Kolink Rocket V2

av Fredrik Olsson

Efter den härligt färggranna men petita upplevelse som var chassit Citadel Mesh RGB (som recenserades September 2020) var vi oerhört nyfikna på vad ytterligare ett Mini-ITX chassi från Kolink kunde åstadkomma. Frågorna hopade sig därför när den ännu mindre Rocket V2 dök upp. Kommer den slå Citadel Mesh RGB i helhet? Vilka kompromisser har gjorts och är den snygg i ett vardagsrum såväl som arbetsrum? Dags att skruva in ett moderkort och låta chipsetet varvas upp!

Design & Formfaktor

Trots en bredd på 15 cm, djup på 35 cm och höjd på 27 cm är storleken ändå inget hinder. Detta chassi får plats var som helst och gör sig extra väl på ett skrivbord för en ’gamer’ såväl som för en arbetsplats. Dess lilla form kommer rustat till tänderna med industrialism och minimalism både på utsidan och insidan. Det gråsilvriga metallchassi med perforeringar på sidorna är makalöst attraktivt i sin anspråkslöshet, samtidigt som det vittnar mer om funktion än estetik – paradoxalt nog. Detta Mini-ITX chassi kan dock enbart innehålla moderkort av Mini-ITX varianten (den minsta storleken som finns), men bjuder trots detta på en förvånansvärt rymlighet, om än med några ofrånkomliga kompromisser.

Innanför dess chassisidor, som båda två dessvärre måste skruvas bort för att bäst installera komponenter, får ändå rejält långa grafikkort (max 40 mm brett, 330 mm långt) plats. Chassit erbjuder stöd för nätaggregat av SFX samt den något större SFX-L typen, vilket är de minsta i dagens läge, och placeras ovanligt nog närmre fronten för att istället vidarekopplas till baksidan. Detta gör att Mini-ITX moderkort får gott om plats att andas, och så tillika den CPU-fläkt som kommer riktas mot chassits perforerade sida. De hål som finns jäms med sidorna är tillräckligt många och stora nog att få ett konstant flöde av luft genom chassit, vilket verkligen märktes under stresstester av GPU och CPU. Under dessa tester via exempelvis CPU-Z och allehanda speltester (för att även stressa GPU samtidigt), maxades CPU temperaturen till 55 grader, medan grafikkortet nådde 81 grader. Självklart kan detta variera utifrån CPU kylare (vi använde Noctua NH-L9I i våra tester) och hur pass bra ditt grafikkorts fläktar är, men det visar ändå på hur väl chassit lyckas hålla god temperatur. Chassit bjuder för övrigt på en 80 mm fläkt i taket av chassit, men den rekommenderar vi er att skippa. Denna fläkt kom med ett tydligt vinande ljud som gjorde sig påmint då och då även om det inte på några sätt var störande. Med den avstängd blev chassit mer eller mindre ohörbart tyst, vilket alltid är att föredra när det kommer till dessa små chassis. Fläktens position nära nätaggregatet gör att eventuella kablar lätt kan hamna i den, vilket givetvis bör undvikas. I vårt fall kom det modulära SFX nätaggregatet med så pass långa kablar att de ofrånkomligen kom att gå nära toppfläkten, även om buntband med säkerhet kan hjälpa läget – om man mer nitiskt försöker organisera kablaget.

Med allt det där sagt, är det ett mini-ITX chassi som bjuder på en elegant industrialistisk estetik, samtidigt som den ger två frontpanelskontakter: USB-C och en USB 3.0. Chassit har stöd för AIO lösningar på upp till 92 mm långa och kommer försedd från start med en 280 mm lång riser kabel (enkelt förklarat en förlängningskabel för grafikkort) vilket gör att du kan placera grafikkort vertikalt för bättre utrymme och effekt.

Användning, installation & unika egenskaper

Under både hög som låg användning, kom Rocket V2 att uppvisa riktigt goda kvaliteter. Ljudnivån var riktigt låg, men dess metalliska yta lämnar en del att önska, då den riskerar vibrationer – även om vi inte märkte av några. Utrymmet för kablar är egentligen det största problemet, och även om du lyckas binda samman kablar, blir de tjockare och eventuellt längre moderkort- och CPU kablarna från nätaggregatet ett hinder att överkomma. Med ett modulärt nätaggregat kan du åtminstone välja vilka kablar du vill ha, men även då kommer kablaget hamna väldigt nära, om än inte rakt på den 80 mm fläkt som sitter i taket. Det är även på dess plats som Kolink rekommenderar att en AIO lösning placeras, vilket utan tvekan kommer få det tufft i den lilla yta som finns i datorn.

Jag hade gärna sett att sidorna inte var försedda med småskruv, utan någon enklare lösning, exempelvis gångjärn. Nu är förvisso dessa typer av datorer gjorda för att stå länge och väl, och riktar sig definitivt inte mot överklockarna, är du inte en av de typerna av användare kommer detta chassi serva dig väl. Chassits aluminiumhölje upplevs inte bara stadigt, utan hållbart, i all sin enkelhet.

Litet, dyrt och vackert…

Vad Kolink erbjuder här är ett stilrent chassi, som med sina 2.5 mm tjocka sidor av borstad aluminium ger ett oväntat modifierbart chassi, som trots några uppenbara svagheter (alla mini-ITX chassis har utrymmesproblem ) ändå levererar finfin kvalitet. Dess främsta styrka är att trots dess mindre storlek än exempelvis Citadel Mesh RGB, ändå lyckas ge plats för större grafikkort. Att det dessutom tillåter gott luftflöde för sin storlek gör att till och med ett visst mått av överklockning kan vara gångbart (beroende på hårdvara givetvis). Är du därför villig att lägga runt 1500 kronor i jakt på ett tilltalande chassi, ja då kan detta vara något för dig.


Specifikation

Mått: 150 x 270 x 350 mm (B x H x D), Formfaktor: Mini-ITX, Material: Aluminium (eloxerad, borstad), Färg : Titanium Grey, Yttre tjocklek: 2,5 mm, Volym : 13,8 liter, Vikt: 2,6 kg, GPU som stöds: 2,9 Slot VGA-kort upp till 330 mm, Kylalternativ: Stöd för 92 mm AIO eller 63 mm CPU-kylare, Drive Bay: 2x 2,5 ″ hårddisk / SSD, PSU: SFX eller SFX-L (tillval),

I / O: 1 x USB3.2 typ-C, 1 x USB3.0

Expansionsplatser: 2 (Dual-Slot), 

Inkluderade tillbehör: 280 mm PCIe16x Gen3.1 riserkabel, 92 mm tunn PWM HDB-fläkt

Recensionsex tillhandahållet av Kolink. Lägsta pris 1460 kronor enligt Prisjakt.nu 2021-02-22.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar