Hem RecensionerHårdvarurecensioner MSi MEG CORELIQUID S360

MSi MEG CORELIQUID S360

Fortsätter kvaliteten även sett till CPU kylning?

av Fredrik Olsson

MSi har kommit med en av de läckraste vattenkylningssystemen – och närmar sig med stormsteg andra snygga AIO lösningar som Corsair H150i Elite LCD eller NZXT Kraken Z53 RGB. Allt är dock inte yta hos den rutinerade tillverkaren MSi,  vilket för oss till deras MEG CORELIQUID S360 som imponerar på fler sätt än ett! Hur läser ni nedan!


Den 360 mm stora vattenkylningen kommer med en 2.4 tums IPS display, ovanligt tysta fläktar och ett fiffigt lock för pumphuset, som dels tar bort en viss grad av dess ljud men som också ger det en mer unik ’look’. Dess svarta design är stilren, om än kanske lite väl traditionell – men gör att pumphusets IPS skärm står ut mer bättre. En skärm som klarar av att visa allt från hårdvaruinfo till bilder eller text av olika slag. Allt styrt från programvaran MSI Center.

Det hela är uppenbarligen en estetiskt tilltalande uppsyn, men det goda fortsätter även sett till dess prestanda. Under tung belastning (CPU-Z benchmark som pressar varje kärna till 100%) lyckas ändå kylaren hålla temperaturen inom adekvata nivåer. I detta fall rör det sig om processorn i9-13900K vilket från start är en varm rackare – men trots det lyckas dessa syntetiska tester enbart få värmen upp till 89-90 grader Celsius. Det må låta varmt, men än en gång bör det tänkas på att denna processor fungerar bra i just dessa nivåer – och rentav är specificerad till att köras så varm (eller varmare) om så krävs.

Ser vi istället på det mer alldagliga arbeten på systemet, ser värmenivåerna väldigt mycket lägre ut. Med ett snitt som går mellan 36-38 grader Celsius kan man lugnt säga att det duger alldeles förträffligt – och att exempelvis mindre krävande processorer säkerligen kan få temperaturen att sänka sig ytterligare.

På det stora hela är alltså MEG CORELIQUID S360 imponerande, och trots de hårda syntetiska tester vi gjorde – lyckas den motarbeta det utan några som helst problem. För det bör sägas att under normalt användande pressas ej i regel varje kärna till 100% som vår testprocessor gjorde under den tid vi körde testerna. 

Direkt ur förpackningen…

Egna bilder är inget problem att lägga in!


Dessa tester gjordes på två konfigurationer för att mäta sedan mäta ett snitt sett till temperaturer och ljudnivåer. Dessa gjordes på dessa testdatorer:


Testsystem 1:

CPU: Intel Core i9-13900KF @ 5.8Ghz (Maxboost)
RAM: Kingston FURY Beast 16GB DDR4 RGB Special Edition
MODERKORT: MSI Pro B660M-A WiFi DDR4
CHASSI: NZXT H7 Flow
Operativsystem: Windows 11 Home 64-Bit

Testsystem 2:

CPU: Intel Core i9-13900K @ 5.8Ghz (Maxboost)
RAM: Corsair Vengeace 32GB @5200 RAM
MODERKORT: MSi MAG Z790 Carbon Wifi
CHASSI: NZXT H7 Flow
Operativsystem: Windows 11 Home 64-Bit


Sett till stöd fortsätter den goda kritiken då denna vattenkylning inte bara klarar äldre processorsocklar (ex. AM3, AM3+ och AM2+, såväl som LGA 1151, 1150 och 1200) – har den även stöd för de senaste som AM4 och AM5 på AMD, och Intels LGA 1700. Det är därför tacksamt brett och kan vara en god investering för de som funderar på överklockning på sina äldre processorer, men framförallt skulle du fundera på att längre fram uppgradera, och samtidigt vill behålla din befintliga kylare.

Skulle du för övrigt behöva en aningen mindre modell än denna med tre stycken 120 mm fläktar, finns det en AIO lösning med en 280 mm stor kylare. Värt att nämna att temperaturskillnader kan förekomma från denna och den mindre modellen i serien.

Ljudnivåer

Tar vi istället och ser till dess ljudnivåer är de mer blygsamma i kontrast med andra – i alla fall om vi ser till de under hög belastning. Nu är det något som kommer med på köpet när det gäller de flesta 360 mm långa kylare – men ändå värt att poängtera (det är ändå tre fläktar + pumphus, alla körandes). Under hård belastning låg de tre kylarfläktarna på runt 2 000 RPM och gav i snitt en ljudnivå av 55 dB i öppet chassi (2 cm avstånd) – och runt 43 dB utifrån ett stängt chassi (2 cm utanför vänsterkåpan). Dessa är bra ljudnivåer även om de inte är fullt lika imponerande gentemot många andra kylare. Men då bör det tryckas extra mycket på att denna trefläktskylare ändå matchar mindre AIO lösningar i ljudnivåer, vilket verkligen inte är något att fnysa åt. Med andra ord kommer den höras tydligt under stress, men för denna typ av storlek är det ändå okej, särskilt med tanke på kylningen som den kommer med.

Värmen kan synas direkt på skärmen! (Likaså kan den spegla det mesta med sin oerhört glansiga yta)

Värt att köpa?

När det kommer till anledningar att köpa just denna vattenkylning är nog frågan mest vem du är och vad du primärt gör med din dator. En 360 mm stor AIO lösning är givetvis aldrig fel för vem som helst (förutsatt att du har ett chassi stort nog), men då dess största fördel är att tvinga ner värmen – särskilt under överklockningsscenarios – faller den aldrig in i det där ”jag bara måste köpa denna”-läget heller. Särskilt om man tar med dess prisbild (som förvisso är godkänd för sin specifika storlek) på cirka 2 900 kronor.

Skulle du däremot vara en person som värdesätter kylning mer än ljudbild, och dessutom vill ha något som inte bara är ”flashigt” utan som kan ge dig information direkt på en IPS skärm – ja då är denna som klippt och skuren för dig. Dess programvara är någorlunda lätthanterlig (MSI Center) och själva AIO lösningen är oväntat lättinstallerad (få kablar att hålla koll på faktiskt) vilket gör att vem som helst kan komma att älska att kylas av denna förträffliga kylare. Bara det faktum att den är så enkel trots att den inte ens kommer med ett kontrollerkort säger en hel del. En varm rekommendation!


Specifikation
KYLARSTORLEK 360 mm
KYLARMÅTT (BXDXH) 394 x 120 x 27 mm / 15,5 x 4,7 x 1,06 tum
KYLARMATERIAL Aluminium
MATERIAL FÖR VATTENKYLNINGSRÖR Svart gummi + Mesh
ANTAL FANS 3
FLÄKTMÅTT (BXDXH) 120 x 120 x 25 mm / 4,7 x 4,7 x 0,98 tum
FLÄKT LUFTFLÖDE 56,2 CFM
FLÄKTLAGER Hydrodynamiskt lager
FANENS FÖRVÄNTADE LIVSLÄNGD 50 000 timmar
FLÄKTENS NOMINELLA STRÖM 0,4 A (MAX)
FLÄKTENS STRÖMFÖRBRUKNING 4,8 W (MAX)
PWM-LÄGE Ja
KABELLÄNGD (PWM-KABEL) 350 mm / 13,78 tum
FLÄKTKONTAKT 4-stifts PWM
PUMPS FÖRVÄNTADE LIVSLÄNGD 50 000 timmar
PUMPLJUDNIVÅ 21,2 dBA
PUMP MÄRKSTRÖM 0,33A
PUMPSTRÖMFÖRBRUKNING 4W
PUMPHASTIGHET 2800 +/-300 RPM (PWM-kontrollerad)
PUMPKONTAKT 4-stifts PWM
KALLPLATTAMATERIAL Koppar
BLOCKMÅTT (BXDXH) 95 x 95 x 83,53 mm
INTEL SOCKET SUPPORT LGA 1700 / 1200 / 1151 / 1150 / 1155 / 1156
LGA 2066 / 2011-3 / 2011
AMD SOCKET SUPPORT AM5 / AM4 / AM3+ / AM3 / AM2+ / AM2 / FM2+ / FM2 / FM1 Sockel
TR4 / sTRX4 / SP3
PANELSTORLEK 2,4″
PANELTYP IPS
PANELUPPLÖSNING 320 x 240
PANELLJUSSTYRKA 500 nits
GRÄNSSNITTSKONTAKT USB 2.0-stiftshuvud
STRÖMKONTAKT SATA

Recensionsex tillhandahållet av MSi. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar