Innehållsförteckning
De flesta vill inte uppfattas som ’squares’, men så är det inte med NZXT – och särskilt deras nya iteration av H1 chassit. Men bara för att något är så fyrkantigt betyder inte nödvändigtvis att det är tråkigt och alldagligt. Tvärtom som vi kommer märka med detta chassi!
Design & Formfaktor
NZXT borde först och främst sett till att byta namnet på denna nyversion, då de flesta kommer klia sig i huvudet inför det faktum att även denna heter H1 – precis som sin föregångare. Denna gång har de visserligen lagt till ”Version 2” i namnet, även om det inte är något som direkt står på förpackningen (står i faktabladen som medföljer). Mycket har nog med att NZXT snarare utvecklat föregångaren på en precis lagom nivå, och därigenom snarare tänkt att det är onödigt att byta namn… men vad vet jag. Det är bara spekulationer.
Vad som däremot är ren fakta är detta mini-ITX chassis mått. Denna gång har den fått en utökning på de flesta dimensioner; höjd, bredd och djup. Förvisso rör det sig om runt en centimeter, men det kan (som vi kommer in på senare) göra en tydlig skillnad. Sett till volym ger H1 Ver 2 numera 15,6 L (istället för 13 L) och har dessutom uppgraderats till ett 750 W nätaggregat som medföljer – än den tidigare på 650 W.
Form- och utseende är identiskt med föregångaren och har det där Xbox Series X liknande tornutförandet. Den kommer i vitt eller svart utförande, två glaspaneler och väldigt tydliga instruktioner (rentav som klistermärken i chassit) som visar vilken del som lyfts upp först och var saker och ting ska gå. Det är med andra ord en aningen större version som fortfarande drar till sig blickarna. Särskilt den svarta versionen tycker jag står ut i sin avsaknad av RGB (antagligen medvetet val då man eliminerar mer kablage i en redan tajt konstruktion) och rena linjer. På många sätt är det ett härligt chassi bara på grund av det faktum att det lätt kan placeras lika lätt bredvid ens TV, som på skrivbordet. Och trots sin storlek ges det gott om utrymme för denna gång ännu längre grafikkort. Denna gång kan man utan problem få in 324 mm långa grafikkort, vilket är beundransvärt (i paritet med chassits totala storlek med andra ord), men se till snarare att ni inte har allt för djupa sådana, då det egentligen är en av de större nackdelarna. 58 mm i bredd går bra, vilket är två slots, men utöver det och du kan inte stänga chassit. Nu är det väldigt många grafikkort som kan placeras däri trots det, så det bör inte vara någon fara, men ändå värt att ha i åtanke. På det stora hela håller H1 Ver 2:s estetik bra. Den är prydlig och lätthanterlig för de flesta, och det är egentligen allt som behövs.
Användning, installation & unika egenskaper
Återgår vi till själva förstagångsinstallationen är det lika enkelt som sin föregångare, med tydlig manual och anvisningar direkt inne i chassit som extra hjälp. Visst det är lite tajt då även denna iteration bjuder på inbyggd vattenkylning (en AIO lösning) men trots det är det ändå oerhört lätt att bygga i. Visst får man hålla tungan rätt i mun ibland, särskilt när man pluggar i kablage i moderkortet – men även då går det oftast bra. Den enda detalj jag kom att bli brydd kring var dess PCIe 4.0 riser-kabel (en PCIe förlängningskabel så man kan koppla in grafikkort) som var lite väl tajt. Det var verkligen på håret att det gick in i PCI bryggan på moderkortet, så se till att ni inte har saker i vägen på undersidan av moderkortet där denna kabel går… för i så fall kan det bli svårt. Annars är chassit förberett med två expansionsplatser, dammfilter, fläktkontroller och två 2.5” platser för hårddiskar/SSD:s. En fyllig historia trots sin lilla storlek.
Nåja, installationen var på det stora hela smidig och på grund av att chassit kom med både vattenkylning och nätaggregat förinstallerat var även kablar fördragna och redo att kopplas in. Därför var det egentligen bara att starta upp och se hur den presterade. Och visst fungerade det ypperligt. Vattenkylningen lät vår i5 12400f att ligga på stadiga 28-30 grader Celsius under normalt arbete, och runt 50-51 under hård CPU ’benchmarking’. Nu kommer förvisso ett grafikkort med all säkerhet påverka den totala värmen i chassit, men även här har vi sett riktigt goda temperaturer, vilket borgar för att detta utan tvekan kan bli en riktigt fet speldator för den som vill det.
Det är även skönt att se att NZXT adderat ytterligare en USB 3.1 Gen 1 port på toppen, och att vi numera alltså har totalt två USB kontakter, en USB-C och audio. Visst det är inte enormt mycket mer, men det är en bra utveckling mot föregångarens singulära USB 3.0 port.
Men är detta då något för alla datorbyggare?
Det är nu vi kommer in i mer komplicerade frågeställningar – för i H1 Ver 2:s fall handlar det dessvärre också om att ha råd. I nuläget kostar chassit nämligen runt 4 200 kronor vilket är en saftig slant för de flesta. Även om du samtidigt får med både nätaggregat och vattenkylning, så är det många som redan har det i sina befintliga datorer och därför gärna sett att de kunnat använda de. Förvisso är det viktigt att poängtera att det är mini-ITX standard på chassit och därför skulle inte vad som helst kunnat föras in i det – men ändå värt att ’highlight’:a.
Men kvalitet övervinner priset i slutänden, och med tanke på att allt är fördraget (sett till kablar), kylningen är fenomenal (även om det påverkar ljudbilden något negativt), nätaggregatet har gått upp till 750 W och utseendet är lika klämkäckt som senast gör det att jag inte kan göra annat än rekommendera det starkt. Det är ett någorlunda unikt chassi som kan placeras på de flesta underlag och passar i de flesta miljöer. Vad mer kan man behöva?
Hårddisk / Optisk media
2.5″ (standard): 2 st min
Frontpanel
Ljudutgång (3.5mm): Ja, (Kombinerad ljud/mikrofon)
Mikrofoningång (3.5mm): Ja, (Kombinerad ljud/mikrofon)
USB 3.0/3.1 Gen 1: 2 st, 1 st interna kontakter
USB 3.1 Gen2 Type-C: 1 st, 1 st interna kontakter
Fläktar / Fläktplatser
Medföljande fläktar: 1 st 140mm, 1 st 92mm
Fläktplatser fram: 1 st 140mm
Fläktplatser sidan: 1 st 92mm
Vattenkylning
Radiator fram (max): 140mm, (Inkluderad)
Mått och viktMax höjd CPU-kylare: 1 mmMax längd PSU: 1 mm
Nätaggregat
Processorkylning
Övrigt
Recensionsex tillhandahållet av NZXT. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
i samarbete med PriceRunner