Corsairs nya Elite LCD serie (här exemplifierat i H150i) är en ny All-in-one-kylare som enligt tillverkaren inte bara kombinerar god nedkylning, men även sägs ge ett nytt sätt att anpassa utseendet efter eget behag. Men som med det mesta i världen, smakar det så kostar det. Är det därför värt 2 600 kronor och uppåt för någon ur serien av kylare? Vi testar och ser om de når hela vägen!
I denna nya serie täcker vi primärt H150i (360 mm versionen), men det mesta nedan kommer även kunna appliceras på H100 (240 mm) och H170i (420 mm). Den 360 mm långa kylardelen (radiator) som H150i kommer med utrustas enkelt med de tre 120 mm RGB-fläktar som medföljer. Med i paketet medföljer stöd för AMD:s AM4 (och äldre), samt Intel 1200 (och äldre) socklar – vilket medför support för merparten av släppta processorer. Dessutom inkluderas stöd för sockel 1700 från Intel, vilket i skrivande stund precis lanserats – vilket är extra bra för de som vill börja med en uppgradering av ev. äldre processor innan en uppdatering till den senaste Intel generationen. På det stora hela är det en härligt tydlig manual, även om RGB-kontakter som alltid är lite av en pärs, och definitivt är något som bör tas med i beräkningarna innan ett köp, särskilt om du är nybörjare. Nu följer det med en fläkt/RGB kontakt-hub som gör att äldre chassis utan problem kan förses med härligt bländande färgspektakel om så önskas. Just denna fläkt hubb kallas iCUE Commander Core, och kan ha stöd till upp till sex fläktar och sex RGB-kontakter – har ni ett stort chassi redan, kommer denna ge stöd åt många fler enheter – allt genom att tydligt koppla in allt via denna hubb. Föredömligt enkelt, egentligen till och med för nybörjare.
De största styrkorna med AIO-lösningen är dess utseende och prestanda. Börjar vi med dess pumphus, är det försett med en 480p IPS skärm, med stöd för 24 bits grafik och möjlighet för rörliga bilder på upp till 30 fps. Det är därför fullt möjligt att inte bara använda någon av den myriad av redan gjorda profiler (med allt från CPU, GPU eller moderkortsvärme i realtid, till egengjorda bakgrundsbilder och till och med gif-support). Om du t.ex. har ett chassi på golvet eller bordet, kan du oerhört smidigt se temperaturen i systemet, genom att slänga ett getöga in i chassit. Om du inte istället ’pimpar’ systemet med vackra färger genom dess fläkt hubb och ev. fläktar, men framförallt på toppen av pumphuset, där exempelvis en skön bild/gif kan visas, och även upplysta färger runt skärmen får den att verkligen stå ut. Just den här anpassningsbarheten är något vi inte sett förut, och även om det märks i prisbilden, är det en skarp och framförallt livfull visualisering, oavsett hur ni vill att det ska se ut.
Ser man till AIO-kylningens andra styrkor är det främst prestanda och ljudnivå som kommer till sinnet. Först kommer dess prestanda/effektivitet, som under hög belastning visade sig ligga på runt 69 grader celsius; en riktigt god värmenivå. Medan mer normal användning (idle) snarare låg på runt 29-30 grader celsius; med andra ord, även det ett oerhört bra nerkylt system. Givetvis kan viss variation ske, beroende på hur ert chassi är försett med fläktar samt rumstemperatur, men även om det rör sig om någon grad upp eller ner – kommer säkerligen denna AIO-lösning ge ett imponerande resultat.
Sedan har vi de redan nämnda ljudnivåerna – som verkligen imponerar. De påvisar inte bara en enorm effektivitet under arbete, men även god ingenjörskap. Inte nog med den goda ljudnivån, du kan om så önskas använda ’low-noise’ inställningar i Corsairs programvara iCue – och till och med köra fläktarna på ’Zero RPM fan mode’ och därigenom mer eller mindre eliminera ljudet från fläktarna. Hur det fungerar är att när Zero RPM är aktiverat kan systemet automatiskt stänga av fläktarna när systemverksamheten är låg – och därigenom spara ström och skära ner ljudstyrkan ytterligare. Just denna mångfald av funktioner och ingenjörskap visar verkligen upp varför Corsair ligger så långt fram under denna typ av produktsegment.
Går vi dessutom till programvaran iCUE är den överskådlig och samtidigt okomplicerad, och fungerar riktigt bra – något som den lär göra för alla användare, oavsett om man är van eller ej med denna typ av produkt. Det finns till och med tydlig beskrivning av vad allt gör, för den som är osäker.
Testdator(er):
Chassi: Fractal Design Torrent
CPU: Intel i7 11700K @5 GHz
RAM: Patriot Viper Elite II 16 GB RAM @3600MHz
Grafik: AMD Radeon 6600 XT / Nvidia Geforce 3060 Ti
PSU: Cooler Master V850 Gold V2
Op. System: Windows 11
Ett ofelbart maskineri?
När det kommer till denna typ av AIO-kylare är den främsta frågan; behöva RGB? Förvisso är dess nerkylning av processor finfin, men samtidigt är den inte ensam om att få ner temperaturerna till en sådan nivå. Andra 360 mm AIO:s brukar ligga däromkring också, så det blir snarare helheten – och framförallt dess visuella stil som ger det en mer unik klang. Men alla är inte intresserad av IPS skärmen som visar statistik om systemet, och som är anpassningsbar rent utseendemässigt, så för er kan den mer påkostande prislappen (runt 2 900 kronor) vara ett tydligt hinder (och med rätta!). Men precis som att PC-mekandet på vissa sätt tillhör entusiasterna, gör även denna AIO-kylare det. Som entusiast är det kolossalt tillfredsställande att kunna ställa in inte bara utseendet på skärmen, utan få valet att utnyttja ’Zero RPM’-läge eller att bara få en mer granulär kontroll över ditt system i iCUE. Därför kan jag tycka att det högre priset blir godkänt… i alla fall om du är en PC-byggarentusiast. Gemene kvinna och man däremot, ni kan behöva fundera en extra gång innan ett eventuellt köp – även om det säkert finns en lockelse även där, i.o.m. det påverkbara utseendet.
Vikt: 1.1 kg
AMD AM4, AM3, AM2, sTRX4, sTR4
Recensionsex tillhandahållet av Corsair. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
Pris enbart tillgängligt i skrivande stund på Corsair officiella sida – produkt kommer komma alltmer till Sverige under närmsta tiden.