Hem RecensionerHårdvarurecensionerGrafikkort MSi Geforce RTX 4070 Ti Gaming X Trio

MSi Geforce RTX 4070 Ti Gaming X Trio

En ny utmanare i mellanklassen?

av Fredrik Olsson

Dagsläget för grafikkort ser synnerligen annorlunda ut än för bara tre-fyra år sedan. Idag har många grafikkortstillverkare höjt sina priser utifrån inflation, efterfrågan eller för den delen utifrån hur intrikata grafikkorten är att tillverka. Hur går det då för MSi:s nya Geforce RTX 4070 Ti Gaming X Trio, håller den sig mot dess föregångare i RTX 30-serien? Dags att värma upp chassit med ett högpresterande grafikkort som siktar mot stjärnorna, men som kanske knappt ens når månen…


Förord

Värt att poängtera är att läget på GPU marknaden är tuff. Priser är på en ny nivå (likt det beskrivet i ingressen), och är ärligt talat under all kritik. Men för att göra denna recension mer rättvis behöver vi utgå från hur verkligheten faktiskt ser ut i skrivande stund. På en marknad där standardpriser höjts, kan vi enbart utgå från hur väl detta kort presterar kontra hur priser ser ut hos andra kort på marknaden – och framförallt se hur de prismässigt liknande korten (men äldre) presterar. Därför kommer detta 4070 Ti enbart jämföras med dagsaktuella priser hos andra grafikkort – från föregående generation från Nvidia. Dels är det på grund av att vi enbart har tillgång till RTX 3070 8 GB och RTX 3080 12GB, men också för att det är dessa kort som Nvidia och i detta fall MSi, vill överta tronen ifrån med detta RTX 4070 Ti grafikkort.

Metodik och idé

Metodiken kommer vara följande; först rena jämförelser mot senaste 30-serien från Nvidia samt en jämförelse utifrån två processorserier. Intel i9-13900K för att visa rå prestanda, men även Intels i5-12600 som representerar en nyare men samtidigt betydligt mer budgetorienterad processor. Poängen med detta är att dels ge en mer representativ bild av hur RTX 4070 Ti presterar på en äldre/lägre nivå av processor – och sedan jämföra den med en i skrivande stund ’top-of-the-line’ processor. Samtliga tester görs i 1080p, 1440p och 2160p (med senaste grafikkortsdrivrutinerna per 2023-02-12). Redan nu kan vi nämna att RTX 4070 Ti kommer bli CPU bundet (tänk processorflaskhals) i merparten av 1080p och likaså i vissa fall av 1440p, vilket än en gång vittnar om dess råa prestanda. Vi har även sett några titlar som visar upp märkligt beteende, som antingen kommer sig av dålig optimering sett till spelen, eller drivrutiner för det nya grafikkortet – men mer om det längre ner i texten.

Det viktiga i fallet med RTX 4070 Ti är hur den står sig mot föregående toppkort (RTX 3080 12GB) då de liknar varandra väldigt mycket i pris (i skrivande stund) – men med skillnaden att 4070 Ti kommer med några (potentiella) ’quality-of-life’ saker såsom lägre energiförbrukning och fler tekniker under skalet exempelvis DLSS 3.0.


CPU bundet scenario (CPU flaskhals) på fem röda

Alla processorer har ett tak för hur många antal instruktioner de kan göra. Ju bättre processor, desto fler instruktioner kan skickas ut. I spelsammanhang spelar dock oftast grafikkortet mer roll – och då det i sig konstant skickar instruktioner till processorn att tolka och behandla kan det bli en flaskhals om mängden instruktioner från grafikkort helt enkelt överskrider vad processorn hinner med.

Har du t.ex. en äldre/svagare processor än grafikkort, kan det alltså ske att processorn inte kan hålla jämna steg med grafikkortet, och därför kan inte grafikkortet nå sin fulla potential.

CPU bundna situationer är dock naturligt – och likaså GPU bundna sådana, då varken en processor eller ett grafikkort är oändligt presterande. Det kommer alltså alltid finnas en flaskhals någonstans. Därför handlar det oftast om att hitta två likvärda produkter för att få de att utnyttja varandra på det mest optimala sättet.

Snabb överblick och specifikationer

För detta grafikkortstest, kommer ni ta del av benchmarktester från elva varierade relativt nya spel. Jämförelser de emellan – samt en genomgång av hur pris kontra prestanda ser ut. Och för detta så har följande testsystem använts:

System 1:

Intel Core i5-12600 @ 4.8Ghz (Maxboost)
Corsair Vengeance 32GB @5200 RAM
ROG Strix B660-I gaming Wifi
Operativsystem: Windows 11 Home 64-Bit 22H2
Grafikkortsdrivrutiner: Nvidia Drivers 528.49 (30-serien) 528.49 (40-serien)

System 2:

Intel Core i9-13900K @ 5.8Ghz (Maxboost)
Corsair Vengeance 32GB @5200 RAM
MSi MAG Z790 Carbon Wifi
Operativsystem: Windows 11 Home 64-Bit 22H2
Grafikkortsdrivrutiner: Nvidia Drivers 528.49 (30-serien) 528.49 (40-serien)


De huvudsakligen grafikkorten som använts är:

RTX Geforce 3070 8 GB, RTX Geforce 3080 12 GB och recensionsexemplaret RTX 4070 Ti 12 GB. Avsaknaden av Radeon-kort är på grund av att vi helt enkelt inte har några ur det övre high-end segmentet på AMD:s sida. Dock fungerar det väl i detta fall, då RTX 4070 Ti mer eller mindre slåss mot andra Geforce grafikkort. Märk väl att RTX 3080 kortet är den något mer presterande 12GB modellen. Därför kan det finnas en 3-5% diff mot ordinarie 10GB modellen – skulle ni ha ett sådant.

Inställningar

Samtliga tester är gjorda utan V-sync aktiverat, samt att uppskalningstekniker (DLSS, FSR etc.) ej är aktiverade. Varje spel har som lägst High eller Ultra, och mixen sinsemellan de olika spelen (sett till grafikinställningar) har valts med flit för att variera upp processen och skapa mer insikt till hur grafikkorten presterar under olika förhållanden. Som användare varierar vi ändå våra inställningar, därför kan det vara intressant att se när de pressas till både det extrema och likväl att visa hur spel är när de ligger på en mer rimlig nivå utifrån en mer ’normal’ användning. Raytracing användes ej – dels för att utgå enbart från ren rasteriseringsprestanda, men också för att ge en mer rättvis och jämförlig bild korten sinsemellan.

Som vi nämnde tidigare har vi dels i5-12600 som motsvarar en mer ”gemene man” approach. Denna dator representerar vad du kan tänkas sitta på idag, d.v.s. en mer budgeterad dator. Motpol till detta har vi även i9-13900K där vi låter grafikkortet att nå sin maxnivå med en så minimerad CPU flaskhals som möjligt (till dags dato). Dessa två plattformar kommer agera grundstomme i recensionen, vilket samtliga spel jämförs på. Jämförelser sker mellan grafikkort, men även hur mycket du kan få i upplyft genom att uppgradera även processor.


Prestanda och speltester

Återigen när det kommer till våra benchmarktester, valdes elva spel ut – alla både relativt nya, men framförallt varierade. Det finns därför några spel som är något äldre (cirka tre år gamla i skrivande stund) och mer nyutkomna sådana. Användare kommer ändå spela både äldre och nya spel så varför inte låta det representeras i spelen.

För varje spel gjordes tre omgångar av benchmarks per grafikkort. Den samlade datan kan ses nedan, och är resultatet av omgångarnas resultat i genomsnitt sett till bilduppdateringsfrekvens (FPS).

Obs! Givetvis kan grafikkorts prestanda variera från spel till spel, därför försöker vi räkna ut procentuella skillnader i den mån det går. Dock är det viktigt att poängtera att det alltid finns variationer där ute bland spelen; beroende på vilken tillverkare en utvecklare främjat eller hur väl drivrutiner optimerats. Dessa elva spel vi valt ut ska inte ses som det ”ultimata” svaret, utan mer som en antydan om var grafikkorten i fråga står. Andra spel kan alltså ge annorlunda resultat.


Anno 1800 (Ultra High – DX11)

Ser vi till utvecklingen hos RTX 4070 Ti mot föregående generation (RTX 3070, RTX 3080 12GB) är det ovanligt svagt. Visst står det sig betydligt bättre mot föregående RTX 3070 kort, om man tänker generation till generation. Men med drivrutiner/optimering för Anno 1800 som ännu inte verkar använda RTX 4070 Ti fullt ut, tappar det lite mot RTX 3080 12GB. En aspekt som kommer vara genomgående genom recensionen. Att det i sig är viktigt, är för att dessa två grafikkort på många sätt och vis innefattar samma prisbild. Det finns fördelar med DLSS 3.0 och en lägre energiförbrukning hos RTX 4070 Ti, men frågan är om det är vad potentiella köpare bryr sig om på denna nivå. I denna titel erhöll RTX 4070 Ti ovanligt dåliga resultat – där t.ex. det i 4K var nära nog 16% svagare än RTX 3080. I mångt och mycket verkar det ligga hos spelet mer, men är ändå intressant.

Ser vi till kuriosaaspekten som är i5-12600 kontra i9-13900K, blir det tydligt att grafikkortet mår bra av de extra kärnorna i låga upplösningar ( 1080p, 1440p) – och hamnar mer eller mindre på samma plats i 4K. Ett helt väntat utslag förvisso, men att det finns utrymme att växa för RTX 4070 Ti är en bra sak i sig.


Assassin´s Creed Valhalla (Ultra High)

Med Assassin´s Creed: Valhalla ser vi en tydlig utveckling. Cirka 13% mer prestanda mot RTX 3080 12GB i 1080p & 1440p och ynka 4% ökning i 4K. Det kan verka futtigt, men det är ändå en utveckling – och om grafikkortet ändå lägger sig på samma prislapp som ett nytt RTX 3080 12GB kan det ändå vara värt att hålla i åtanke.

I jämförelsen mellan i5-12600 och i9-13900K fortsätter den uppenbara skillnaden mest i den lägsta upplösningen. Väntat utslag i ett spel som i regel är mer optimerat för Radeon grafikkort.


Cyberpunk 2077 (Ultra) )

Cyberpunks resultat överraskar ganska rejält, då vi ser att RTX 3080 12GB mer eller mindre ligger ’on-par’ med RTX 4070 Ti i de högre upplösningarna. Men drar ifrån på vår huvudrigg (i9-13900K) med cirka 8%. Medan det däremot ligger 8% efter RTX 3080 12GB i 4K. Synnerligen ovanligt. Nu tangerar dessa resultat felmarginalsområdet för ’benchmark’-tester, men ändå värt att hålla koll på. RTX 4070 Ti presterar bra siffror överlag, även om vi gärna sett större utveckling här.

I jämförelsen mellan i5-12600 och i9-13900K ser vi enbart utveckling i 1080p. Inget spännande att rapportera där alltså.


Far Cry 6 (High)

De spretiga siffrorna fortsätter med Far Cry 6, där RTX 4070 Ti presterar runt ynka 3% mer än RTX 3080 12GB. Något som i sig hamnar i felmarginalsområde. Om vi jämför med RTX 3070 är det en tydlig utveckling i 1440p och 4K däremot. Men då prisbilden för RTX 4070 Ti ökat så pass mycket, gör att jämförelser med RTX 3070 snarare måste läggas åt sidan. För i jämförelse med det prismässigt liknande RTX 3080 står det med liknande resultat. Inga hissnande siffror med andra ord – även om det kan ses som en utveckling för ett grafikkort i 70-serien.

I jämförelsen mellan i5-12600 och i9-13900K ser vi däremot en enorm utveckling i de lägre upplösningarna (1080p/1440p) på nästan 60%. Något som visar på hur mycket prestanda som lämnas på bordet om du använder detta grafikkort på en äldre dator.


Forza Horizon 5 (Ultra)

När det kommer till Forza Horizon 5 Ser vi störst utveckling i de högre upplösningarna. RTX 4070 Ti levererar ändå över 100 FPS i 4K vilket är fantastiskt – men å andra sidan är RTX 3080 12GB inte långt ifrån i samma upplösning. I både 1440p och 4K leder RTX 4070 Ti med cirka 9%, vilket tangerar felmarginalsområdet, men står ändå ut tillräckligt för att känna sägas vara en tydlig ledning.

Ser vi istället på jämförelsen mellan de två processorerna i botten, är det 4K resultatet som står ut som udda. Av någon anledning tappar den nyare 13900K mot den äldre plattformen – om än med lite. Den nyare processorn lättar på flaskhalsen i lägre upplösningar, och presterar därför naturligtvis bättre där.


Marvel´s Guardians of the Galaxy (Ultra)

Nu kommer vi till ett av våra testers mer märkliga resultat i Guardians of the Galaxy. Här är RTX 4070 Ti cirka 8% sämre i prestanda i 1080p – vilket i sig inte är mycket, men ändå ett udda resultat. Tanken med RTX 4070 Ti är att det ska vara i höjd med RTX 3090 eller rentav RTX 3090 Ti, så att den slås av 3080-kortet i lägre upplösning kan vara olika anledningar. Det kan vara att drivrutiner är bättre optimerade för spelet i allmänhet för det äldre kortet (även om de märkligt nog delar drivrutiner). Eller att spelet i sig bara är bättre optimerat för det något äldre grafikkortet. Likaså har vi 1440p resultatet där RTX 3080 återigen är och sniffar RTX 4070 Ti i hälarna. I 4K leder RTX 4070 Ti – men det är definitivt inom felmarginalsområde här – med ynka 2,86%.

I jämförelsen mellan den äldre i5-12600 och i9-13900K, ges det ett stort sving i prestanda i de två lägre upplösningarna. Att 1440p faktiskt får ett så pass högt hopp i prestanda är intressant – medan de är likadana i 4K, då grafikkortet blir GPU bundet där.


Shadow of the Tomb Raider (Highest)

Äldre spel har givetvis sin plats även de, och här visar RTX 4070 Ti ett betydligt tydligare uppsving i prestanda. 12% mer prestanda i 1080p, 29% i 1440p och 20% i 4K gentemot RTX 3080 12GB. Onekligen mår spelet bra med 4070 Ti och visar att det minsann kan ge en mer tydlig skjuts framåt när det så önskar.

Likaså är det en riktigt stor skjuts framåt i jämförelserna mellan de två processorerna – där i9-13900K verkligen ger valuta för pengarna om du spelar i 1080p eller 1440p.


The Riftbreaker (GPU test) – (High – DirectX 11)

The Riftbreaker har blivit ett favoritspel att testa, då det oftast visar galna ’framerates’ och verkligen separerar grafikkort från varandra. Problemet med spel som presterar så här bra är att den procentuella skillnaden blir väldigt liten – i alla fall i kontrasten mellan de tre grafikkorten. Med ett så svalt uppsving på mellan 3,5% upp till 6,3% i de olika upplösningarna, hamnar det i slutänden även här i felmarginalsområde. Det är dock imponerande siffror som visas upp – även om RTX 4070 Ti ärligt talat skulle mått bra av att separerat sig ännu mer från RTX 3080 12GB.

I processorjämförelsen är det oväntat nog 1080p som visar störst uppsving. De två övriga upplösningarna är mer eller mindre likartade.


Tom Clancy´s Rainbow Six Extraction (Ultra)

Rainbow Six Extraction visar ett tydligt uppsving i de längre upplösningarna, men inom felmarginal i 4K. Med andra ord ligger RTX 3080 12GB och RTX 4070 Ti på samma nivå i den högsta upplösningen; något som ärligt talat gör oss något besvikna. Detta nyare spel brukar ge tydlig utveckling i jämförelse mellan olika grafikkort, men här får vi lite svar på tal att RTX 4070 Ti inte riktigt gör mycket nytt för sin prisklass.

Likaså ser vi likartade siffror mellan de två processorerna. Det kan mycket väl röra sig om att vi nått taket för vad spelet klarar av med grafikkortet – eller rentav att spelet inte optimerats till fullo ännu. Men synnerligen bisarrt ändå.


Tom Clancy´s The Division 2 (High)

Märkligheterna fortsätter i ytterligare ett Tom Clancy spel. I detta fall drar RTX 4070 Ti tydligt ifrån i de högre upplösningarna, men haltar i 1080p (i alla fall i jämförelse med RTX 3080 12GB). Den största skillnaden ses i 4K där RTX 4070 Ti drar ifrån med 12%.

Över på processorjämförelserna är spelet någorlunda likartat i alla upplösningar – även om det är i 1080p och 1440p det finns lite skillnader.


Watch Dogs Legion (Very High)

Det nyare Watch Dogs spelet mår bra i de högre upplösningarna, och ger mellan 11,5% till 14,5% utökning i prestanda gentemot RTX 3080 12GB. Spelet i sig är ett relativt krävande spel ändå, vilket gör det roligt att se RTX 4070 Ti dra ifrån lite.

Likaså ser vi stora vinningar i den mer högpresterande i9-13900K gentemot den äldre processorn – som vanligt i 1080p och 1440p. Medan de är jämbördiga i 4K då det utnyttjar grafikkortet till fullo. Med andra ord kan du få en ordentlig utökning i prestanda om du exempelvis är en 1440p spelare, och tänker att du vill ha ett grafikkort som kan ge mer prestanda om du uppgraderar processor längre fram.


DLSS 3.0 Frame Generation

Med en ny generation grafikkort från Nvidia har nu en ny DLSS teknik introducerats. Nåja, det är i ärlighetens namn inte så mycket en uppskalningsteknik som det är en frame-inskjutande lösning. Vad DLSS 3.0 gör om man förenklar det – är att det med hjälp av AI skapar en frame mellan två befintliga. På detta sätt kan du få högre framerate – även om den är artificiell egentligen.

Det finns givetvis mängder med tekniska detaljer kring hur detta fungerar, men då det är lite av en vetenskap låter jag det vara osagt. Men i korthet är det vad det låter som i namnet ”frame generation”. AI:n genererar en egengjord frame, och placerar den mellan två riktiga som ditt grafikkort sänder ut. Detta innebär att du kan få mycket högre FPS nivåer, men också att skärmsynkning (G-Sync, Freesync exempelvis) inte fungerar lika bra. Men då de inskjutna bildrutorna är något som inte känns av från bildskärmar sett, kommer vissa tydliga nackdelar. 

Här är tre nackdelar som kan vara tydliga – och är därför viktiga för potentiella köpare att tänka på:

  1. Screentearing
    Att detta sker är inte ovanligt för många grafikkort rent generellt. Men att det inte på ett bra sätt kan fixas med DLSS 3.0 är ett minus. Ja, du kan låsa grafikkortet med V-sync men det ökar bara nästa nackdel med tekniken. Nämligen…
  2. Överdriven latens
    Då varje bildruta som skjuts in är något som artificiellt tas fram – innebär det att merparten bildrutor (frames) inte är påverkbara på samma sätt som en riktig sådan. Från det att du trycker på musknappen eller rör på tumspaken på handkontrollen ska denna rörelse aktiveras och visas på skärmen. Med dessa inskjutna bildrutor blir det påtagligt segare. Tack och lov motverkas detta av Nvidias teknik; Reflex – men är ändå något att ha i åtanke.
  3. Artefakter i bilden
    Slutligen kan det påverka din upplevelse av spelet. I vårt fall märktes det mer ju lägre FPS du når. Ju lägre FPS, ju längre visas (om än i millisekunder) dessa inskjutna bildrutor och då de är artificiellt framtagna, kan deras artefakter vara tydligare. Det kan vara gränssnitt som inte återskapats korrekt, snabba områden som AI:n inte kunnat replikera alls – eller bara ovan latens/lagg.

Sedan vi testade RTX 4090 från MSi, har denna teknik mognat en del, och dessutom släppts till fler spel. Senast sågs den i Hogwarts Legacy, och var där till oväntat stor hjälp. Ju längre vi kommer in i 40-seriens generation, desto fler spel drar nytta av DLSS 3.0 Frame Generation, och kan således bli ytterligare ett skäl för köp. Ovan punkter är fortfarande aktuella i spel att hålla utkik efter – och vara med i beräkningarna innan ett eventuellt köp. Men redan nu har vi märkt att flertalet spel minimerat antalet artefakter oväntat mycket – vilket gör det till ett alltmer värdefullt tillskott. I alla fall om du huvudsakligen spelar singelspel (då latensen kommer vara ett problem för multiplayerspel).


Ström/Nätaggregat!

Sett till strömförsörjning står MSi:s RTX 4070 Ti Gaming X Trio ut extra mycket då den ”enbart” har två sammanlöpande strömkablar att fästa på den strömadapter som medföljer. Skulle ni däremot ha ett PCIe 5.0/ATX 3.0 nätaggregat tillhanda, ja då behöver ni inte använda denna adapter – exempelvis NZXT:s C1200 GOLD eller MSi:s MEG AI1300P PCIE5. I skrivande stund finns det dock inte alls många sådana nätaggregat på den svenska marknaden, så se till att ha ett ordentligt och pålitligt tillgängligt i datorn om ni känner att denna är aktuell även om RTX 4070 Ti modellen är snällare än exempelvis RTX 4090 kortet vi testade senast.

För detta grafikkort rekommenderas ett 700 W nätaggregat vilket i sig inte är allt för farligt. Lägg därtill att detta korts rekommendation är 50W lägre än RTX 3080 12Gb, och vad som kristalliseras är att energiförbrukningen är mer återhållsamt. Så till den grad att vi märkte av 10-15% mindre strömförsörjning mellan RTX 3080 och RTX 4070 Ti men med liknande resultat i våra ’benchmarks’. Vad det innebär i det långa loppet är att om du som spelare bryr dig om din energiförbrukning men vill ha RTX 3080-lik (eller bättre) prestanda… ja då kan detta kort vara något för dig.

Utifrån prestanda enbart…

MSi:s Geforce RTX 4070 Ti Gaming X Trio är svår att på riktigt låsa ner, sett till var den hör hemma. Kortet ger givetvis bra prestanda för vem som helst, men det stora problemet är konkurrensen inom Nvidia själva. RTX 3080 12GB är och nosar många gånger i samma prestanda, och kostar lika mycket i skrivande stund (beroende på vilka modeller du kollar mellan). RTX 4070 Ti:s prestanda gör den till mer av ett 1440p grafikkort än ett 4K – medan det är överstarkt för 1080p. Det är märkligt egentligen, prestandan och priset hos RTX 4090 är medvetet galet. Det grafikkortet är för en väldigt specifik publik, och den publiken slänger pengar på problemet – oavsett summa.

Men i detta segment, där prestandan hos RTX 4070 Ti totalt i snitt är 5-15% snabbare än förra generationens RTX 3080 12GB, gör att det känns svårt att hitta en tydlig rekommendation. Onekligen kommer du kunna spela dina spel bra, men utvecklingen är så liten att frågan snarare blir; ska du ens uppgradera om du får så liten förbättring?

Grafikkortets prestanda riktar sig mot 1440p spelare främst, och där är svaret enkelt; om du ska uppgradera och vill utnyttja 40-seriens nya tekniker och dessutom få en lägre genomsnittlig energiförbrukning – då kan RTX 4070 Ti definitivt vara något för dig. Men

Utifrån prissättning enbart…

Prisbilden är samtidigt oerhört svår att förbise. Vi kommer lista nedan från Pricerunner de senaste – och billigaste RTX 3070/3080 grafikkorten samt detta från MSi, så får ni själva en uppfattning. Sanningen är att i detta nu, är RTX 4070 Ti ett likvärdigt grafikkort sett till pris som föregående RTX 3080 – men utvecklingen i prestanda är för liten enligt oss. Vi hade gärna sett ett uppsving på minst 20-30% för att det ska kännas värt det. I alla fall om du sitter på ett RTX 30-kort idag.

Om du har en äldre generation av grafikkort, och ändå vill spendera strax över 10 000 kronor, ja då är det givet att du tar RTX 4070 Ti… eller avvaktar tills Nvidia utannonserar sina 4060 kort. För prissvinget som Nvidia lett oss till är verkligen något som kan komma att bita de i svansen. Särskilt i de serier där de tidigare varit betydligt mer konkurrenskraftiga.

Givetvis finns AMD här och är riktigt bra på att konkurrera, och i rå rastereringsprestanda ska exempelvis RX 6800 XT vara ett riktigt bra val – även om vi dessvärre inte har någon statistik på det ännu. Men att hålla koll på prisintervallen 8 000 – 11 000 kronor är nödvändig, för det är en så stor investering, att ett uppsving i prestanda är något de flesta definitivt vill se. Inte som hos detta RTX 4070 Ti, som i sig inte är ett dåligt grafikkort, men bara tråkigt sett till den lilla utveckling vi sett.

Avslutande ord…

Om du är en 1440p spelare, vill hålla mer på energiförbrukning och utnyttja DLSS 3.0 då kan RTX 4070 Ti vara värt att hålla koll på. Det är dock tufft på dagens marknad då Nvidia konkurrerar med sig själva, och Om exempelvis RTX 3080 kan hittas för ett billigare pris, då är det fortfarande ett alldeles för självklart köp istället för detta. Prestationen hos RTX 4070 Ti finns där, så du kommer vara nöjd, men chansen att du tappar suget på grund av den lilla utvecklingen som kan ses i prestanda parat med en högre prisbilden än vanliga 70 Ti-kort, gör att vi håller oss återhållsamma med eventuella utmärkelser. Hade detta grafikkort varit i 7 000 – 8 000 kronors klassen däremot, då hade det varit en helt annan femma!


Specifikation
MODELLNAMN GeForce RTX™ 4070 Ti GAMING X TRIO 12G
GRAPHICS PROCESSING UNIT NVIDIA® GeForce RTX™ 4070 Ti
GRÄNSSNITT PCI Express® Gen 4
CORE KLOCKOR Extrem prestanda: 2760 MHz (MSI Center) Boost: 2745 MHz (SPEL & TYST läge)
CUDA KÄRNOR 7680 enheter
MINNESHASTIGHET 21 Gbps
MINNE 12 GB GDDR6X
MINNESBUSS 192-bitars
PRODUKTION DisplayPort x 3 (v1.4a) HDMI™ x 1 (stöder 4K@120Hz HDR, 8K@60Hz HDR och Variable Refresh Rate som specificeras i HDMI™ 2.1a)
HDCP-STÖD Y
ENERGIFÖRBRUKNING 285 W
STRÖMKONTAKTER 16-stift x 1
REKOMMENDERAD PSU 700 W
KORTETS MÅTT (MM) 337 x 140 x 62 mm
VIKT (KORT/PAKET) 1594 g / 2468 g
SUPPORT FÖR DIRECTX-VERSION 12 Ultimate
OPENGL VERSIONSSTÖD 4.6
MAXIMALT ANTAL SKÄRMAR 4
G-SYNC ® -TEKNIK Y
MAXIMAL UPPLÖSNING 7680 x 4320

Recensionsex tillhandahållet av MSi. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner


FLERTALET JÄMFÖRELSER MOT RTX 4070 TI.

 
 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar