Montech SKY TWO

En ny toppkandidat i midtower-segmentet?

av Fredrik Olsson

Montech är för Sverige ett relativt okänt märke – men har tidigare imponerat med sitt frikostiga chassi Air 1000 Premium. Denna gång är det ett i midtower-format som ämnar ge sina användare en svårslagen helhet – där utseende, funktionalitet och prismedvetenhet till synes överensstämmer. Dags att lyfta in komponenter i chassit och se vad det går för!


Design & Formfaktor

Den nya SKY TWO erbjuder från start en betydligt mer luftig konstruktion – något som blir än mer ’vindfyllt’ med tanke på de hela fyra 120 mm ARGB fläktar som ingår. Med en fläkt i bakre position (utblås) och två sidomonterade fläktar står chassit redan från start redo för att god ventilering, trots att den kommer med ytterligare en fläkt som ämnas placeras i dess nederbotten. Just hur Montech valt att placera de två sidomonterade fläktarna gör att ny luft förs in i chassit och sedan smidigt strömmar över moderkort för att sedan slussas ut via baksidefläkten. Montech har dock valt att inte förinstallera den fjärde fläkten, utan den får du som användare själv placera – lämpligtvis under grafikkortet i botten – något som jag förvisso gärna sett varit ordnat från start då resten ändå kommer förinstallerade. Förvisso ger det mer utrymme för den initiala installationen av moderkortet, men är egentligen aldrig något större problem ens då.

Varför jag börjar med just fläktarna är för att de är en tydlig indikation på vilken riktning Montech siktat med detta chassi – d.v.s riktat mer mot entusiaster även om det inom andra områden faktiskt lämpar sig lika väl för nybörjare inom datorbyggen. Men det är just dessa ARGB-fläktar och deras förmåga att slussa luft som är fokus och det märks i deras egna specs. För trots att de kan nå ända upp till 1 600 RPM i styrka (start från 800) levererar de i snitt (per enhet) en ljudtröskel av 27 dBA, vilket är imponerande. Förvisso blir alla fläktar tillsammans betydligt mer ’hummande’ (läs högljutt) sett till ljud – men med tanke på att denna rikliga mängd fläktar lika gärna kunde ha varit ännu högre i volym är jag ändå imponerad måste jag säga. Tänk dock på att ha ett nyare moderkort så du kan använda dess PWM-support mer ordentligt (d.v.s. möjligheten att mer dynamiskt styra dess fläkthastigheter).

Estetik för alla?

Sett till sin överliggande design är jag glatt överraskad att de försett själva fronten med härdat glas, och att det under vänstersidans glaspanel gömmer sig en perforerad del som tillsammans med chassin i sin helhet ger den en modern ’look’. Ett utseende som definitivt lär passa in väl – oavsett om du är redo att börja med datorbyggande eller en härdad veteran. Chassit skulle rentav göra sig väl som ett demo-objekt på någon snitsig mässa då den på ett piffigt manér lyckas uppvisa sitt innehåll på ett öppet sätt. Strömlinjeformat och frikostigt med tanke på dess relativt billiga summa på runt 1 200 kronor för ett midtower-chassi av denna rang.

Chassit som i sig finns i flera färger (Svart, vitt och blått) är i mina ögon ett tilltalande sådant. Toppanelens perforerade inre länga skänker det en mix mellan industrialism och modernism vilket i mina ögon blir godis och parat med vertikalt placerade USB-portar gör att den står ut ännu mer.

Själva chassit i sig bjuder inte på någon form av belysning dessutom, vilket gör att de fyra ARGB-fläktar som medföljer skänker färg i sammanhanget. Men deras belysning är en aning frostig sådan, som är relativt dämpad och gör att helheten aldrig blir överdådig – trots att vi ändå snackar RGB. Bra jobbat där Montech!

Support & installation

Inget chassi är bättre än möjligheterna det skänker – och där lyckas denna nya SKY TWO riktigt väl, även om jag önskat minst en till USB-port i fronten. Ser vi därför först till dess vertikalt placerade frontpanel bjuds det på två USB 3.0-portar, en USB-C och både hörlurs- och mikrofoningångar. Utöver det även en LED-knapp, med vilket du smidigt kan växla mellan olika färguppsättningar på de medföljande ARGB-fläktarna. Bra implementerat – och detta på grund av det förinstallerade kontrollerkort som medföljer. Under högerkåpan hittar vi nämligen ett kontrollerkort i vilket samtliga fläktar redan sitter förinstallerade. Har du därför ett modernare moderkort blir installationen av CPU-kylare av olika slag betydligt simplare – särskilt när du då slipper krångla fram och tillbaks med kablar till moderkortet, utan bara siktar på att ’daisy-chaina’ de mot kontrollerkortet istället.

I toppen av chassit finns stöd för vattenkylning – och möjliggör upp till 360 mm långa AIO-kylare om så önskas. Tillbaks till vad som göms under högerkåpan; där förberedda längor kan hittas, ackompanjerade av kardborreband. Själva chassit kommer med gummibeklädda genomträngbara områden, som i sig är bra även om själva gummit märktes vara lite för lätt att gå ur sina sockets. Med andra ord kunde hela gummibeklädnaden följa med kablar om du var oförsiktig. Men tar du det mer försiktigt håller de sig på plats.

På det stora hela bjuder denna sida på gott om möjligheter skulle du vilja minimera ditt kablage, även om jag gärna sett aningen mer djup mellan innanvägg och själva kåpan. Sedan har vi en måttlig mängd HD- och SSD-platser (totalt två 3.5” HDD-platser och tre 2.5”-platser). Jag hade gärna sett att chassit gett fler SSD-platser, men å andra sidan är det riktat mot moderna moderkort, som i sig i regel kör med fler NVMe-diskar direkt på sig, så därför blir det nog aldrig ett större hinder.

En potentiell blunder däremot är placeringen av det kabelhål som finns ovanför nätaggregatet (på botten till vänster). Idén med att ha hål för kabeldragning är givetvis bra – men i detta fall måste de kablar som ska igenom dras innan du placerar ditt nätaggregat. Detta för att du annars helt enkelt blir blockerad av nätaggregatet som kommer i vägen. Det mesta är genomtänkt i chassit, men just denna står ut som lite av en blunder – och hade antingen behövt justerat vart hålet var, eller bara att nätaggregatet placerats annorlunda. Givetvis finns det aningen mindre ATX-nätaggregat, så det kan vara mer ett potentiellt hinder för bara några där ute… men ändå värt att belysa.

Väl tilltaget hål, men snävt för kablar att dras igenom om du har nätaggregatet installerat.

Helhet och pris!

SKY TWO är inte bara ett estetiskt tilltalande chassi, utan även ett väldigt kostnadseffektivt sådant. Det har detaljer som de flesta high-end-modeller har, men det trots en billigare prislapp. Bara det faktum att det har ett enorm dammfilter i dess toppanel och jäms med sidan av botten, verktygslös design och stöd för större vertikalt placerade grafikkort gör att helheten ärligt talat blir fantastisk. Det som om något drar ner intrycket är själva konstruktionskvaliteten, då samtliga väggar är tunna metallytor, som definitivt inte håller inne något ljud på ett nämnvärt sätt. Dessutom hjälps det inte av att det från start kommer med hela fyra fläktar som kan köras på väldigt hög RPM-hastighet. Förvisso är det bra i sammanhanget för kylning är givetvis ett fokus – men med en stramare konstruktion och mer ljudisolerad sådan hade detta varit ett av de bästa chassis vi testat. Nu är det fortfarande väldigt bra, särskilt för vad du faktiskt får i sin helhet, men ändå… det är när vi kommer till denna nivå som jag måste kolla på detaljerna.

Är det då värt att införskaffa detta chassi, och i så fall för vem? Det korta svaret är ett rungande ja! Just den kombination av lätthanterliga områden, öga för estetik, goda ventilering och allmänt frikostiga design gör att detta ändå är bland det bästa vi testat. Det finns områden vi gärna ser tillverkaren kollar vidare på (USB-fronten och dess tunnhet sett till metall) men trots detta får chassit vår högsta utmärkelse! Ett gott tecken på att Montech går mot rätt riktning, kan man lugnt säga!


Specifikation

Mått (L*M*H)

430*215*490 mm (fodral)/490,5*287*552 mm (kartong)

MB Support

ATX, Micro-ATX, Mini-ITX

Främre I/O

Typ-C*1/USB3.0*2/Mic*1/Audio*1/LED-knapp

PCI-kortplatser

7

Kompatibilitet/Max

CPU kylare

168 mm

GPU

400 mm

PSU

210 mm ATX PSU

Drive Bay

3,5 ” hårddisk

2

2,5 ” SSD

3

Förinstallerade fläktar

Sida

120 mm*2 (RX120 PWM-fläktar)

PSU hölje

120 mm*1 (RX120 PWM-fläktar)

Bak

120 mm*1 (AX120 PWM-fläktar)

Support för fans

Sida

120 mm*2

Topp

120mm*3/140mm*2

PSU hölje

120 mm*2

Bak

120 mm*1

Kylarstöd

Sida

120/240 mm Kompatibiliteten med GPU blir 180 mm med vattenkylning installerad. )

Topp

120/140/280/360 mm

Bak

120 mm

Dammfilter

Sida, botten

Recensionsex tillhandahållet av Montech. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

Montech Sky Two. Lägsta pris 1199 kronor enligt Prisjakt.nu 2023-01-16. ( I skrivande stund ej tillgänglig hos Pricerunner).

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar