Innehållsförteckning
Mycket händer i techindustrin, med mängder av färska komponentsläpp – där b.la MSi står ut när de släpper detta mastodontmoderkort täckt till bredden av värmeavledande ytor och prestanda nog för att kunna överklocka ett 13900K till max. Allt är dock en balans, mellan vad som är rimligt i prestanda kontra vad som är rimligt sett till pris och det är där som MAG Z790 Carbon Wifi verkligen behöver fajtas. Frågan är om moderkortet kommer ut ur boxningsringen levande eller rejält blåslaget?
Känsla & Design
Det som slår en vid första anblick är att moderkortet osar lyx. En kvalitativ lyx i det att moderkortets spänningsregulatormoduler (även kallade VRMs) är inbakade i termiska dynor som i sin tur sitter under kylflänsar. Detta gäller även de hela fem (!) M.2 platser som finns tillgängliga och dess styrkrets (PCH). Du skulle lätt anta att detta skulle skapa en hafsig och plottrig ’look’, men den industriella uppsynen ackompanjeras av en stillsam MSi logga (som givetvis är RGB belyst) vilket tillsammans med helsvart design (förutom logotypen då) ger det hela en elegant vibb. Nåja, så elegant ett 6 000 kronors moderkort kan vara. Angående M.2 platserna bör det även påpekas att det medföljer EZ M.2 clips vilket innebär att man lättare kan sätta fast de i moderkortet. Dessutom har första M.2 platsen en helt verktygsfri konstruktion där man bara klickar loss den och sedan sätter i M.2 enheten. Detta innebär att du får en väldigt medgörlig upplevelse medan du ska installera dina NVMe M.2 diskar.
Lyx kan dock många gånger misstas som onödigt lulllull, men i detta fall finner jag att samtliga inslag i moderkortet fyller goda funktioner – och att de i sig är välavvägda beslut på ingenjörssidan. Bara det att den förlängda kylflänsen över I/O området (d.v.s portområdet på baksidan) har försetts med två ’heatpipes’ som leder värme bort effektivt är en sådan. All detta extra öga för detaljer, skulle som sagt lätt kunnat skapat ett moderkort övergött med bombastiska kylflänsar utan tillsynes nytta, men skapar istället ett lika effektivt som luxuöst moderkort som levererar åtminstone på det designmässiga planet.
För denna recension användes följande hårdvara parat med ovan moderkort:
- CPU: Intel i9 13900K @ 5800MHz
- RAM: Corsair Vengeance 32GB @5200 RAM
- CPU KYLARE: Noctua NH-D12L – NZXT Kraken Z73 RGB – MSi MEG CORELIQUID S360
Flertalet CPU-kylare testades för att skapa en tydligare bild för hur moderkortet anpassar sig i BIOS/UEFI vid värmeavvikelser/påfrestelser och hur lätt BIOS/UEFI automatiskt anpassas vid förändringar av hårdvara. - CHASSI: NZXT H7 Flow
Kompatibilitet & CPU Stöd
Kompabiliteten är god, i det att detta moderkort stöder 12:e såväl som den nya 13:e generationen av processorer från Intel. Särskilt 13900K står ut i det att överklockningssupport inte bara visat sig stå sig bra – utan att värmehanteringen skjuts ut smidigt med de flänsar som befinner sig på moderkortet. Givetvis finns det även en stor bäring kring vilket processorkylare ni använder, men moderkortets interna temperaturer höll sig på en normal nivå – även när vi ökade klockhastigheten sakta men säkert. Stabiliteten i processorn kom att svacka, men aldrig moderkortet som lyckades hålla sig tacksamt ljummet, i alla fall i kontrast till den 95-100 grader varma processorn.
Ser vi till annan typ av överklockning stödjer moderkortet DDR5 minnen som kan nå upp till 7600 MHz, vilket kan ge en tydlig boost särskilt i korttidsminne. Huruvida det är en enorm boost däremot återstår att se (något som förhoppningsvis kan testas ytterligare längre fram) – men en sak är säker; vill du ha ett bättre stöd för RAM minne, finner du det här utan problem.
Ser vi mer ingående på M.2 platserna, är även de imponerande då de är fem stycken och alla har stöd för PCIe 4.0 allihopa. Detta innebär att du kan fylla moderkortet med NVMe diskar som alla når uppåt 7000MB/s i läsning skulle du så önska. Nu hanteras detta inte till fullo ännu, men med en djupare användning av Microsofts DirectStorage (teknik som hjälper vid snabbinläsning av data – extra bra för spel) kan detta komma att bli otroligt viktigt längre fram. Utöver detta finns även sex 6GB SATA-portar för de som även har dessa typer av SSD/HD enheter. En makalöst stor mängd lagringsmöjligheter för de som vill ha det.
Om du dessutom använder dig av en processor med inbyggd grafikkort (finns på alla Intelprocessorer, förutom de med ’f’ i sitt modellnamn) får du HDMI 2.1 utrustat med HDR support – överfört via max 4K/60Hz. Aldrig fel att ha skulle du vara personen som faktiskt testar mycket med ditt moderkort – något som självklart till mångt och mycket är idén med detta. Detta är ett entusiastmoderkort, och bör ses som ett sådant.
Vad som ökar min entusiasm däremot är det goda stödet för dels 2.5Gps LAN, men även medföljande Bluetooth 5.3 och Wi-Fi 6E support. Samtliga av dessa ger riktigt goda möjligheter för den som vill ha sin dator mer trådlös – även om en ’gamer’ inte skulle hitta sig död i regel under de omständigheterna. Men stödet finns, och det är självklart inget dåligt i sig.
Anslutningsmöjligheter och ljudkort
Börjar vi i USB änden, går det verkligen inte att beklaga sig. På baksidan gömmer sig hela sex stycken USB 3.2 Gen2 portar och två stycken USB 3.2 Gen 1 portar. Men inte nog med det, det finns även två USB-C portar ( USB 3.2 Gen 2 och USB 3.2 Gen2x2) till där bak för de som har behov av sådana. Internt finns möjlighet att koppla ytterligare fyra USB 2.0 portar, två USB 3.2 Gen 1 portar och en USB 3.2 Gen2x2 typ-C port till fronten, vilket inte kan innebära annat än att dina anslutningsproblem är över! Just denna otroliga mängd anslutningar är tacksamma, om du är entusiast eller streamer och kräver många sådana i bruk på samma gång.
Ser vi till dess interna ljudkort står det sig tämligen bra. Den Realtek ALC4080 codec som gömmer sig därinunder bjuder på 7.1 stöd och supporterar 32-bit genom 384 kHz uppspelning via ditt chassis frontpanel. Ja, det går lugnt att säga att ljudets prestanda imponerar, även om det inte är något man tänker på under användning. MSi har dock inget dedikerat program för detta utöver Realteks ’Audio control’ mjukvara, vilket är synd då deras MSi Center i övrigt är fylligt sett till inställningar – men inget för ljudet. Nåja, man får det via Realteks egen, men ändå… hade inte skadat att få det mer samlat.
En entusiasts moderkort
Med gott om utrymme för överklockning via UEFI/BIOS och nära nog övergött med avkylningsmetoder och sköna ’features’ blir det tydligt att moderkortet är utformat för en specifik publik. Bara det faktum att du har fysiska knappar på baksidan av moderkortet, där du kan flasha bios, rensa CMOS eller ändra RGB ljus via en så kallad ’Smart Button’ (denna har fler funktioner än så, men det är en av dessa) gör att användarvänlighet paras med high-end funktionalitet på ett underbart sätt. Kortet är dock till för de användare som vill testa sig fram och vill ha möjligheten att på ett mer detaljerat plan kunna styra aspekter av moderkortet som många andra inte bryr sig om. Förvisso har dessa aspekter förenklats – oavsett om det är överklockning eller aktivering av DDR5 minnesöverklockning – genom en enkel knapptryckning, men det är å andra sidan inte alla som beger sig in i UEFI/BIOS.
Inte nog med detta, är du av den frågvisa typen, lär du vilja veta vad som sker med moderkortet – och systemet på det stora hela. Detta kan du avhjälpa med moderkortets Debug Code LED skärm som hittas längst upp till höger. Denna lilla skärm visar en mängd olika siffror och bokstäver, som lätt kan dechiffreras i moderkortets manual. Detta måste jag säga är en otroligt genomtänkt funktion, och kan hjälpa dig som arbetar med hårdvaran bara genom att läsa av denna skärm. Bara vid en uppstart går den igenom en mängd teckenkombinationer, som alla härrör själva uppbootningen. Det påvisar att exempelvis initieringen av moderkortet är korrekt, cache hittas, RAM etc. Skulle det då mot förmodan vara något fel, kan du på ett noggrant sätt utröna vad som felar. Bara den här funktionen i sig, gör att jag rekommenderar moderkortet för hemmabyggare och hårdvaruentusiaster som gillar att meka. Fenomenalt!
Ser vi mer specifikt på prestandan under överklockning – vilket vi testade med en i9 13900K, blev det märkbart att processen var oväntat lätt. OC läget i MSi:s UEFI/BIOS kan givetvis regleras på ett mer granulärt sätt, men vill du bara göra det enkelt för dig, kan du välja mellan tre profiler – där exempelvis Turbo lägen kan nås som bumpar upp systemet på en gång. Dessa fördefinierade lägen gjorde överklockningen riktigt smidig, och ackompanjeras av ett djupt gränssnitt som lär göra även den mest kräsne överklockaren glad!
Vad säger man då om priset på strax norr om 6 000 kronor? Jo, detta är ett entusiastmoderkort, där skyddet av VRMs och PCH området inte bara känns som något plojmässigt – utan det upplevs kvalitativt och är något som kommer få moderkortet att överleva länge. Att du kan kräma ur det mesta ur din i9 13900K och samtidigt få mängder av anslutningsmöjligheter (sett till USB, WiFi och PCIe 5.0 slot via PCI-e platsen) gör att det inte finns mycket att klaga på. Det du betalar för är funktioner gjorda för en mer avancerad användare – och är du en sådan kommer du älska detta moderkort! Priset till trots!
CHIPSET | INTEL Z790 |
---|---|
CPU STÖD | Stöder 12:e/13:e generationens Intel® Core™-processorer, Pentium® Gold och Celeron®-processorer LGA 1700 |
MINNE | 4x DDR5, maximal minneskapacitet 128 GB minnesstöd 7600+(OC)/7400 (OC)/7200(OC)/7000(OC)/6800(OC)/6600(OC)/6400(OC)/6200(OC)/ 6000(OC)/5800(OC)/5600(JEDEC)/5400(JEDEC)/5200(JEDEC)/5000(JEDEC) /4800(JEDEC) MHz Max. överklockningsfrekvens: • 1DPC 1R Maxhastighet upp till 7600+ MHz • 1DPC 2R Maxhastighet upp till 6600+ MHz • 2DPC 1R Maxhastighet upp till 6400+ MHz • 2DPC 2R Maxhastighet upp till 5600+ MHz Stöder Intel ® XMP3.0 OC |
GRAFIK OMBORD | 1x HDMI™ Stöd HDMI™ 2.1 med HDR, maximal upplösning på 4K 60Hz* *Endast tillgängligt på processorer med integrerad grafik. Grafikspecifikationerna kan variera beroende på vilken CPU som är installerad. |
EXPANSIONSSLOT | 2x PCI-E x16-plats 1x PCI-E x1-plats PCI_E1 PCIe 5.0 stöder upp till x16 (Från CPU) PCI_E2 PCIe 3.0 stöder upp till x1 (Från Chipset) PCI_E3 PCIe 4.0 stöder upp till x4 (Från Chipset) |
LAGRING | 5x M.2 kortplats M.2_1 (från CPU) stöder upp till PCIe 4.0 x4 , stöder 2280/2260 enheter M.2_2 (från CPU) stöder upp till PCIe 5.0 x4 , stöder 22110/2280/2260 enheter M.2_3 (från CPU) Chipset) stöder upp till PCIe 4.0 x4 , stöder 2280/2260 enheter M.2_4 (Från Chipset) stöder upp till PCIe 4.0 x4 , stöder 2280/2260 enheter M.2_5 (Från Chipset) stöder upp till PCIe 4.0 x4 / SATA-läge stöder 2280/2260 enheter 6x SATA 6G-port |
RAID | Stöder RAID 0, RAID 1, RAID 5 och RAID 10 för SATA-lagringsenheter Stöder RAID 0, RAID 1, RAID 5 och RAID 10 för M.2 NVMe-lagringsenheter * SATA_A1~A2 stöder inte RAID-funktion. |
USB | 4x USB 2.0 (Främre) 2x USB 3.2 Gen1 Typ A (bak) 2x USB 3.2 Gen1 Typ A (Främre) 6x USB 3.2 Gen2 Typ A (bak) 1x USB 3.2 Gen2 Typ C (bak) 1x USB 3.2 Gen2x2 Typ C (bakre ) 1x USB 3.2 Gen2x2 Typ C (framsida) |
LAN | Intel® 2,5 Gbps LAN |
TRÅDLÖS / BLUETOOTH | Intel ® Wi-Fi 6E Den trådlösa modulen är förinstallerad i M.2 (Key-E) kortplats Stöder MU-MIMO TX/RX, 2.4GHz / 5GHz / 6GHz* (160MHz) upp till 2.4Gbps Stöder 802.11 a/ b/ g/ n/ ac/ ax Stöder Bluetooth ® 5.3, FIPS, FISMA * Wi-Fi 6E 6GHz kan bero på varje lands bestämmelser och kommer att vara redo i Windows 10 build 21H1 och Windows 11. ” |
AUDIO | Realtek ® ALC4080 Codec 7.1-Channel USB High Performance Audio Stöder upp till 32-bitars/384 kHz uppspelning på frontpanelen |
INTERN I/O | 1x strömkontakt(ATX_PWR) 2x strömkontakt(CPU_PWR) 1x CPU-fläkt 1x pumpfläkt 5x systemfläkt 2x frontpanel (JFP) 1x chassiintrång (JCI) 1x främre ljud (JAUD) 1x TBT-kontakt (JTBT, stöder RTD3) 1x tuning Styrkontakt (JDASH) 2x Adresserbar V2 RGB LED-kontakt (JARGB_V2) 1x RGB LED-kontakt (JRGB) 1x TPM-stifthuvud (Support TPM 2.0) 4x USB 2.0 2x USB 3.2 Gen1 Typ A 1x USB 3.2 Gen 2×2 Typ C |
LED-FUNKTION | 1x EZ LED-kontrollomkopplare 1x 2-siffrig Debug Code LED 4x EZ Debug LED |
Recensionsex tillhandahållet av MSi. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
MSi MAG Z790 Carbon WiFi. Lägsta pris 6 866 kronor enligt Prisjakt.nu 2022-11-04.
Obs! Prisbild kan komma att ändras då denna produkt precis introducerats på svenska marknaden.