Hem RecensionerHårdvarurecensionerChassi Fractal Design Node 304

Fractal Design Node 304

av Fredrik Olsson

Burkigaste burken någonsin? Node 304 från Fractal Design är ett till synes nedtonat chassi som utan tvekan inte vill göra väsen av sig. Trots det håller jag tillbaka för att inte ropa ut dess namn över kullarna av glädje! Det är märkligt vad ett skenbart gammalmodigt chassi kan ge visade det sig!


Design & Formfaktor

Utseendemässigt vinner verkligen inte Node 304 några priser, det är inte bara anonymt, det är så pass passivt i sin framtoning att konservburkar i många fall har större personlighet. Det är ett rektangulärt chassi med måtten 250 x 210 x 374 mm (hållandes 19,2 liter) gjort specifikt för Mini-ITX (och till viss del Mini DTX chassin) formfaktorn, och med utrymme för ett klassiskt ATX nätaggregat. Dess form väcker alltså inga större jubel – även om det är i sig så pass litet, att det får plats under ett bord, på ett hyllplan eller på en hurts exempelvis att du mer eller mindre kan placera det var som helst. Lägger du sedan till dess anonymitet – smälter det dessutom in i alla miljöer tämligen enkelt, och vänder därmed sitt utseende till en stark fördel helt plötsligt. Lägg därtill att du kan ha 165 mm höga processorfläktar och grafikkort på 310 mm i längd, gör att du utan tvekan kan bygga en relativt stark liten dator, om så önskas. Att du trots den lilla storleken, även kan förse den med ett ”vanligt” ATX nätaggregat, gör att du plötsligt ges betydligt billigare och lättillgängligare val än om du varit fast med SFX och SFX-L nätaggregat.

Chassits sidor har ventilering strategiskt placerat för dels intag av luft, och framförallt uttag av luft från grafikkort, vilket i våra tester fungerade utomordentligt. Så trots det enkla i sin design, är det utåt sett väldesignat så det förslår. Sen har vi även en frontpanel vid sidan på chassit, som är försett med ljudutgångar och två stycken USB 3.0 portar. Men till skillnad från exempelvis Cooler Master Masterbox Q300L, där sidopanel svajar när man trycker in kablar – är det här istället väldigt stabilt, och upplevs genuint hållbart. Överlag sett till hela chassit, får jag den upplevelsen dessutom, vilket i sig är ett plus… särskilt på detta chassi där de ändå dragit ner kostnaden (kostar i snitt cirka 850 kronor).

Användning, installation & unika egenskaper

Det är dock insidan som räknas – vilket är tydligt i detta fall. Trots den till synes lilla chassikroppen, är det rymligt och lättarbetat på insidan, där du utan tvekan snabbt får in komponenter – oavsett hur van eller icke du är på att bygga. Fractal Design har nämligen en tydlig manual som gör det busenkelt att skapa en egen datorrigg på nolltid. I chassit ingår även tre stycken fläktar (frontfläktar: 2 x 92 mm, bakre fläkt: 1 st 140 mm) – där alla tillhör den tystare R2 serien från Fractal, som ligger på 1 300 och 1 000 RPM respektive. Flödet leds därför från front och bak genom bakdelen smidigt – samtidigt som grafikkortsfläkt smidigt blåser ut via dammfiltret på ena sidan av chassit. Med andra ord är det välgenomtänkt och effektivt…

Just hela den minimalistiska designen som först var något som potentiellt kunnat hållit tillbaka Node 304, blir istället dess främsta egenskap. Att den dessutom kommer med ett modulärt system på insidan, där du kan koppla in upp till sex hårddiskar (dock på bekostnad av grafikkortslängd), gör att du får än mer val för användningsområde. Riktigt bra jobbat måste jag säga!

Men är detta då något för alla datorbyggare?

Mini-ITX må vara något som riktar sig mer mot entusiaster – men jag skulle vilja påstå att Node 304 lämpar sig bra åt de flesta. Dess enkla design som bjuder in flexibilitet (invärtes i alla fall) och god kvalitet är inget att fnysa åt. Visst hade jag gärna sett mer ljudisolering – då denna typ av chassi inte ska ses eller höras (i regel), men med de tystlåtna fläktarna som medföljer, och en välgjord design överlag, går det inte annat än att applådera Fractal Design på det goda arbetet. Ja, det kanske inte var kärlek vid första ögonkastet, men det blommade snabbt ut till något mer efter man lärde känna Node 304. Mumma – särskilt då det bara kostar runt 800-900 kronor!


Specifikation
Formfaktor Tower
Maxstorlek för moderkort Mini ITX
Moderkort som stöds Mini-ITX, DTX
Specifikationer ATX
Antal interna fack 6
Kylsystem Front: 92 mm fläkt x 2 / 1300 varv/min / borttagbar och tvättbart filter
Bakre: 140 mm fläkt x 1 / 1000 rpm / borttagbar och tvättbart filter
Front: 80/92 mm fläktmontering x 2
Bakre: 120/140 mm fläktmontering x 1
Egenskaper hos systemkabinett Fläkthastighetskontroll
Expansion/Anslutning
Expansionsfack 6 (totalt)/ 6 (ledig) x intern – 2,5 tum/3,5 tum delad
Expansionskortplatser 2 x expansionskortplats
Gränssnitt 2 x USB 3.0
1 x hörlurar – mini-jack
1 x mikrofon – mini-jack
Strömtillförsel
Nätdel Inget nätaggregat
Mått och vikt
Bredd 25 cm
Djup 37.4 cm
Höjd 21 cm
Vikt 4.9 kg

Recensionsex tillhandahållet av Fractal Design. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar