Hem RecensionerHårdvarurecensioner ADATA XPG Gammix S70 1TB

ADATA XPG Gammix S70 1TB

av Fredrik Olsson

Ingen idé att trycka ner bromsen på den nya XPG Gammix S70 – ADATA:s nya M.2 SSD, då ”speed is king!”. En SSD disk som skryter med helt otroliga hastigheter, god värmehantering och framförallt ett kap för gemene PC-användare! Nåja, det är vad ADATA hävdar i alla fall… vi får helt enkelt installera den och se efter för oss själva!


Snabb överblick och specifikationer

Recensionsexemplaret som detta baseras på är 1TB versionen och är en PCIe Gen 4×4 M.2 SSD som skryter med en sekventiell läshastighet på 7400 MB/s, samt en sekventiell skrivhastighet på hela 6800 MB/s. Detta är verkligen styrkan i SSD:n, då dessa hastigheter är högre än vi någonsin testat – och det märks. Lägger du även till en IOPS läs-och skrivhastighet på upp till 750 000 operationer per sekund, samt en otroligt pålitlig controller (Innogrit IG5236) och du har en vinnande kombination. Dessutom, för inte nog med det, kommer denna SSD med en kylfläns för att hålla den än mer nerkyld under tung belastning. Enda kruxet är att på grund av den större tjockleken på SSD:n (15 mm) kommer du inte kunna lägga in den i en Playstation 5 i sin nuvarande storlek – då höjden kommer göra att höljet för expansionskortplatsen kommer i vägen. Med det sagt, går det utmärkt att använda kortet på en Playstation 5 – men då behöver du byta ut kylflänsen, vilket innebär extra jobb och potentiellt mer kunskap.

IOPS står för övrigt för input/output operations per second och avser inte läsningen mot moderkort och övrig hårdvara (d.v.s. MB antalet innan) utan hur snabbt redan befintlig information som lokaliserats till disken läses in. Med andra ord är avläsningen av installerade program betydligt snabbare, vilket märks mer under användning av tyngre program eller filer.

Tänk på att du behöver ha ett moderkort med PCIe 4 för att kunna nå dessa hastigheter – men om du har det… oj vad det går undan. Mycket riktigt stämmer ADATAs hastighetspåståenden: SSD:n är supersnabb, och når föreslagna hastigheter utan problem. Värmen håller sig bra under tung användning – men märkligt nog är den aningen högre under ’idle’, vilket jag gärna hade sett varit lägre. I vårt fall låg den på runt 45 grader Celsius i snitt oavsett användning – vilket är bra under tung belastning, men under normal ’idle’ användning, som sagt borde varit aningen lägre i min mening.

Värt att köpa…?

ADATA har även ett program som heter SSD ToolBox, vilket du kan använda för att just se över temperaturer, göra diagnostik eller för den delen få mer allmän info. Den duger bra, även om den inte är något unikum direkt. Vad som däremot kan vara ett potentiellt hinder är priset. Inte för att det i nuläget är dyrt i jämförelse med liknande M.2 SSD:s – tvärtom – men på grund av att ni som mer allmänna PC användare inte kommer märka fullt ut hastigheter i mer alldagligt arbete. Mycket riktigt kommer det istället vara redigt bra för kommande spel, eller framförallt inläsning av större filer, exempelvis i projekt från Photoshop och dyl. Men då denna 1TB SSD ändå kostar runt 1 800 kronor, är det en tröskel att komma över.

Men är den att rekommendera?

Ja, faktiskt. Vad ADATA har här är inte bara en SSD som är pålitlig rent hållbarhetsmässigt – utan en som bjuder på extraordinära hastigheter, särskilt om man jämför med andra. För om du ska ha en M.2 SSD med samma läs- och skrivhastigheter är det väldigt få just nu som når upp till dennas kvalitet. Är du därför en Youtuber eller annan typ av ’content creator’, kommer denna vara guld värd och är du en gamer, har du en av de snabbaste SSD:erna idag, för ett egentligen överkomligt pris. Ja, visst är den ’overkill’, för er som ska surfa på datorn, eller kanske krånglig för den delen om ni vill använda den i er Playstation 5 – men så vet ADATA vad den lämpar sig för. Vill ni vara framtidssäkra, då är ADATA XPG Gammix S70 helt enkelt något för er!


Specifikation

Kapacitet

512 GB / 1 TB / 2 TB

Formfaktor

M.2 2280

NAND Flash

3D NAND

Kontroller

Innogrit IG5236

Mått (L x B x H)

80 x 22 x 15 mm / 3,15 x 0,98 x 0,59 tum

Vikt

34 g /1,19 oz

Gränssnitt

PCIe Gen4x4

Sekventiell läsning (max)

Upp till 7400MB/s

Sekventiell skrivning (max)

Upp till 6800MB/s

4KB slumpmässig läsning IOPS(Max)

Upp till 750K

4KB slumpmässig skrivning IOPS(Max)

Upp till 750K

Driftstemperatur

0°C – 70°C

Förvaringstemperatur

-40°C – 85°C

Stötmotstånd

1500G / 0,5ms

MTBF (Livslängd)

2 000 000 timmar

Terabyte skriven (TBW)(Max kapacitet)

1480TB

Garanti

5 års begränsad garanti

Recensionsex tillhandahållet av ADATA. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

ADATA XPG Gammix S70 1TB. Lägsta pris 1838 kronor enligt Prisjakt.nu 2021-12-17

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar