Hem RecensionerHårdvarurecensioner Noctua NH-D15 chromax.black

Noctua NH-D15 chromax.black

av Fredrik Olsson

Då var vi här igen – Noctua och deras NH-D15. Ja, ärligt talat, vi har rent av recenserat denna redan (vilket ni kan läsa här). Men vad är då nytt – ja i mångt och mycket bara fläkten. Eller…


När det kommer till CPU fläktar så förser Noctua dig med allt du behöver. Tystlåten men välkylande, och denna gång med chromax.black serien – allt i snygga svartbelagda kylflänsar och fläktar. Ja, de som såg på sajten nyligen såg de accessoarrecensioner som gjordes på chromax.black serien, så ni kanske antog att denna skulle komma. Och mycket riktigt här är vi nu…

Noctua har alltså försett NH-D15 med svart färg på en fläns där värmen snabbt stiger och sänks. Något som ärligt talat var en fråga i sig, då olika typer av färgläggningen kan medföra problem sett till just hur färgen i sig agerar med extrem värme. I detta fall så lyckas Noctua med vad de är ute efter – trots benchmarking i exempelvis CPU-Z, där vi stresstestar CPU och framförallt CPU-fläkt för fulla muggar, så hålls temperaturen nere under 70 grader – närmre 60 rentav. Visst varierar värmen också till viss del utifrån chassi, luftcirkulation och grafikkortets värmepåslag, men för just detta test så går det inte annat än att lyfta på hatten till Noctua återigen.

Det medföljer två fläktar från start – vilket om du använder båda, givetvis ökar ljudnivån, men om du ”nöjer” dig med en, så får du både bra kylning och en bra ljudbild, då vi kom upp i runt 24-25 dB som högst.

Precis som med sin föregångare så medföljer även PWM-stöd och lågbrusadapters (kablar som tar ner volym med hjälp av RPM) så att du kan få ner ljudnivån ytterligare – även om det har en påverkan på om du vill överklocka.

På tal om överklockning – så går det sannerligen att säga att Noctua än en gång levererar. Med de två fläktarna påsatta och (i vårt fall LGA-115x moderkort) så kunde vi överklocka med ungefär 38% på processorn utan några som helst problem. Förvisso var detta med moderkortets AI (som själv tar fram överklockningen), men då den utgår utifrån fläktprofil (som känns av på nyare moderkort på Intel-sidan) så går det inte annat än hylla NH-D15 chromax.black.

Det tar verkligen sin beskärda plats.

Sett till svagheter så är det exakt detsamma som på den vanliga modellen. Installationen blir pillrig, och jag hade gärna sett att de två skruvarna på undersidan av Noctua fläkten varit aningen lättare att sätta samman. Då detta är en av de största fläktarna från Noctua, så ger den dig lite att slåss mot om du mot förmodan får för dig att meka ännu mer med datorn efter du slängt in fläktanordningen. Den är ändå väldigt stor och otymplig på ett sätt. Fast å andra sidan….det är också därför den leder så bra ut både luft och värme. Nåväl, en sak är säker – NH-D15 black.chromax är minst lika bra som föregångaren, med den största skillnaden att du nu lättare kan matcha den mattsvarta cpu kylaren med de flesta chassin, utan att känna att det är fult. I alla fall är det en riktigt bra nyhet för alla PC fantaster där ute.


Specifikation
Kompatibilitet
Intel LGA2066 , LGA2011-0 & LGA2011-3 ( Square ILM ), LGA1156, LGA1155, LGA1151, LGA1150 & AMD AM2, AM2 +, AM3, AM3 +, FM1, FM2, FM2 + ( bakplatta krävs ), AM4
Höjd (utan fläkt)
160 mm
Bredd (utan fläkt)
150 mm
Djup (utan fläkt)
135 mm
Vikt (utan fläkt)
980 g
Höjd (med fläkt)
165 mm
Bredd (med fläkt)
150 mm
Djup (med fläkt)
161 mm
Vikt (med fläkt)
1320 g
Material
Koppar (bas och värmerör), aluminium (kylflänsar), lödfogar och nickelplätering
Fläktkompatibilitet
140x150x25 (med 120 mm monteringshål), 140x140x25 (med 120 mm monteringshål), 120x120x25
  • Svart NH-D15 kylfläns
  • 2x NF-A15 HS-PWM chromax.svart premiumfläkt
  • 2x lågbrusadapter (LNA)
  • 4-stifts PWM Y-kabel
  • NT-H1 högklassig termisk förening
  • Svart SecuFirm2 ™ monteringssats
  • Noctua Metal Case-Badge

Noctua NH-D15 chromax.black. Lägsta pris 1147 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-12-18.

Recensionsex tillhandahållet av Noctua.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar