycket att eliminera screen-tearing i spel som är tunga att köra i 4k oavsett vilken detaljrikedom du ställt i. När man ligger och pendlar runt 40-60 FPS så funkar det riktigt bra, förutsatt att du har ett nVidia-grafikkort förstås.

Personliga synpunkter

Gränssnittsdesign och skalning är en återkommande punkt i alla mina recensioner av högupplösta skärmar. Windows 10 som jag kör på min burk har fortfarande problem att skala program och gränssnittselement, speciellt när man blandar 1080p och 4k paneler. Vissa moderna spel saknar möjligheten att skala upp HUD-element och de blir således nästintill omöjliga att se. Inget som man kan klandra skärmen för men det är något man måste ha i bakhuvudet när man tittar på 4k paneler så som denna.

Sedan får man inte glömma pengarna man måste spendera för att bygga en dator som klarar av att driva spel i 4k på ett vettigt sätt. Kombinera detta med min preferens till hög uppdateringsfrekvens så skulle jag personligen sikta på en 144 Hz 1440p skärm istället. I alla fall tills mellansegmentet av grafikkort kommer ifatt sina storebröder och kostnaden blir mer rimlig för vanliga döda.


Specifikation

Prisbild ca 7000 kr.

Recensionsexemplar tillhandahållen av AOC/TEXT100

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar