Innehållsförteckning
Kolinks Citadel Mesh RGB kombinerar en liten formfaktor med RGB och goda uppgraderingsmöjligheter för den flitige hemmabyggaren. Det är i alla fall vad tillverkaren säger om sitt Micro-ATX/Mini-ITX chassi. Frågan är vad som händer när vi slänger in moderkort och rubbet i burken och ser hur väl det faktiskt är att meka i detta lilla chassi. Så på med mekarbrallorna – dags att bygga dator!
Design & Formfaktor
Som ni märkt redan så är detta ett mindre chassi, som är enbart gjort för små moderkort av Micro-ATX eller Mini-ITX storlek. Men trots det så har inte Kolink bantat ner funktionalitet, då det inte bara kommer med förinstallerad RGB Hub (för att enklare sätta upp belysning på en gång), men framförallt så har det tre 120 mm ARGB fläktar med från start samt en härligt öppen design gjord för att få bättre lufttillförsel.
Hela designen är gjord med inneordet ’mesh’ i åtanke – vilket är en frontpanel med perforerad metallyta (nät), där frontens två fläktar aktivt arbetar på att underlätta luftflödet. Med en enkel design som för tankarna till Cooler Masters TD500, så drar istället detta chassi ner storleken avsevärt, allt medan det i sin mattsvarta metall ger den en diskret men modern ’look’. Något som accentueras av ARGB fläktarnas upplysta uppsyn! Läckert!
Dess sidopanel är av härdat glas, och är dessutom satt på gänga, vilket helt enkelt innebär att man med hjälp av en liten tuss längre fram mot fronten öppnar panelen likt en dörr. Att just öppna upp likt en dörr på detta sätt kanske känns som en alldaglig lösning, men ärligt talat är det så rättframt och enkelt att jag snarare funderar på varför inte fler tillverkare gör på just detta sätt. Man slipper skruvar som måste tas bort, samt att själva sidopanelen finns på plats hela tiden.
Om vi nu tittar på insidan, så har vi ett PSU-hölje i botten, och en interiör helt i svart. Visst är det inte det mest fantasifulla, men det skapar ändå en elegant och diskret känsla som jag tycker om. Sedan att chassits till synes lilla storlek både bjuder på en dedikerad hårddiskhållare (för ett par diskar) under PSU-höljet, samt dammfilter och goda kabelhanteringsmöjligheter på baksidan, gör att jag bara blir ännu mer imponerad.
Men vilka grafikkort får plats då? Ja, det är här jag verkligen blir imponerad, då du kan få in ett grafikkort på 345 mm längd, vilket kommer täcka merparten av kort på marknaden, även om det är lite väl tajt för de större grafikkorten som tar ännu mer yta på även bredd och höjd. Oavsett så är det en alldeles adekvat storlek, som mer eller mindre innebär att du kan förse ditt datorbygge med valfritt grafikkort.
Användning, installation & unika egenskaper
Men det är först när man aktivt bygger i en dator som dess eventuella svagheter lyfts fram, och det märks under arbetet med detta chassi. Tacksamt nog är det fler fördelar än nackdelar…
Först har vi själva metallen genom chassit, som rent ljudmässigt inte riktigt håller måttet. Den tunna metallen filtrerar inte direkt bort ljud alls, och därför så är ljudbilden mer påtaglig, även om det givetvis beror på vilken hårdvara du slänger in i chassit. I vårt fall så blev det ändå i slutänden ett relativt tyst chassi, då både nätaggregat (Fractal Design ION+ Platinum 860W) och CPU fläkt (NH-L9i) var oerhört dämpade. Inte heller letade vibrationer ut allt för mycket genom metallchassit, vilket ändå borgar för en tystare upplevelse – och är tacksamt även för de som vill slänga in hårdvara som är betydligt mer vibrationsskapande. Obs! Tänk på att maxhöjd för processorkylare är 19 cm, så de där enorma fläktarna som finns ute på marknaden idag, bör definitivt dubbelkollas om de får plats först innan ett eventuellt köp.
Oavsett så är konstruktionen välgenomtänkt på det stora hela, och dess andra sidopanel gömmer mängder med möjligheter (och utrymme) för att kunna dra kablar på ett tillfredsställande, och framförallt mer undangömt sätt. Sedan att du även ges två USB 3.0 och en USB 2.0 portar i fronten, tillsammans med RGB knapp, för att växla lägen gör det hela bara än mer genomtänkt från tillverkarens sida.
Visst, ett chassi av dessa mått riktas aldrig till entusiastspelarna där ute – där både ljud, värme och uppgraderingsmöjligheter är på tapeten, men trots det så levererar den ändå gott nog.
Ett mindre chassi… men är det för alla?
Så trots en mindre storlek, så levererar Kolink ett oerhört attraktivt litet chassi, med bra anslutningsmöjligheter, bra tillgång till HD-utrymme och grafikkortsplats (för sin storlek) och allt för bara 699 kronor?! Så inom sitt specifika segment (micro-ATX/Mini-ITX) så får du ett välgjort chassi, som dras med en något billig konstruktion (d.v.s. lättljudlig metall) – men som på det stora hela lär fungera för både den mer kräsne ’gamern’, såväl för förstagångsbyggaren. Sedan att allt kan fås för en så pass liten slant… ja det hjälper ju bara till ännu mer!
-
Mått: 230 x 375 x 400 mm (B x H x D)
Max CPU-kylarhöjd: 190 mm
Max PSU-längd: 200 mm - Frontpanel med helnät med 2 x förinstallerade ARGB LED PWM-fläktar
- Förinstallerat bak 120mm PWM-fläkt med digitalt adresserbar RGB-belysning
- RGB-styrnav med fjärrkontroll som tillåter olika belysningslägen och effekter
- Möjlighet att synkronisera med moderkortprogramvara som tillhandahålls som standard
- Gängat härdat glassidopanel för fri utsikt över interiören
- Designad för Micro-ATX- / Mini-ITX moderkort
- Vertikal GPU-support med dubbla slots (upp till 2,5 platser kompatibel) – ’riser’ kabel säljs separat
- Stöd för radiatorer upp till 280 mm framtill och 240 mm upptill
- I / O-panel med 2x USB 3.0 och 1x USB 2.0, HD-ljud
- Grafikkort upp till 345 mm stödda, CPU-kylare upp till 190 mm, PSU upp till 200 mm
Kolink Citadel Mesh RGB. Lägsta pris 699 kronor enligt Prisjakt.nu 2020-09-02.
Recensionsex tillhandahållet av Kolink.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.
2 kommentarer
Har beställt detta chassi idag. Ska bli kul att bygga i det då jag tidigare byggt i mini-ITX chassin. Men kände att jag ville ha fler Pci-e portar, därav Micro-ATX.
Bra och genomarbetad recension! 🙂
Härligt med ett nytt chassi! Ja, helt förståeligt att vilja ha fler PCI-e portar! Aldrig fel att ha öppet för mer uppgradering och tilläggskort 🙂
Hoppas att allt gått dunderbra i bygget! ❤