När Cooler Master teamet utannonserade en nyversion av AIO lösningen ML240L, så blev vi givetvis intresserade. Hur utvecklar man en redan existerande modell till att bli bättre, och vad skiljer de åt. Dags att skruva upp temperaturen och se vad den går för!
När vi recenserade Masterliquid ML240L under Augusti 2019, så var det klart att Cooler Master hade en bra produkt i sin mer kostnadssnåla prisklass. Den hanterade såväl värme som ljudnivå inom rimliga gränser, och var precis vad man förväntade sig för en produkt i sin prisklass (ca 750 kr). När nu version 2 av samma AIO lösning (vattenkylning för processor) kommer ut, så finns det några detaljer att hålla sig på innan vi kommer till själva prestandan.
Den fundamentala skillnaden är pumpen, som denna gång ökat kapaciteten för vätska, samt fått en bättre ljudhantering. D.v.s. den kan skicka runt vattnet både snabbare, effektivare och samtidigt hålla en bra ljudnivå. Sedan att själva kylflänsen, försetts med större yta, där värme lättare skingras, ja det hjälper det hela ganska rejält. Allt i en smidig helhetslösning, för bara runt 809 kronor (listpris).
Under våra tester, så fann vi att systemet kunde hålla det rejält kallt under både ’idle’ och under hög belastning. Luftflödet och ljudvolymen i all ära – de har fått sig en nypa förändring åt det bättre – men det är ändå under absolut ansträngning som alla vattenkylda system kommer in i sitt esse. Så även till stor del ML240L V2, som under våra testförhållanden nådde som högst 70 grader på individuella kärnor, medan dess medelvärde var runt 64 grader. En alldeles utmärkt värmenivå i vad som är ett luftigt chassi, där luftflödet testats i en mer öppen konfiguration (öppen topppanel) och en stängd konfiguration, där vattenkylningens fläktar fått arbeta mer. Det är i den senare vi fick se tempen nå 64 grader i genomsnitt, medan en mer öppen lösning, snarare placerade värmen runt 55 grader i snitt. Det är självklart att alla sitter inte med genomskinlig topppanel, inte heller är många bekväma med högre ljudvolym som det kan medföra, men där har ni ändå testernas utslag.
Testdator:
Chassi: Fractal Design R6
CPU: Intel i9-9900K
RAM: 32 GB RAM
Grafik: Nvidia Geforce RTX 2080 Super
PSU: Fractal Design Ion+ Platinum 860W
Op. System: Windows 10
När det kommer till just ljudvolym, så är detta något som behöver adresseras. Ja, ML240L V2 har en alldeles användbar sådan, men i min smak så varvar flänsens fläktar på alldeles för mycket och jag föredrar personligen ett stängt chassi där jag kan få ner volymen. Dock betyder det i detta fall att AIO lösningen snarare får arbeta hårdare för att hålla nere temperaturen och det resulterar i en högre ljudvolym. Men för vad det är, så går det inte neka kvaliteten här – sett till dess låga pris, vilket inte är annat än adekvat.
Under tester, så provade vi även att överklocka processorn för att se huruvida V2:an bättre hanterade övervärme – vilket den klarade helt okej. Här är det viktigt att påpeka att användare givetvis behöver ha bättre koll på saker och ting om överklockning ska ske, men att nyare moderkort numera förses med inbyggda möjligheter till att överklocka med en enkel knapptryckning. I vårt fall lät vi moderkortet själv hitta stressnivån, vilket var runt 4,8-5.0 GHz, och där skötte sig V2:an bra, men inte övertygande, då spikar av värme påverkade arbetet till och med under ’idle’. Med det sagt så är detta i stor mån en finjusteringsfråga, och varierar dessutom från system till system utifrån många faktorer, så egentligen är kontentan av detta; V2:an går bra att överklocka med, men var inte beredd på allt för stora skillnader i prestanda… även om det blir viss skillnad.
Slutligen blir vi mer ytliga…
När det även kommer till denna AIO lösning, så är givetvis RGB belysningen en integrerad del av det hela. Dess fläktar lyser upp bra, och så även toppen av pumpen (över processorn), och har man ett chassi med glaspanel, så skadar det inte att leka runt i Cooler Masters programvara Masterplus, där du kan ställa in olika effekter och ljusstyrka. Ja, detta med RGB är inte allas kopp av te, men för de som det spelar roll för så kommer Masterplus förse de med verktygen att ändra färger bäst de vill. Under tiden för arbetet med ML240L V2 fungerade dock inte Masterplus till fullo, då detta nya kort helt enkelt inte implementerats ännu i programvaran. En mjukvaruuppdatering är på väg och bör vid tiden för denna recension finnas tillgänglig – och framförallt vid lanseringen av kylningslösningen den 21 Maj.
Så för att summera, så är helhetsintrycket att Cooler Master än en gång visar att vattenkylningslösningar inte bara behöver vara något för de mer insatta, utan för alla användare – erfarna som nybörjare. Det är också just där styrkan hos V2 kommer in i bild. Detta är verkligen ett fantastiskt första-steg in i vattenkylningens förlovade land – inte bara sett till det överkomliga priset, men framförallt i vad du faktiskt får för pengarna. Schyssta inställningsmöjligheter, bra värme och ljudnivåer från start, och en viss mängd svängrum sett till överklockning. Nog tusan går det inte annat än rekommendera ML240L V2!
Fan Speed (RPM): 650 ~ 1800 RPM (PWM) ± 10%
Air Flow (CFM) Max: 62 CFM
Air Pressure (mmH2O) Max: 2.5 mmH2O
Noise Level (dBA) Max: 27 dBA
Cooler Master Masterliquid ML240L V2. Lägsta pris 809 kronor (listpris) 2020-05-14.
Recensionsex tillhandahållet av Cooler Master.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.