Innehållsförteckning
Tryck in ditt favoritheadset i Sound Blastern och skruva upp volymen – dags att se hur Creatives nya Sound Blaster X3 ter sig i konkurrensen! Det skryter ju ändå med 7.1 ljud, via USB, PreAmp funktionalitet samt att det kan använda Super X-Fi profiler. D.v.s. funktionen som fotograferar dina öron?! Ja, mycket att ta in på en gång… låt oss se om den klarar pressen!
Ambitionsnivån är hög hos Creative, då denna X3, inte bara skryter med 7.1 ljud via virtual surround i hörlurar, Dolby Digital Live eller att det trycker in hela 32-bitar över 192 kHz i vad som rent praktiskt är gjort för hemdatorer och spelande/filmtittande. Ja nog tusan har Creative tidigare övertygat oss, med exempelvis Sound Blaster G6, men med den så var det en mer slimmad enhet, som inte tog lika mycket plats.
I X3s fall så är dess slanka fyrkantiga ’look’ visserligen len för ögonen; med sin stora prominenta volymratt som lyser upp i blått – men den är ändå avsevärt större än t.ex. G6:an. Vad den här däremot klarar av är lite mer, i alla fall sett till Creatives nya tekniker. Det är just här Super X-Fi tekniken kommer in i bilden… precis som ditt ansikte och öron gör…
Liten faktaruta om Super X-FiCreatives teknik personifierar upplevelsen genom en mängd algoritmer (det är iaf. vad Creative yrkar på). Den mappar av ditt ansikte och dina öron i deras app, som sedan skapar en ljudbild som är mer exakt för dig och din anatomi. Detta för att Creative menar på att varje ljudbild är individuell, och att genom att finjustera inställningar för specifikt dina öron, så ska ljudet kunna framhävas ännu mer. |
Men tillbaks till X3…
Rent estetiskt så är den snygg, men som sagt aningen mer klumpig utifrån dess storlek. I dess design så finns tre knappar; Första knappen till vänster avser mikrofonen, dels kan du justera medlyssning vilket är jättebra, men även kan du ändra balanseringen mellan en SPDIF anslutning och Line-out (högtalare). Enkelt och intuitivt, och till och med synligt sett till vilka färger som lyser från knappen.
Andra knappen byter mellan olika lägen i EQ, förutsatt att Super X-Fi är avstängt. Dessa EQs går att ändra i Creatives programvara Sound Blaster Command. Valet är ditt helt enkelt!
Tredje knappen aktiverar Super X-Fi. Tänk dock på att ha kopplat Sound Blaster Command till din Super X-Fi profil (på mobilen), så att den överförs ordentligt.
Sen utöver detta finns möjlighet att justera chat och spel mixning; d.v.s. möjligheten att öka ljudet för tal över spelljud. Så på det stora hela så får du en stor mängd valmöjligheter, där just Super X-Fi står ut mest.
Under användning…
Det sköna med X3:an är att dess användningsområden är flera – om det så är att du vill koppla in den till ett klassiskt analogt högtalarsystem, din dator, spelkonsol (PS4 eller Switch), mobil eller rentav en AV receiver. Ja, med kontakterna på dess baksida, och de lätta och snygga valen i hur justeringar sker direkt på ljudkortet – gör att detta med all säkerhet kan passa audiofiler som är ute efter det lilla extra. Sedan att de även kan välja var de vill koppla ljudet, om det så är för lite söndagsspelande i soffan, eller filmtittande i surround via Netflix; ja valet blir ditt.
Om du är en spelare, som vill få ut det mesta, så är det dock viktigt att säga att ljudkortet aldrig är bättre än utrustningen du använder den på. Om du pluggar in ett halvdant gamingheadset, så finns det en stor risk för ljudläckage, eller att du inte når den nivå av ljudkvalitet du önskat; främst sett till mikrofoner. Tack och lov så lyckas ljudkvaliteten förstärkas över brädet, i alla fall sett till lyssnandet. Vi testade med en mängd headsets, och alla ökade tydligt i kvalitet – särskilt de som har ett stort omfång i kvalitet, t.ex. Sennheiser Game Zero. I det senare fallet, så märktes det direkt i spel hur det virtuella surroundljudet blev krispigt som tusan, och mikrofonen blev tydligare.
Tack och lov kan du ställa in mängder med inställningar i programvaran ”Sound Blaster Command” – men trots det så är en gemensam nämnare, mikrofonvolym. Utan ”microphone boost” eller annan EQ igång, så var samtliga mikrofoner för låga. Och med dessa funktioner aktiverade, så var det istället för högt. Det gick tack och lov att även välja EQ för mikrofonen, vilket gjorde att den kunde förstärkas ytterligare, när ”microphone boost” var avstängt. Oavsett så är det tydligt att mikrofonvolym är något som X3 har svårt att få till perfekt.
I övrigt finns inte mycket att klaga på; den plastiga konstruktionen känns kanske inte superhållbar, men å andra sidan, den är tänkt att vara stilla. Men ljudet ur dina lurar kommer definitivt bli bättre, och har du ett bra par lurar så kan du verkligen få en enorm skillnad. Man kan även klaga lite på Super X-fi, som ärligt talat känns lite väl gimmickartat. Visst blir det en skillnad när du aktiverar den… men är det bättre än någon av de EQs som finns tillgängliga.. jadu det är ärligt talat svårt att svara på.
Jag hade gärna sett att den haft stöd för 6.3 mm kontakt, så man kunnat koppla in instrument, eller lättare dynamiska mikrofoner. Särskilt då priset letar sig upp en bit över tusenlappen – och dagens Streamers/Youtubers, lika lätt kan skaffa en regelrätt PreAmp än denna.
Med det sagt, så är detta primärt för lyssnande och gaming, och där kommer den serva sina användare väl, även om jag gärna sett lite mer valmöjligheter sett till kontakter för mikrofoner. Men man kan inte få allt här i världen.
Slutligen, så bör det sägas att X3 inte finns i allt för många butiker i Sverige i nuläget. Enligt Creatives hemsida så ligger deras pris på cirka €125 , och i de få affärer som har den på prisjakt, så ligger den mellan 1135 till 2062 kronor; vilket är en himla stor bredd i pris. Så det kan vara värt att avvakta för att se detta externa ljudkort bli mer vanligt på den svenska marknaden innan ett köp – alternativt köpa via Creatives hemsida, om ni hellre tar det direkt. De erbjuder gratis frakt, men att det då kan ta extra lång tid, men det finns även 1 till 5 dagars skeppning för 5 euro. Oavsett vart ni tar det ifrån kan det vara värt att ha is i magen lite.
SPECIFIKATIONER
-
Vikt
- 330 g
-
Mått
- 129 mm x 129 mm x 40,6 mm
-
Dynamic Range (DNR)
- 115 dB
-
Anslutningsalternativ
- 1 x TOSLINK optisk utgång, 1 x ⅛ ″ Fram-ut, 1 x ⅛ ″ Line-in jack, 1 x ⅛ ″ Bakåt, 1 x ⅛ ″ Center / Sub Out, 1 x 1/8 ″ Hörlurar / headsetuttag, 1 x 1/8 ″ Ext. Mic-in-jack, 1 x ⅛ ″ Sidoutgång, 1 x USB Type-C-port för PC / Mac
-
Hörlurar Amp
- Understöd för hörlurar: 32–600Ω, låg förstärkning: 32–149Ω (1,2V RMS @ 32Ω, 1,5V RMS @ 150Ω), Hög vinst: 150–600Ω (2,3V RMS @ 150Ω, 2,9V RMS @ 600Ω)
-
Ljudteknik
- Crystal
-
Operativsystem som stöds
- Windows® 7, Windows® 10, Windows® 8.1
-
DAC
- Dynamiskt intervall (stereo): 115 dB, THD + N (stereo): 0,0004%
-
ADC
- Dynamiskt intervall: 104 dB, THD + N: 0,0017%
-
Kraft
- USB-C, USB-buss driven
Creative Sound Blaster X3. Lägsta pris €124.99 enligt Creative – på Prisjakt.nu mellan 1135-2062 kr – 2020-02-25.
Recensionsex tillhandahållet av Creative.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.