Hem RecensionerHårdvarurecensioner Patriot VPN100 PCIe M.2 SSD

Patriot VPN100 PCIe M.2 SSD

av Fredrik Olsson

Hårdvara återigen i fokus, när Patriots NVMe disk VPN100 äntrar scenen. En kompakt och liten historia som säger sig bjuda på bra prestanda såväl som överkomligt pris. Frågan är om dessa två saker stämmer… Dags att sätta disken under lupp!


Snabb överblick och specifikationer

Denna M.2 disk (vilket är en referens till dess formfaktor, d.v.s. storlek) skiljer sig från ordinarie SSD diskar då detta snarare är ett instickskort som skruvas fast på moderkortet. Just VPN100 kommer i fyra storlekar (256GB, 512GB, 1TB och 2TB) och alla är gjorda för PCIe gen 3×4. Det vill säga, den här kan maximeras som mest med en läshastighet av 3400 MB/s och en skrivhastighet på 3000MB/s, vilket kommer räcka gott och väl åt de flesta – även om den inte kommer upp i samma hastighet som vissa andra NVMe enheter på marknaden. Med det sagt kommer VPN100 räcka gott och väl för alla typer av arbeten som kräver bra läshastighet, exempelvis Photoshop eller andra redigeringsprogram som behöver tillgång till stora filer.

Rent fysiskt är den försedd med en aluminiumfläns, vilket ska leda av värme bättre. Detta märks då den genom både ’idle’ så väl som tung användning hela tiden hölls inom rimliga temperaturer. Att den just är utrustad med en sensor som gör att du kan hålla koll på temperaturer bättre (i exempelvis SpeedFan eller UEFI) gör att kvalitetstänken lyser igenom extra mycket.

Utöver just de mätta hastigheterna som vittnar om en god prestanda, är det just den goda värmehanteringen som utmärker sig. Detta är extra viktigt då just denna typ av disk lätt kan överhettas och tappa prestanda och tillförlitlighet över en längre period. Då just VPN100 är lätt att övervaka samt redan håller temperaturer nere, går det inte annat än rekommendera den starkt – i alla fall sett ur en prestandamässig synvinkel.

Värt att köpa…?

Vi rör oss alltmer mot en tid där NVMe diskar blir standard och redan idag använder väldigt många denna typ av enhet som huvudplats för sin Windowsinstallation. Där kommer dock 1TB versionens pris på (som lägst i skrivande stund) 1850 kr aningen högt. Visst kan man gå med en 512 GB modell som ”bara” kostar runt 900 kronor – men i ärlighetens namn skadar det inte att vara framtidssäker, därför är ändå 1TB den jag skulle se efter att köpa. Oavsett är prestandan bra och framförallt ledningen av värme på M.2 minnet i fråga.

Sammanfattning

Denna disk har för långsamma hastigheter för att vara rekommenderad för exempelvis att sättas i  ett Playstation 5 – men för produktionsarbete kommer den utan problem göra susen. Prestandan är godkänd, värmehanteringen ypperlig och även om priset gärna varit lägre så går det inte förneka att du får mycket kvalitet för pengarna. Särskilt då dess värmehantering kommer får den att leva extra länge…


Specifikation

FUNKTIONER:
• Phison E12-styrenhet
• 2280 M.2 PCIe Gen3 x 4, NVMe 1.3
• DRAM-cache: 1 GB
• Extern termisk sensor
• Värmeskölddesign
• Extremt hög prestanda
• Arbetstemperatur – 0 ° ~ 70 ° C
• TBW: 1665TB
• 4K-anpassad slumpmässig läsning: upp till 700 000 IOP
• 4K-anpassad slumpmässig skrivning: upp till 700 000 IOP
• Sekventiell läsning (ATTO): upp till 3 450 MB / s
• Sekventiell skrivning (ATTO): upp till 3000 MB / S
• Sekventiell läsning (CDM): upp till 3.450 MB / s
• Sekventiell skrivning (CDM): upp till 3000 MB / s
• O / S-stöd: Windows® 7 * / 8.0 * / 8.1 / 10

Patriot VPN100 PCIe M.2 SSD. Lägsta pris 1853 kronor enligt Prisjakt.nu 2020-12-29.

Recensionsex (1TB) tillhandahållet av Patriot.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar