Hem RecensionerHårdvarurecensioner DeepCool Castle 360EX A-RGB Liquid Cooler

DeepCool Castle 360EX A-RGB Liquid Cooler

av Fredrik Olsson

DeepCool lovar mycket bara med sitt namn, därför är frågan hur väl deras AIO lösning med det tungtvistande namnet Castle 360EX A-RGB håller sig. Spoilers, riktigt bra faktiskt, om du har utrymmet för den!


Denna 360 mm långa AIO-kylare kommer med RGB, effektiv kylning och framförallt oväntat god tystnad för en så stor anordning. Pumphuset lyser upp DeepCools logga och kan smidigt justeras sett till positionering. DeepCool vill uppenbarligen bryta sig ännu mer in i A-RGB (adresserbar RGB) belysningens vackra värld, och visst lyckas de tämligen väl. Du kan byta ljuslägen med den brytare som finns på dess kabel, om du då önskar göra det manuellt istället för att använda tredjepartsprogram för A-RGB (vilket också går). Frågan är bara vem har en sådan här kabel utanför chassit ens? Nåja, möjligheten finns för mer manuellt byta lägen om så önskas… och det är en bra tröst för de med något äldre moderkort där möjligheterna är färre.

Installationsmässigt är AIO-kylaren en av de lättare med tydliga anslutningar och namngivna kablar för att underlätta ännu mer. Det är bara synd att DeepCool inte slängt med ett kontrollerkort för att underlätta ännu mer för de med äldre moderkort. Det blir lätt att många får nöja sig med dess funktionalitet sett till kylningen och inte RGB:n i och med detta. Visst, nu kanske RGB ändå inte är för alla, men om man köper en AIO-lösning som denna är säkerligen RGB funktionaliteten en stor del av dragningskraften.

Nåja, sett till användning går det inte förneka att Castle 360EX gör jobbet redigt bra. Dess tre 120 mm fläktar ligger på högst 1 800 RPM vilket gör att ljudbilden som ”värst” upplevs som ett aningen högt vinande. Under normalt användande sänks dess RPM och gör att den knappt märks av. Visst, du kan få ner eller rentav öka ljudbilden beroende på vilket chassi (och vilken ljuddämpning) som används men för vad man får med denna AIO är det oväntat välljudande. Runt 30 dB under normalt användande är helt enkelt enastående!

Ser vi till värmehantering går det inte annat än att hylla Castle 360EX, då vi håller oss runt 32 grader Celsius och runt 40-42 grader under tung användning – även om det knappt märks i och med den relativt låga ljudnivån. Mycket hänger på AIO-lösningens stora konstruktion som verkligen avleder värme väl.

Testdator(er):
Chassi:
DeepCool CK500
CPU: Intel i
5 12400F
RAM:
Kingston Fury 16GB @4800MHz DDR5
Grafik: AMD Radeon 6600 XT / Nvidia Geforce 3060 Ti
PSU:
Cooler Master V850 Gold V2
Op. System: Windows 1
0

Värt att köpa?

Stödet för mängder av processorsockets finns här – egentligen allt på Intel och AMD i nuläget. Detta gör att många datorer klarar av denna vattenkylning. Dock är dess storlek också dess största svaghet då det kräver sitt chassi. I vårt fall testades det i DeepCool CK500 där det fick plats med nöd och näppe i fronten. Att kylaren kräver 402 mm yta gör att vi rekommenderar större midtower chassin eller helst fulltower chassin (som ex. Fractal Design Torrent) om ni ska kunna använda det till fullo.

Men på frågan om det är värt att köpa kommer priset in till stor del – och här briljerar verkligen DeepCool med ett konkurrenskraftigt pris. Där många konkurrenter sett till dessa dimensioner på en AIO-lösning ligger runt 1 600 – 2 200 kronor landar Castle 360EX på som billigast 1 200 – 1 300 kronor! Det är därför en markant skillnad för vad som är ett oerhört effektivt vattenkylningslösning som trots eventuella småbrister ändå kan rekommenderas starkt för de flesta PC byggare – såväl som entusiaster. Det är verkligen aldrig fel med konkurrens och här har vi en tillverkare som vill röra om lite i grytan. Härligt!


Specifikation
Nettovikt 1665 g
Kylarens mått 402×120×27 mm
Kylarmaterial Aluminium
Rörlängd 465 mm
Pumpdimensioner 86 × 75 × 71 mm
Pumphastighet 2550 RPM±10 %
Pumpljud 17,8 dB(A)
Pumpkontakt 3-stift
Pump märkspänning 12 VDC
Pump märkström 0,2 A
Pumpströmförbrukning 2,4 W
Fläktdimensioner 120×120×25 mm
Fläkthastighet 500~1800 RPM±10 %
Fläkt Luftflöde 69,34 CFM
Fläktlufttryck 2,42 mmAq
Fläktljud ≤30 dB(A)
Fläktkontakt 4-stift PWM
Lagertyp Hydrolager
Fläktens märkspänning 12 VDC
Fläktens nominella ström 0,17 A
Fläktens strömförbrukning 2,04 W
LED typ Adresserbar RGB LED
LED-kontakt 3-stift (+5V-DG)
LED märkspänning 5 VDC
LED-strömförbrukning 2,25 W (PUMP)/6,6 W (FAN×3)
EAN 6933412727293
P/N DP-GS-H12W-CSL360EX-AR

Recensionsex tillhandahållet av DeepCool. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar