Hem RecensionerHårdvarurecensionerChassi Cooler Master MasterBox NR200P

Cooler Master MasterBox NR200P

av Fredrik Olsson

Det är med ett ohållbart och tillfredsställt jämmer som jag öppnar kartongen som innehåller MasterBox NR200P — ett av de absolut sötaste chassin jag testat hittills! Men söthet i all ära… hur är det att arbeta i, och hur väl lyckas det lilla mini-ITX chassit kyla ner våra komponenter? Dags att ta fram ifixit skruvmejsellådan för här ska skruvas — eller?


Design & Formfaktor

Med enbart 37,6 x 18,5 x 29,2 cm i storlek är detta ett av de minsta chassis vi testat – endast utmanat av det härligt kompakta Fractal Design Era ITX. Detta vita eller svarta chassi med ’mesh’-partier och valfritt härdat glas är en fashionabel liten pjäs, där den står tom hållandes sina 5,1 kg i vikt. Som redan nämnt är detta ett mini-ITX chassi, men trots det är det förvånansvärt rymligt och har ett utrymme hållandes hela 18,25 liter, stöd för SFX och SFX-L nätaggregat (mindre versioner än standard ATX modeller), grafikkort på en längd av 330 mm och slutligen stöd för hela 280 mm höga kylningslösningar. Det är med andra ord en oerhört givmild konstruktion, gjord för att klara av mängder av konfigurationer, sett till processorfläktar och grafikkort. Det följer till och med en PCI-e ’riser’-kabel, vilket än mer möjliggör sätt att installera grafikkort. En välkommen addering då bara denna typ av kabel är kostsam.

Sett till design är det ett väldigt strömlinjeformat chassi med simplistiska detaljer. Det har rundade hörn, en enkel något texturerad yta och valet att förse sidan med ett svart härdat glas (dess standardutformning är med två vita sidopaneler). Inte nog med att det hela känns smakfullt och modernt, hela designen är mer eller mindre utformad till att vara tillgänglig — utan att du behöver ta fram den lilla skruvmejselen! Konstruktionen är gjord för att ’ploppas’ av och på med bara kraft, och med tanke på dess goda utrymme på insidan, är kabeldragning inte ett hinder för att få igen sidokåporna även vid de värsta härvorna.

Cooler Master har för oss upplevts varierade i kvalitet, med allt från RGB-fyrverkerier i MasterBox 540, tystlåtenhet i och med MasterCase H500M eller omständligt likt MasterBox TD500 Mesh. Alla med för- och nackdelar, men med en sak gemensamt: ett driv från Cooler Masters sida att föra sina chassin framåt i utvecklingen. Denna lilla MasterBox NR200P är på många sätt resultatet av detta för mig, då det känns väldigt genomtänkt sett till dess innandöme, placering av nätaggregat, moderkort och allehanda platser för att dra kablar. Även utsidan är genomtänkt då den är väldigt lättåtkomlig och egentligen kan öppnas på alla fronter. Riktigt välgjort måste jag säga!

Användning, installation & unika egenskaper

När det kommer till installation är ovan nämnda styrkor tydliga. Moderkort och nätaggregat har trots den lilla ytan gott om plats och grafikkort är lätt att installera. Frontpanelskabeln kommer exempelvis med en ’clip-on’-kub, vilket innebär att du först kan placera kablarna i fråga i rätt ordning i detta lilla plasthöljet, för att sedan i ett enda tryck få ner alla kablar samtidigt på dess plats på moderkortet. En liten men välkommen detalj! Att sedan Cooler Masters manual även den är både tydlig och välgjord adderar bara ännu mer ’umph’ till chassit.

Chassits frontpanel består två stycken USB 3.2 och ljudutgång för audio+mikrofon och inuti chassit bjuds det på tre expansionsplatser för antingen två 3.5 tums enheter eller två 2.5 tums enheter. Medföljande dessutom med chassit är två 120 mm fläktar (Sickleflow), vilka går mellan 650-1 800 RPM, och ger inte bara en oväntat tyst upplevelse, men även en riktigt ventilerad sådan. Just på grund av detta, märker vi av att luften forceras bra genom Topp panelen och lika mycket in genom de perforerade sidorna. Oavsett om du använder dig av en ordinarie kylningslösning som vi gjort (Noctua NH-L9i) eller vattenkylning kommer MasterBox NR200P till sin fulla potential. Det är verkligen härligt att se vad Cooler Master lyckats med här.

Men är detta då något för alla datorbyggare?

Mini-ITX må vara något som egentligen riktar sig mot en nischad publik, men med NR200P kan jag tycka att enkelheten och kvaliteten utan problem snarare gör att den passar alla. Med härligt tilltagen design under små dimensioner, där dess ’mesh’-panel på toppen enkelt filtrerar luft och oerhört tillgänglig konstruktion som kan öppnas på en sekund, är detta definitivt ett av de mest kompletta mini-ITX chassin vi testat. Att chassit dessutom kostar strax över tusenlappen (vilket kan jämföras med en del ATX chassin) gör att det ärligt talat står ut ännu mer. Nu kommer detta förvisso inte med förinstallerad vattenkylning eller nätaggregat likt NZXT:s H1, men så kostar det bara en tredjedel av H1.

Men är det då perfekt? Tja, på många sätt hålls det tillbaka av framtida uppgraderingar och mini-ITX moderkorts storlek. Men det är egentligen inte något som kan klandras chassit kan jag tycka, utan något alla mini-ITX (eller mini-DTX) chassin egentligen dras med. Uppgraderingsförmågan, ram-minnesutrymme och liknande kan många gånger bli nerdraget, då det måste få plats på en förvald yta — men trots det står just detta chassi ut.


Specifikation

MODEL NUMBER
MCB-NR200P-KGNN-S00, MCB-NR200P-WGNN-S00
SERIES
MasterBox Series
SIZE
Mini ITX
AVAILABLE COLOR(S)
Black, White
MATERIALS
Steel, Plastic, Mesh, Tempered Glass
DIMENSIONS (L X W X H)
376 x 185 x 292mm incl. Protrusions, 360 x 185 x 274mm excl. Protrusions
VOLUME (EXLC. PROTRUSIONS)
18.25L
MOTHERBOARD SUPPORT
Mini DTX, Mini ITX, Max MB size: 244 x 226mm (L x H)
EXPANSION SLOTS
3
5.25″ DRIVE BAYS
0
3.5″ DRIVE BAYS
1 (Max. 2)
2.5″ / 3.5″ DRIVE BAYS (COMBO)
1
2.5″ DRIVE BAYS
2 (Max. 3)
I/O PANEL
2x USB 3.2 Gen 1 Type-A, 1x 3.5mm Headset Jack (Audio+Mic)
PRE-INSTALLED FANS – TOP
2x 120mm 650-1800RPM PWM (SickleFlow)
PRE-INSTALLED FANS – FRONT
N/A
PRE-INSTALLED FANS – REAR
N/A
PRE-INSTALLED FANS – BOTTOM
N/A
FAN SUPPORT – TOP
2x 120mm
FAN SUPPORT – REAR
1x 92mm
FAN SUPPORT – BOTTOM
2x 120mm (recommended slim fans for GPUs wider than 2.5 PCI slots)
FAN SUPPORT – SIDE
2x 120/140mm
RADIATOR SUPPORT – TOP
N/A
RADIATOR SUPPORT – REAR
92mm (not compatible with vertical GPU installation)
RADIATOR SUPPORT – BOTTOM
120mm, 240mm, (recommended for custom loops only)
RADIATOR SUPPORT – SIDE
120mm, 140mm, 240mm, 280mm, (not compatible with vertical GPU installation)
CLEARANCE – CPU COOLER
76mm (GPU in vertical position), 153mm (tempered glass side panel), 155mm (vented steel side panel)
CLEARANCE – PSU
130mm
CLEARANCE – GFX
L: 330mm (incl. power connector), H: 156mm (incl. power connector), W: 60mm (triple slot)
DUST FILTERS
Top, Bottom, Left side, Right side
POWER SUPPLY SUPPORT
SFX, SFX-L
WARRANTY
2 years
WEIGHT
5.93 kg
ACCESSORIES
1x PCIe 3.0 x16 riser cable

Recensionsex tillhandahållet av Cooler Master. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar