Innehållsförteckning
Med skönhet kan du komma långt, om det så är bland bilar, personer eller enhörningar. Men trots en vacker och bländande yta måste det alltid finnas något därunder. Något som greppar tag i en och ger dig incitament att hålla dig kvar. Yta är alltså inte allt… och trots att Corsair lockar med över 208 individuellt addresserbara RGB LED:s i den nya Corsair iCUE 5000T RGB, är det vad som är under skalet som egentligen ska locka. Men gör det det…? Den frågan ställer vi oss när vi dukar fram verktygslåda, skruvar och moderkort, för nu är det undersökningsdags!
Design & Formfaktor
Corsair har här ett chassi som verkligen är till för de där ute som vill blända besökare med vackra färger och glittrande mönster. Men inte bara det utan chassit kommer även med en imponerande och rymlig insida som skryter om goda luftflöden mycket på grund av en mängd medföljande 120 mm RGB fläktar. Att chassit dock kommer med 160 stycken integrerade RGB LED:s i fronten, taket och golvet – plus de 48 RGB LED ljus i redan nämnda fläktarna gör att det verkligen kan bli ett UFO likt inget annat (på ett bra sätt). Just denna potentiella ljusshow styrs av ett medföljande kontrollkort (iCUE Commander Core XT), som säkerställer ända upp till sex PWM fläktar med dubbla ljuskanaler, och möjliggör en alldeles förträfflig flexibilitet i hur just du vill att chassit ska lysa.
Denna oerhörda variation må verka ytlig, men idag när det i mångt och mycket handlar om få dina komponenter och rentav chassin att kännas personliga är detta ärligt talat en gudagåva. Att det faktiskt ackompanjeras med ett chassi bestående av en originellt framförd meshfront; vit eller svart konstruktion och avtagbara panelytor både högt och lågt, gör att arbetet med chassit är minst lika enkelt som det är snyggt. Bakom högerpanelen gömmer sig rikligt med kabelmanageringskanaler som verkligen underlättar vid ihopsättandet av ett system. Allt parat med en total design som känns underligt dämpad, samtidigt som den uppfattas nära nog dekadent. Ja det är en säregen pjäs, denna iCUE 5000T RGB, men det är ändå något som behövs idag, när chassimarknaden blir alltmer mättad.
Det må dessutom verka vara väldigt stort – men är i praktiken ett mid-tower vilket innebär att du samtidigt kan få plats med det lite varstans i hemmet… även om det inte kommer i närheten av kompakthet som kan hittas i exempelvis ett mini-ITX chassi som Cooler Master Masterbox NR200P eller NZXT H1. Insidan bjuder in till anpassningsbarhet, och kan innehålla tio stycken 120 mm fläktar eller 4 stycken 140 mm fläktar – och självklart hela 360 mm kylare i fronten. Det är ett generöst chassi med andra ord…
Användning, installation & unika egenskaper
Allt är inte perfekt, och det är här vi kommer till två specifika saker som jag vill anmärka. Först har vi sidopanelerna som mer eller mindre är svängdörrar. I detta fall är deras gångjärn och konstruktion gjord att de sitter på för jämnan. En aspekt som i flera fall kan vara angenäm… men som under arbete kan vara besvärligt. Är du en allmän användare som aldrig byter komponenter kan det vara guld värt, men för de användare som mer ofta vill byta komponenter innebär det att du många gånger behöver stödja dessa svängdörrar så att de helt sonika inte böjer till metallen de sitter på. Ja, detta ÄR en petitess, men ärligt talat hade jag gärna sett mer av en design likt den hos Fractal Design Torrent (helt avtagbara genom enkla knappar).
Sedan kommer vi till platsen för nätaggregatet där hårddiskhållaren gör det enormt tajt att få plats oavsett om du har ett modulärt sådant eller inte. Tack och lov är hårddiskhållaren avtagbar i detta redan flexibla chassi, men för de som behöver dessa platser – vilket antagligen är många av de mer avancerade användarna (med andra ord målgruppen) blir detta en paradox som skär ner en annars underbar helhet.
Givetvis finns det plats för SSD:er (upp till fem stycken 2.5”), men om man är fäst vid sina gamla hårddiskar kan det vara sniket att tappa denna plats – även om det finns vissa justeringsförmågor (du kan skruva upp gångjärnen, men det känns väldigt överflödigt och tillika onödigt).
Nu är dessa två små fläckar inte mycket till gnäll egentligen, utan snarare två aspekter som drar ner ett annars fläckfritt chassi. För trots detta är det verkligen ett chassi som bjuder på lika mycket skönhet som funktionalitet under ytan. Själva luftflödet är med de tillhörande fläktarna i fronten väldigt effektivt – något som ackompanjeras av det redan perforerade mesh-chassit. Dessutom har du utrymme för enorma grafikkort (400 mm), hela fyra USB 3.0 portar i fronten samt en USB 3.1 typ C och en tålig om än tunn mix av metall, plast och härdat glas.
All belysning är dessutom enkelt manipulerad i Corsairs programvara iCUE. Där kan du synkronisera RGB belysningen med andra komponenter eller starta häftiga mönster… eller rentav själv göra färgscheman. Allt på ett smidigt sätt.
Men är detta då något för alla datorbyggare?
För de mer ambitiösa där ute kommer detta chassi bjuda på mycket personlighet och utbyggnadsmöjligheter. Visst hade jag gärna sett mer hårddiskplatser – men i ärlighetens namn är denna typ av disk på väg bort sedan en tid tillbaka, så det är okej. Vad som kunde ha gjorts bättre är svängdörrarna. Men även det är i slutänden en liten paragraf i vad som är en tjock bok av goda kapitel. Vad som däremot kan bli en illavarslande epilog är den prisbild som chassit besitter. I nuläget är chassits listpris (det är alltså inte släppt i Sverige i skrivande stund) hela $399 – eller i runda drag 3 700 kronor(?!). För där tidigare två petitesser varit något vi kunde haft överseende med, är priset verkligen ett betydligt större hinder. Det är ändå inte att det finns chassin med en liknande aura eller luftflöde… men för den här slanten måste vi ändå räkna med nära nog perfektion. Det kan jag tycka i alla fall.
Nåja, det är inte en dålig produkt bara för att den är dyr… det är fortfarande ett alldeles utmärkt chassi som verkligen kommer ligga rätt i händerna hos en mer ambitiös streamer, youtuber eller bara PC-entusiast. Men för gemene man blir det snabbt ’over-kill’ är jag rädd. Det är väldigt synd då chassit mycket riktigt ger mycket för pengarna… men ändå… för dessa pengar? I slutänden är det bara du som kan avgöra om detta är något för dig… och för Dig kanske investeringen är värt det. Men det gör ändå i slutänden att vi blir aningen ljumna ur konsumentsynpunkt.
Ps. Det kan dock vara oerhört värt att se efter detta chassi när det väl letar sig ut på den svenska marknaden – och särskilt om det får prissänkningar. För under 2 500 – 3 000 kronor kan det säkerligen vara ett bra köp. Litet tips där!
Mått (L x B x H):530mmx 251mmx 560 mm
Material: Stål, plast, härdat glas
Kylningslayout:Fram: 3x 120 mm, 2x 140 mm (3x LL120 ingår)
Topp: 3x 120mm, 2x 140mm
Moderkortstöd: 3x 120mm(Kräver borttagning av kabelskyddet), Bak: 1x 120mm
Kylarkompatibilitet:
Fram: 360mm / 280mm, Topp: 360mm / 280mm, Moderkortsbricka: 360 mmBak: 120mmExpansionsplatser (huvudsakliga):7 + 2 Vertikal
Moderkortsstöd: Mini-ITX, Micro-ATX, ATX,OCH-ATX (305 mm x 277 mm)
Lagring: 4x 2,5″ SSD 2x 3,5″ hårddiskar
PSU: 250mm
CPU-kylare: 170mm
GPU: 400 mm
Dammfilter: Front, Topp, PSU
Front I/O: USB 3.0 (x4) USB 3.1 typ-C (x1) hörlurar/Mikrofon(x1)
2 års garanti
Recensionsex tillhandahållet av Corsair. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
I skrivande stund är ej produkten ute på marknaden – men dess listpris (MSRP) är $399.