ASUS Strix Soar är ytterligare en del i den familj av gaming inriktade ljudkort som ASUS levererat. Men frågan är om ett internt ljudkort fortfarande är relevant i dagens läge, när de flesta kör med externa ljudkort. Vi tar därför oss an kortet ögonabums!
Utseende & Känsla
Till att börja med så är det värt att poängtera utseendet på detta PCI-express ljudkort. Som del av Strix serien, så har den fått uggle liknande drag, och lyser upp fint när den väl pluggats in i din dator. Självklart är detta ett internt ljudkort, så att gå efter utseende är både orelevant såväl som ganska ointressant. Men jag tycker ändå att Asus ska få en liten stjärna i kanten, för att åtminstone tänka på detta, oavsett hur nödvändigt det är. Det faller åtminstone bra in med helheten för denna serie av produkter.
Installation & Anslutningsmöjligheter
Installationsmässigt, så är det bara att trycka i den i en ledig PCI-express plats, och starta upp datorn. Drivrutiner följer förvisso med, men hittas tack och lov ändå snabbt i Windows uppstart.
I mitt fall så var det problem med att kortet inte hittades först. Detta på grund av konflikt i PCI-bryggan. Något som var enkelt för mig att åtgärda, men som skapar frågan ”- Hur agerar en mer ovan datoranvändare om detta fel uppstår?”. Jag tror att det borde följt med en betydligt mer detaljerad manual, som tar upp eventuella fel vid installationen. För även om det rent generellt inte bör uppstå ett sånt fel som jag fick, så kan det vara en riktig bromskloss om man är ovan och inte vet hur man ska göra. Därför så kan bättre manual vara ett plus i framtiden.
Programvaru mässigt så har man Sonic Studio att hantera hårdvaran med. Däri kan du reglera equalizern efter behag, välja från olika förinstallerade lägen (Musik, film, spel m.m), och även starta virtual surround. Ett surround ljud som är klart och krispigt i spelmiljöer du besöker.
Det finns även ytterligare inställningsmöjligheter; såsom att starta ”reverb”, för att skapa en mer fyllig känsla, som är extra skön att ha i gång när man tittar på film. Men även så kan du ändra i fem olika staplar för t.ex. mikrofon ingången. Här kan du ändra ”noise gate” och ”perfect voice” som tar ut brus och ökar klarheten i din röst. Men även ”bas boost” som ökar basgången i t.ex. spel. Riktigt maffigt om man drar på, även om det finns en gräns innan basen toppar, på cirka 70-80 procent. Sedan har du även ”voice clarity” som ökar klarheten i röster i t.ex. spel och filmer. Och slutligen en ”compressor” som agerar som en måttstock för att lägga en specifik nivå på ljudbilden. Med denna kan du alltså välja en specifik ljudnivå som anpassar all ljudbild du hör. På så sätt blir det en betydligt jämnare upplevelse än att du t.ex. hör explosioner i spel mycket högre än exempelvis bakgrundmusik.
Funktioner & Ljudkvalitet
Ljudkortet har en teknologi som ska ge brusisolation. Och med det menar de att yttre faktorer som strömkällor till exempel, inte ska komma in och skapa störningar i din ljudbild. Något som har varit betydligt vanligare på inbyggda ljudkort då de delar stomme med moderkortet. Men i detta fall så slipper vi det, då inte bara själva ljudkortet är externt (och således kommer ifrån moderkortet), men också att med denna teknik ytterligare ska förebygga mot störningar i ljudbilden.
Detta kort levererar även en förnämlig prestanda, om man ser till impedansen. De klarar upp till 600 Ohm, som tillsammans med den inbyggda DAC:en ESS SABRE9006A Premier 8 Channel Audio (Digital-analog omvandlare), levererar en riktigt stark best för alla audiofiler där ute. Och med en sample rate som går ända upp till 192kHz genom 16/24-bit så har du verkligen möjligheter till en studiokvalitet om du så önskar.
Och slutligen kan du lägga till ett signalbrusförhållande (SNR) på hela 116 dB, vilket gör att du kan njuta av verkligen högupplöst ljud.
Ljudprestanda: Utsignal SNR: 116 dB, Insignal SNR: 110 dB. Ljudprocessor: C-Media USB2.0 6632AX High-Definition Sound Processor (Max. 384KHz / 24bit), DAC: ESS SABRE9006A Premier 8 Channel Audio, Samplingsfrekvenser: 44.1K/48K/88.2K/96K/176.4K/192KHz @ 16bit/24bit
Cirkapris – 900 kr
Recensionsex tillhandahållet av ASUS
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.