Kolink Bastion (White)

av Fredrik Olsson

Kolink har med Bastion ett tillfälle att kombinera mina två favoritdygder sett till chassin: intuitivt konstruktionsbygge och lågt pris. Det jag därför frågar mig själv är snarare var kompromisserna gjorts, när priset går så lågt som 600 kronor. Dags att bygga dator och se hur långt Kolink Bastion faktiskt når. 


Design & Formfaktor

I vårt fall kom Bastion White – den vita versionen – men då både den och den vanligare svarta modellen är likadana i sina specifikationer, blir detta en gemensam recension för båda. Enda skillnaden är egentligen att den vita modellen är aningen dyrare då den finns hos färre återförsäljare i nuläget.

Bastion kommer med härdad glasyta och en nästan monolitisk design. Den är inte lika djup (39 cm) som många andra midtowers, men har en bra höjd (48 cm) istället. Den är försedd med en ganska tunn metall och ger ett väldigt sobert intryck. Dess glasfönster är försett med två enkla skruvar som du utan problem kan snurra upp för hand, vilket sedan öppnas lätt då chassits glas sitter på gångjärn. Oftast brukar man behöva lyfta bort hela luckan (vilket förvisso enkelt går även här om man lyfter bort glaset från gångjärnen), men här kan man smidigt öppna det likt en dörr, för mer smidig access till din dators komponenter. Enda kruxet är att sidofönstret saknar något handtag, vilket gör att om du lägger ner det för att föra in moderkort, får du inte upp det, såvida du inte ställer det upp igen. Lite bökigt, men ändå överkomligt.

Sett till det ytliga är chassit redan försett med en undre RGB-list samt bakre 120 mm RGB-fläkt vilket utan tvekan skänker en färgrik upplevelse. På ovansidan av chassits främre del, finns utöver tre stycken USB-portar (två USB 2.0, en USB 3.0), mikrofon och ljudutgång, samt startknapp och en RGB-knapp. Den senare knappens funktion är att växla mellan olika RGB-lägen eller bara att stänga av belysningen helt. Tanken är god, men dessvärre har jag upplevt den som lite svår att trycka in på grund av att man behöver trycka så långt ner, samt att knappen i sig är så liten. Med det sagt, funkar den alldeles acceptabelt.

Chassit har i övrigt stöd för upp till fem 120 mm fläktar och två 140 mm fläktar samt kan hålla grafikkort med en längd på 370 mm. Den aningen tunnare designen klarar CPU-kylare med en höjd på 160 mm, vilket borde räcka för de mer ordinära modellerna på marknaden. På det stora hela är det ett givmilt chassi sett till utrymme, med stöd för stora grafikkort, moderkort av modellerna E-ATX, ATX, Micro-ATX och Mini-ITX, där två 3,5 mm hårddiskar eller 2,5 mm SSD-enheter får plats på moderkortets baksida.

Användning, installation & unika egenskaper

När det kommer till kabeldragning finns det gott om utrymme bakom moderkortet, både sett till håligheter där du kan dra igenom kablar, men även med en snygg sänka vid sidan om moderkortsplatsen där man smidigt för in kablar – och samtidigt får det att se propert ut. Jag hade dock gärna sett ett antal förbättringar av chassit: fler hårddiskplatser, bättre ljudisolering och bättre kabelhållare på baksidan. Det blir knivigare när det kommer till vattenkylda AIO-lösningar, då man först (som bäst) får plats med en 2×140 mm AIO-lösning. Större AIO-lösning blir nog svårt att få plats, även om det funkar på pappret. Dessutom har vi ett värre stöd för själva fästningen av AIO-lösningar, då taket i chassit har hål för att fästa, men att det känns aningen hafsigt gjort. Skruvhuvuden trycker upp den magnetiskt försedda dammfilter som kan läggas där, och gör att konstruktionen upplevs snål liksom. Värmehanteringen är bra, och med ett relativt gott luftflöde rinner alla kompromisser av snabbt. Det är imponerande ärligt talat hur väl Kolink lyckats få till den öppna designen samtidigt som den medföljande 120 mm fläkten är relativt tystlåten. Det är inte direkt unikt sett till konkurrenter, men ändå välgjort i sin prisklass.

Med allt det där sagt, är det under omständigheterna ändå överkomligt i min mening. Chassit kostar som lägst runt 600 kronor och för den summan får man ett chassi där luft smidigt forslas genom dess konstruktion riktigt bra. Stödet för stora grafikkort, en inbyggd RGB-lösning via I/O-knapp samt en väldigt snygg design gör detta till ett otroligt kap. Visst är det inte perfekt, men för en förstagångsanvändare eller en veteranbyggare med begränsade ekonomiska medel är detta en pärla till chassi.


Specifikation

Mått (B x H x D): 200 x 397 x 482 mm
Material: Stål, härdat glas, plast
Vikt: ungefär. 5,9 kg
Färg: Svart
Formfaktor: E-ATX, ATX, Micro-ATX, Mini-ITX
Totalt antal möjliga fans: 2x 120/140 mm (lock), 2x 120 mm (strömförsörjningsskydd), 1x 120 mm (bak),
Förinstallerad: 1x 120 mm baksida
Kylarfästen: 1x 240/280 mm (lock), 1x 240 mm, (strömförsörjningsskydd), 1x 120 mm (bak)

Recensionsex tillhandahållet av Kolink. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar