Hem RecensionerHårdvarurecensioner Fractal Design Ion Gold 850W

Fractal Design Ion Gold 850W

av Fredrik Olsson

Lågvarvsfläkt, hög effektivitet och tyst – det är ledorden för det nya Ion Gold nätaggregatet från Fractal Design. Huruvida det modulära kraftpaketet håller kvaliteten lika konsekvent som det hävdar, återstår att se!


Kablage, fläkt och hantering

Föredömligt tydlig sett till instruktioner och framförallt dess modulära kit – gör att du utan problem hanterar en installation, i fallet med Ion Gold. Att dess innanmäte har stöd för hela 105 grader Celsius, 140 mm fläkt för bästa värmehantering och ATX 2.52 kompatibilitet innebär otroligt bra hållbarhet och tillförlitlighet, vilket uppskattas enormt. Just den senare 2.52 versionen handlar om nätaggregatets varaktighet i hur den bibehåller en stabil ’output’ av energi och är viktig sett till kvaliteten i hur elektriciteten varierar – och hanterar snabba kortare lågpunkter i tillförseln. Med andra ord en ordentlig ’boost’ i tillförlitlighet, oavsett hur elektricitetens tillförsel varierar. Något som ytterligare stärks av de 100 000 timmars livslängd som Fractal Design hävdar för nätaggregatet.

På det stora hela är det en välmodulerad pjäs vars kablage räcker och blir över för alla moderna såväl äldre system ute i hemmen.

Certifiering/effektivitet och strömförsörjning

Sett till standarden som Ion Gold följer, finns svaret redan i dess namn. Med 80 Plus Gold, klarar detta specifika nätaggregat en standby effektivitet på <0.45W @ 230 VAC, 45mA styrka på +5Vsb – vilket för oinsatta förenklat innebär ett ekologiskt tänk, där standby läget är under 0.5W i elkonsumtion, vilket är riktigt bra. Lägg därtill att själva standarden Gold även innebär en väldigt tillförlitlig elproduktion – som framförallt är väldigt konsekvent.

Ion Gold kommer för övrigt i ett antal Watt-antal – från 550 till 850W, vilket innebär att du som konsument dels kan hitta en nivå som passar ditt datorsystem, men även kan hitta ett pris som passar dig minst lika väl.

Mina avslutande tankar

Ion Gold är en serie nätaggregat som kommer serva dig som användare extremt väl även om jag skulle uppskatta ett low-RPM läge, för att ytterligare skära ner på ljudnivån – även om den i dess grundutförande definitivt är minimalt redan. Inte heller finns några RGB möjligheter, som i exempelvis ROG Thor:s fall, men det är å andra sidan tämligen onödigt för denna typ av produkt kan jag känna. Ser man till priset dessutom, som börjar runt 900 kronor för 550W och går till 1 200 kronor för 850W får man mycket för pengarna. Så till den grad att det inte annat än går att rekommendera detta nätaggregat för alla typer av användare. Tillförlitligt, låg värme och effektivt som bara den… vad mer kan man vilja ha i ett nätaggregat?


Specifikation
Allmänt
Typ av enhet Nätaggregat – intern
Specifikationer ATX12V 2.52/ EPS12V 2.92
PSU-formfaktor ATX
Färg Svart
Lokalisering Europa
EAN 7340172702801
MPN FD-P-IA2G-850-EU
Nätdel
Inspänning AC 100-240 V
Erforderlig frekvens 50 – 60 Hz
Kontaktdetaljer för uteffekt 1 x ström, 24-pin ATX
2 x ström 8-stifts EPS12V med avtagbar sektion på 4-stifts ATX12V
6 x 8-stifts PCI Express-ström med avtagbar sektion på 2 stift
8 x 15-stifts seriell ATA-ström
3 x 4 pin intern effekt
Utspänning +3.3, +5, ±12 V
Effektkapacitet 850 Watt
Utmatningsström +3.3V – 22 A
+5V – 22 A
+12V – 70.8 A
-12V – 0.3 A
+5VSB – 3 A
Modulär kabelhantering Ja
80 PLUS-certifiering 80 PLUS Gold
Diverse
Inkluderade tillbehör Skruvar, kabelband
MTBF (genomsnittstid mellan fel) 100,000 timmar
Kylsystem 140 mm fläkt
Egenskaper Överhettningsskydd, överspänningsskydd, överspänningsskydd, överströmskydd, underspänningsskydd, kortslutningsskydd, DC-DC-teknik, helt modulär
Standarder som följs TUV, BSMI, CB, CCC, FCC, RoHS, KCC, WEEE, cTUVus, EAC, ErP 2013, RCM
Tillverkarens garanti
Service och support Begränsad garanti – 7 år

Recensionsex tillhandahållet av Fractal Design. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar