Innehållsförteckning
Som den nörd jag är så djupdök jag i inställningar och tester av Philips 27 tums 5K monitor. Drivet var att se hur 5K påverkar mig i arbetet; dels med foto- och film redigering. Men även på ett mer nöjesinriktat sätt; hur påverkar det mitt spelande i högre upplösningar. Dock vill jag vara på det klara med att denna skärm först och främst är gjord för skapande av media; främst bild produktion. Men med det sagt så hoppar vi rakt in i det gosiga!
Montering, Installation & Vridmoment
Monteringen av monitorn var en barnlek; den var indelad i tre delar i princip. Bottenplatta, ryggdel och själva monitorn. Du klickar i ”ryggen” i monitorn och sedan bottenplattan på ”ryggen”. Och vips så är du klar. Det enda skruvande du behöver göra är under bottenplattan; där en färdigmonterad skruv dras åt. Helt enkelt proffsigt och enkelt. ”Ryggen” (ja, jag skriver så för enkelhetens skull), är väldigt ändringsbar. Du kan höja och sänka den (har en justeringsmöjlighet på 150 mm), den är tiltbar, vridbar och med pivotfunktion. Pivotfunktionen innebär att du kan rotera själva skärmen och t.ex. ställa den på högkant (d.v.s. vrida den vertikalt i 90 grader).
Själva konstruktionen av det hela är verkligen bastant; med en tung bottenplatta som inte rubbas i första taget och en snygg ”rygg” sektion som känns gedigen. Man kan säga att allt du kan tänkas vilja ställa in; går att ställa in.
Effektförbrukning och Anslutningsmöjligheter
Skärmens effektförbrukning är väldigt dynamiskt i det att den ligger i aktivt läge runt ca 85 W (medel), och i ECO läge på ca 45 W, med en standbyeffekt på upp till 0,5 W. Den ligger helt enkelt på nivåer som ligger i paritet med dess storlek och anslutningsmöjligheter.
Den har nämligen en inbyggd 3.0 USB Hubb med tre 3.0 kontakter för att ge användaren en smidig tillgång till fler anslutningar. Dessutom så har den inbyggda 2 W högtalare och hörlursutgång för de som ytterligare vill förenkla ljudhanteringen. Och utöver det har den även en 2 megapixel webbkamera med inbyggd mikrofon, vilket är smidigt för konferens samtal. Och även om kameran inte klarar snabba rörelser, så är den godkänd för de som önskar den funktionen åtminstone tillgänglig. Även om jag självklart inte skulle rekommendera den för en youtuber/twitchare.
Kontaktmässigt så står sig skärmen dock väldigt skral; på det sättet att den enbart har två displayport kontakter. Men det faller dock väldigt bra in i skärmens tillämpningssätt då displayportarnas överföringshastighet ligger till grund för att utan problem föra över 4K och 5K i 60 Hz. Kör du enbart en displayport kabel så kan du köra 3840 x 2160 (4K) i 60 Hz. Men om du ska köra 5K så behöver du koppla båda displayport kablarna. Dessutom så är det bara Nvidias senare grafikkort; Geforce 980 och framåt samt senare kort ur Quadro serien, om ni ska använda 5K upplösningen.
Bildegenskaper
Så vad gör att denna monitor utmärker sig. Vad legitimerar dess prislapp på över 15.000 kr? Jo, bildkvaliteten är verkligen eminent. Du får en färgåtergivning och lyster i färger som följer Adobe RGB standard (99%) och sRGB (100%); vilket egentligen innebär att den kan konfigureras efter dina behov men ändå behålla en väldigt hög kontrast tillsammans med en skarp färgåtergivning.
I Photoshop exempelvis så är det lätt att ställa in monitorns färgsättning; så att du får en ”äkta” bildåtergivning, som verkligen står ut. Helt enkelt ett sätt att få precision i dina färger och gör att skärmen återger dessa på ett sätt som stämmer överens med de standarder som lagts i t.ex. mediayrken. Dessutom så har skärmen stöd för 10-bit, till skillnad från standard 8-bits färgdjup. Detta innebär helt enkelt en betydligt högre omfång av nyanser och grader på färger; upp till 1,074 miljarder färger faktiskt. Vilket är bra för att återge övergångar eller färgränder.
Tillsammans med en högblank skärm, som för mig tog tid att vänja mig vid, och en egentligen (med tanke på skärmens tillämpningsområde) hög betraktningsvinkel, så är det verkligen en fantastisk skärm när det gäller arbete. I de högre upplösningarna (4K, 5K) så är det extra tydligt, när det dagliga arbetet är detaljerat och lätt överskådligt trots de enormt stora upplösningarna.
Upplevelse & Design
Så som ni läste ovan, så hade jag verkligen en underbar upplevelse vad gäller exempelvis arbetet i bildredigering; då skärmens styrkor i kontrast och färgåtergivning verkligen kan få även den nördigaste av nördarna att snegla åt skärmens kvaliteter. Men hur är det då på de mer nöjes inriktade områdena; spel och film?
För film så är det uppenbart från start att du får ut den största förbättringen i kontrasten. Saker som i mina referensskärmar var mörkt och odistinkt; blev med denna skärm i stället tydligt. Exempelvis så såg jag en dokumentär om Brian De Palma, där regissören sitter helt sonika och berättar framför kameran om sina filmer, med inklipp av olika scener ur hans filmer. Här blev det uppenbart då det befann sig en öppen spis bakom den kände regissören; som tidigare var svår att urskilja, men som nu var fullt urskiljbar utan att för den sakens skull tappa en bred färgåtergivning eller hög ljushet i bilden i övrigt. Det var helt klart tydligt att för film så hjälpte monitorns stora färgåtergivning och framförallt kontrast enormt.
Egentligen likadant var det i spel; där t.ex. Dooms röda blodfläckar och slafsiga yttre lånade sig även det utmärkt till skärmen. Dock så är det värt att nämna ännu en gång att för riktigt ’competetive’ spelare, så bör man kolla på andra skärmar, då denna har en responstid på 8 ms. Men om du är mer åt casual hållet, så är det självklart inga problem.
Men hur ser själva skärmen ut då? Jo, den har en borstad aluminium liknande känsla i ytan, trots att det är hårdplast. Men det skänker en mer sofistikerad look som ändå känns diskret och återhållsam. Perfekt för dess ändamål egentligen. Varken mer eller mindre.
Guld och gröna skogar..?
Men allt är inte perfekt såklart. Inte ens på denna skärm. Först och främst är så klart priset avskräckande. Idag hittar du den som billigast för strax över trettontusen kronor; men med tanke på vad dess huvudsyfte är (d.v.s. bild- och film redigering) så är det förståeligt till viss del.
En annan sak är dess OSD (On screen display), som är touch känslig. Inte nog med att skärmens svarta färg lätt döljer vilken knapp som är vilken (särskilt när du har skärmens motljus i ögonen), så är den väldigt känslig. Du kan faktisk bara hålla ett finger en bit ifrån en knapp för att den ska aktiveras. Vilket tillsammans med svårigheten att se vad som är vad gör att det kan skapa en del irritation.
Men i det långa loppet så är förvisso OSD menyerna en detalj, och bör beaktas som det.
Bildegenskaper:
PLS LCD (bländning), 27 tum / 68,6 cm, Effektiv visningsyta: 596,74 (H) x 335,66 (V) Bildförhållande: 16:9, Optimal upplösning: 5 120 x 2 880 vid 60 Hz (dubbel DP-kabel krävs), 3 840 x 2 160 vid 60 Hz (enkel DP-kabel krävs). Svarstid: 8 (grå till grå) ms, Kontrastförhållande: 1,000:1, SmartContrast: 50 000 000:1, Synfältsvinkel: 178º (H)/178º (V), Antal färger: 1,07 G (True 10-bitars) Färgomfång: 99 % Adobe RGB.
Vridmoment: Höjdjustering: 150 mm, Svängarm: 90 grader, Hållare: -65/+65 grader, Lutning: -5/20 grader.
TCO-certifierad – Produkt med stativ (mm) 639 x 580 x 273 mm, Vikt: 8,11 kg.
Cirkapris – 15000 och uppåt kr
Recensionsex tillhandahållet av Philips
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.