Hem RecensionerHårdvarurecensionerChassi Montech Air 1000 Premium

Montech Air 1000 Premium

Oh la la! En ny utmanare!

av Fredrik Olsson

Montech är en ny aktör på marknaden sett till datorchassis och vill hitta en gyllene balans mellan prestanda, blingbling och pris. När de nu gör sig redo för sin Sverigepremiär, passar vi därför på att glutta under skalet… Är detta en potentiell kung i lågkostnadssegmentet, eller en uppstickare redo att slåss mot det mer dyra segmentet till och med? Dags att fylla chassit med komponenter och ta reda på det… omedelbums!


Design & Formfaktor

Det svarta (finns även som vitt) ATX chassit ser nära nog förebådande elakt ut med sin inglasade front (som för övrigt även kan bytas till den perforerade sådan som medföljer), men på ett coolt sätt. De tre enorma 140 mm fläktar med ARGB belysning ramar in fronten likt ett treögt monster. Ett som dessutom vittnar om ytterligare en ARGB fläkt (120 mm) på dess baksida. Nåja, dessa monsterliknelser till trots, är mitt första intryck att det är stilrent, om än aning för ’mainstream’. Med det menar jag att chassit har detaljer som står ut, men att det på det stora hela är väldigt likt många andra chassin på marknaden – exempelvis ICUE 5000T RGB från Corsica air. Att det efterliknar andra är dock oundvikligt på en marknad där större chassin, fler fläktar och perforerade framsidor mer eller mindre är normen. Därför kan jag inte slå ner på något sett ur ett estetiskt perspektiv, mer än att säga att jag önskat att det vågat göra mer – trots att dess något karga fyrkantiga uppsyn ger en… ja en lite ondskefull (läs: cool) sådan. Det är dock ett plus i min bok!

Traditionellt är annars ledordet i ett chassi som bjuder på gott om utrymme, verktygsfri design och dammfilter i front och botten. Dess goda storlek bjuder in större grafikkort (340 mm långa) och likaså höga kylartorn (170 mm) – allt detta parat med de föredömligt tysta fläktarna som medföljer som gör att chassit är imponerande luftigt och dämpat. Då själva djupet av chassit dessutom är föredömligt kort (bara 416 mm) får dess kantiga form lite av en torn-känsla (Någonstans påminner det mig om Saurons Torn i LotR – men så är jag skadad också). Ja, visst hade det varit bra med större djup, skulle du som användare velat ha längre grafikkort – men ärligt talat räcker detta gott och väl, och det innebär att du snarare sparar utrymme bakåt. Att fläktarna för övrigt är så pass stora och framförallt är kvalitativa innebär att lufttillförseln blir mer effektivt i och med den kortare vägen från front till bak.

Apropå dammfilter bjuder Air 1000 Premium på en tacksamt lättillgänglig väg till frontens dammfilter. Den nås nämligen genom att milt pressa ytan framme på frontpanelen, och vips, så skjuts hela filtret upp och ger dig möjlighet att smidigt dra ur det. Då detta sker på ovansidan av chassit, blir det lättare att göra rent (i alla fall om du har fritt luftrum ovan, då den är lika lång som fronten) – och är en av de detaljer som jag berörde tidigare.

Support & installation

Ser vi till processorkylare och specifikt AIO lösningar (vattenkylning med kylare) finns det plats för upp till 360 mm sådana i fronten och 280 mm i taket. Det bör dock sägas att även om du kan ha i fronten, så tar det lite ifrån den fina ARGB belysning som då kommer lite i kläm. Möjligheterna är dock där för användare skulle detta vara något de vill föra in i sitt chassi.

Och på tal om RGB… Chassit kommer med ett kontrollkort med fördragna kablar. Det blev därför lätt att koppla slutkabel och fläktkabel till moderkortet, och vips var samtliga chassifläktar igång. Att det dessutom även finns en knapp vid frontpanelen innebär att du enkelt kan växla mellan ett gäng olika färgscheman från start. Tacksamt smidigt må jag säga!

Vad däremot var mer underväldigande är chassits högersida där kablage ska gömmas. I många andra chassin har vi sett betydligt mer med kabelkanaler och skåror, allt för att underlätta i kabeldragningen. Här har vi ett tämligen spartanskt sådant, vilket även om det duger, lämnar mer att önska. Det finns med rätta sju kabelgångar och tre kardborreöglor, men de känns lite billiga och halvdana känner jag. Något som dessvärre fortsätter ut i själva chassits metall. Chassit är inte dåligt – tvärtom är det mycket för pengarna. Men det känns direkt att det är av billigare variant, när hela bygget bjuder på tunna metallväggar och en ganska plastig konstruktion på sina ställen.

Kontrollerkort på köpet! Vi gillar!

Chassit kommer med ett gäng gummiförsedda hål där du kan dra igenom kablage. Detta är bra, med undantaget för ett längst mot fronten av chassit, som vetter mot nätaggregatet. Här har Montech märkligt nog valt att placera hålet så pass att du egentligen alltid får det blockerat av nätaggregatet. Med andra ord finns ett hål som du inte kan använda… Det finns andra aspekter av chassit som får det att kännas mer budgetmässigt – men detta var den största faktorn. Hur man missat detta i ritningsstadiet undkommer mig… men så är det.

Vad som däremot inte är lika snålt är frontpanelen och dess USB portar. Två USB 3.0 och en USB 2.0, samt audio och mikrofon är alldeles adekvat. Där många andra chassin dragit ner på antalet USB portar, för att främja något annat i chassits konstruktion har istället Montech bjussat på åtminstone en extra USB port. Förvisso synd att ingen USB-C finns med – det hade verkligen inte skadat, men med tanke på att moderkort idag har detta som standard, känner jag ändå att det duger. 

Under just installationsarbete är dess öppna design och väl tilltagna ytor återigen något som får den att höja sig. Att dess härdade glas på vänstersidan lätt kan lyftas bort dessutom utan något krångel, gör att det hela är tacksamt okonstlat. Ja, kabeldragningen lämnar lite att önska, men det går utmärkt och utrymme mellan bottenskiktet i chassit och ytterchassi är tillräckligt för att kunna få många kablar på plats, hur du än drar de. Detta tillsammans med den redan nämnda kontrollerkortet gör att chassit övertygar mig gång på gång… Vilket för oss till frågan som är…

Värt att köpa – eller en kompromiss som bör undvikas?

Med tanke på den mängd fläktar som medföljer (alla riktigt bra), dess stora utrymmen och intuitiva design att installera i gör att de svagare delarna är färre än fördelarna. För runt 120 dollar får man därför väldigt mycket chassi för pengarna. Det är tunt i metallen och ser lite ut som onda ögat (eller ögonen), men det är samtidigt frikostigt och lättarbetat. Precis vad man önskar när man kanske plockar ut ett chassi för första gången.

Just att det bjuder på så mycket gör att jag inte kan göra annat än att rekommendera det starkt och uppmana er att åtminstone skänka det en titt när det väl kommer ut på marknaden. Det är det definitivt värt!


Specifikation

Tillgänglig färg

Svart

Mått (LxBxH)

416*220*495 mm (fodral), (kartong)/7,25 kg/8,38 kg

Moderkortsstöd

ATX/Micro ATX/Mini ITX

Expansionsplatser

7

Drive Bays

5,25″

0

2,5″

4

3,5″ eller 2,5″

2

I/O-port

USB2.0*1, USB3.0*2, Audio*1, mic*1, LED-knapp

Förinstallerade fläktar

Främre

140 mm*3 (ARGB-fläkt)

Bak

120 mm*1 (ARGB-fläkt)

Support för fans

Främre

120/140mm*3

Bak

120 mm*1

Topp

120 mm*2

Inuti

120 mm*2

Kylarstöd

Främre

120 / 140 / 240 / 280 /360 mm

Bak

120 mm

Topp

120 / 140 / 240 / 280 mm

’Clearance’

VGA

340mm/310MM (om främre kylare är installerad)

CPU kylare

170 mm

PSU

180 mm High-End strömförsörjning (200 mm om hårddiskburen tas bort)

Dammfilter

Fram, Nederst

Belysningsstöd

ARGB belysningskontroll *1 

Fläkt ingår

1v4 DC 3PIN fläktdelare

Recensionsex tillhandahållet av Montech. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

Enligt Amazon (internationell) är nuvarande pris $119.99 (ca. 1300kr).

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar